Cât costă ecografia abdominală?

1
2221
catcostaecografiaabdominala

Toți am apelat la o ecografie cel puțin o dată în viață, la recomandarea unui medic, să depistăm și apoi să tratăm din timp eventualele afecțiuni atunci când ne-a deranjat ceva.

În general, ecografia abdominala este una din metodele preferate de medici pentru că îi ajută să-și completeze screeningul medical și totodată oferă un rezultat rapid, se poate repeta de nenumărate ori datorită lipsei de nocivitate și odată cu evoluția tehnologiei, organele examinate pot fi vizualizate din mai multe planuri și unghiuri.

Ce este ecograful și ecografia?

Aparatul utilizat are denumirea de ecograf și este alcătuit dintr-un computer cu ecran care procesează informațiile și afișează imaginile, și o sondă care utilizată împreună cu un gel ce facilitează penetrarea undelor prin țesuturi, este așezată pe suprafața examinată.

Așa cum spuneam pe scurt anterior, ecografia este o investigație medicală care folosește ultrasunete sau unde sonore de frecvență înaltă cu ajutorul sondei, să poată produce imagini care permit vizualizarea organelor interne, a vaselor de sânge sau a țesuturilor în funcție de zona investigată. Folosind doar vibrații mecanice și nu radiații ca o radiografie, nu este necesară o pregătire foarte restrictivă și este sigură atât pentru copii cât și pentru femeile însărcinate.

Pentru că este necesar să se observe și să analizeze cât mai detaliat structurile anatomice, se folosesc variate tipuri de sonde specifice zonei investigate și a nivelului de detaliere a imaginilor. Astfel, sunt 3 categorii majore de ecografii: externă, internă și endoscopică, care împreună acoperă aproape tot organismul uman, excepție făcând craniul la adulți.

Ecografia abdominală este una din exemplele de ecografii externe, și este una din cele mai complexe pentru că acoperă toate organele din cavitatea abdominală, cu limitări la nivelul plămânilor care pot fi vizualizați doar din anumite zone din cauza cutiei toracice. Datorită faptului zona acoperită este atât de extinsă, de cele mai multe ori ecografia abdominală este împărțită în ecografia abdomenului superior care acoperă căile biliare, stomacul, splină, pancreasul, rinichi, vezica biliară, colecistul și ficatul, și ecografia abdomenului inferior cu vezica urinară, uter, col uterin și ovare la femei, iar la bărbați prostata și veziculele seminale, pentru a putea reduce timpul petrecut de pacient la investigații.

Organele aparatului reproductiv pot fi analizate atât prin plasarea sondei pe abdomen în cadrul ecografiei externe, dar sunt un exemplu și pentru categoria de ecografii interne plasându-se o sondă în interiorul organismului pentru a obține imagini mai clare, fiind denumite ecografie transvaginală pentru femei și ecografie transrectală pentru bărbați.

Care este prețul ecografiei?

La spitalele de stat de pe teritoriul României, ecografiile sunt gratuite dacă ești asigurat și ai bilet de trimitere din partea unui medic. În situația în care nu ai asigurare la CAS sau nu ai biletul de trimitere, atunci, în regim ambulatoriu ecografia abdominală are prețul între 50 și 150 de lei. Unele spitale practică prețuri separate pentru ecografia abdominală superioară și inferioară de aproximativ 70-80 lei, și dublu pentru cea abdominală totală, iar unele spitale au același preț indiferent de varianta dorită.

La spitalele private, dacă nu ai un abonament de sănătate plătit individual sau de compania la care lucrezi, prețurile sunt ceva mai ridicate, iar uneori variază și în funcție de gradul profesional al medicului care efectuează ecografia. Costurile investigației la un medic specialist pentru ecografia abdomenului superior sau inferior sunt între 190 lei și 230 lei, iar ecografia totală a abdomenului este între 320 lei și 350 lei, pe când la un medic primar ecografia abdomenului superior/inferior este între 250 și 280 lei și total este de aproximativ 400 lei.

Centrele medicale private și cabinetele particulare practică prețuri între 50 și 120 lei pentru o ecografie de abdomen superior/inferior și între 100 și 200 lei pentru o ecografie a abdomenului total, la care bineînțeles se adaugă și costul consultației.

O ultimă categorie sunt centrele medicale destinate femeilor, cu medici supraspecializati în a diagnostica și trata afecțiuni din toate ramurile medicale. Astfel de centre folosesc aparatură ultraperformantă pentru a efectua investigații cât mai precise, și prețurile sunt în medie de 230 lei pentru o ecografie abdomen superior/inferior și de aproximativ 300 lei pentru abdomen total.

Un avantaj oferit de spitalele și clinicile private este posibilitatea de a plăti în rate cu până la 12 de rate fără dobândă pentru sume prestabilite de banca emitentă a cardurilor acceptate de fiecare spital sau clinică în parte. 

Pentru a te pregăti pentru o ecografie abdominală, recomandările medicilor sunt să se evite mâncărurile care fermentează cu în ziua precedentă, să nu se mănânce cu 6-8 ore înainte, să nu se consume cafea sau lichide duci, iar în special pentru o ecografie a abdomenului inferior să se bea aproximativ 500 – 750 ml de apă cu o oră înainte.

In concluzie-Ecografia abdominala

Este bine să fii informat, chiar și în cazul investigațiilor medicale, despre ceea ce implică și costurile acestora, și sperăm că informațiile de mai sus să vă convingă că o ecografie este doar o investigație blândă, fără riscuri și care se efectuează rapid (între 15 și 40 minute), care este recomandată oricui are o problemă de sănătate, indiferent de vârstă.

Imagini: www.google.com

Citeste si: Costul unei zile de spitalizare in Romania |Costul unei asigurari de viata

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.