Deși este foarte populară la nivel global, asigurare de viață în România nu este printre prioritățile de zi cu zi. Din proprie inițiativă, majoritatea românilor, în special tinerii, aleg să amâne alegerea unei polițe de asigurare în principal pentru că nu sunt informați de ajutorul financiar care poate reveni titularului sau urmașilor acestuia în situația unui eveniment nefericit. Un alt motiv ar fi pentru că refuză să creadă că se poate întâmpla ceva total neprevăzut tocmai lor și atunci consideră banii plătiți pe asigurare se pierd fără a genera vreun folos mai târziu.
Cuprins:
Ce este o asigurare de viață?
Asigurarea de viață, denumită și poliță de asigurare de viață, este contractul pe care contractantul îl încheie cu un asigurător, și în urma unei prime plătite de către contractant, are scopul de a proteja financiar asiguratul sau beneficiarul desemnat de acesta prin plata unei sume stabilite în contract, în cazul în care se produc unele riscuri specifice.
La bază, asigurarea de viață are scopul principal de a acoperi riscul de deces indiferent de cauză, dar opțional se pot adaugă alte situații că invaliditate sau incapacitate de muncă de lungă durată în urmă accidentării sau îmbolnăvire, asigurare de sănătate sau de accidente, astfel fiind denumite asigurări de viață mixte.
În ultimii ani, în categoria asigurărilor de viață au fost incluse și variante de economisire prin planuri de investiții sau pentru a oferi un sprijin financiar copiilor odată ce împlinesc vârsta de 25 ani.
Încheierea unei polițe de asigurare de viață poate fi făcută de orice persoană care are împlinită vârsta de 18 ani, și deși specialiștii recomandă această variantă, când vine vorba de persoanele care își întemeiază o familie, ei consideră că este obligatoriu ca cei dragi să fie asigurați în cazul unui eveniment neplăcut.
Îți recomandăm să iți faci asigurare de călătorie la OttoBroker
Cât costă asigurarea de viață?
Specialiștii răspund de obicei cu o altă întrebare: ce suma vrei să primești tu sau cei dragi?
Așadar, prețul final care trebuie achitat pentru a beneficia de o asigurare de viață, este influențat în principal de suma dorită, dar și de alți factori cum ar fi vârstă, starea de sănătate, riscurile acoperite de către polița și durata contractului.
Într-o piață care este în creștere, asigurătorii încearcă să vină cu oferte cât mai atractive și astfel dacă în urmă cu 4-5 ani, cele mai ieftine polițe porneau de la 40-50 lei/luna pentru un adult de 30 de ani, în 2020 cel mai mic cost găsit de noi este de 9 lei/luna la ING care acoperă riscul de deces cu suma prestabilită de către asigurător.
Luând în calcul că prețul poliței de asigurare de viață este influențat de mai multe aspecte, iar prima plătită este direct proporțională cu suma stabilită, o persoană poate să plătească de la câteva zeci de lei, până la câteva mii de lei pe lună, dacă se merge și pe varianta unei polițe de asigurare mixtă.
Pentru că sunt atât de mulți factori care afectează atât prima plătită pentru polița de asigurare, cât și suma stabilită să fie primită de beneficiar, costurile lunare sunt dificil de estimat și de aceea, furnizorii de polițe de asigurare preferă să ofere consiliere prin intermediul brokerilor sau agenților de asigurări pentru a putea face simulările necesare să se ajungă la cea mai bună variantă din punct de vedere financiar.
Românii, preferă să opteze pentru polițe de asigurare a bunurilor (casă, mașină, electronice, etc.) lăsând asigurarea de viață pe ultimul loc, dar având în vedere flexibilitatea sumelor și posibilitatea de personalizare a opțiunilor, pentru a asigura un ajutor financiar celor dragi, până la „ce suma dorești să primești”, se poate începe cu:
Ce sumă ești dispus sa economisești lunar pentru o asigurare de viață?
„Increderea ca vei avea bani pusi deoparte la pensie sau ca, in sfarsit, iti poti deschide afacerea ta de familie, va fi mai mare cu o asigurare de viata. La fel se intampla si cu incurajarile pe care le oferi celor dragi. Ele vor fi mai puternice alaturi de planuri de economisire sigure. Stii ca orice s-ar intampla, tu si cei dragi veti ramane stapani pe situatie.”
Îți recomandăm să îți faci RCA ieftin daca ți-a expirat recent.
Îți recomandăm să faci cumpărături online pe următoarele magazine:
Te-ar putea interesa si acest articol despre Cat costa o zi de spitalizare in Romania daca nu esti asigurat?
[…] și: Cât costă o asigurare de viață? | Cât costă o mașină […]
[…] si: Cat costa o asigurare de viata? Cat costa o sedinta la […]
[…] si Asigurare de viata | Asigurare de […]
[…] Citește și: Cât costă o zi de spitalizare dacă nu ești asigurat? | Cât costă o asigurare de viață? […]
[…] Citește și: Cât costă să deschizi o firmă? | Cât costă o asigurare de viață? […]
[…] Citeste si: Asigurare Auto – Cât Costă și Consecințele Condusului fără RCA | Cât costă o asigurare de viață? […]
[…] Citește și: Asigurarea Auto – Cât costă și consecințele condusului fără RCA | Cât costă o asigurare de viață […]
[…] și: Cât costă o asigurare de viață? | Cât costă să cumperi o […]
[…] Citeste si: Costul unei zile de spitalizare in Romania |Costul unei asigurari de viata […]
[…] Citeşte și: Cât costă un test de sarcină? | Cât costă o asigurare de viaţă? […]
[…] Citeste si: Cat costa o asigurare de viata […]