În anul 2022, în România, o zi de spitalizare într-un spital de stat poate avea costuri diferite în funcție de diverse aspecte.
Tariful depinde de cheltuielile directe și indirecte ale fiecărui spital din țară, de secția unde este internat pacientul, de complexitatea stării de sănătate a pacientului, de numărul de zile petrecute internat în spital. Desigur, un pacient asigurat, care și-a plătit contribuția la sănătate, nu va plăti nimic. Cu toate acestea, conform legislației în vigoare, la externare se primește în scop informativ, un decont cu cheltuielile directe și indirecte pentru serviciile medicale primite pe perioada internării.
În anumite situații, însă, ca și pacient neasigurat, poți plăti pentru o zi de spitalizare într-un spital de stat la fel sau chiar mai mult decât ai plăti pentru o zi de internare într-un spital privat.
În cazul spitalelor de stat, sistemul de calcul pentru zilele de spitalizare poate cuprinde, atunci când este cazul, pe lângă costul hotelier, și alte costuri pentru eventuale investigații sau/ și intervenții și proceduri medicale, materiale sanitare și consumabile, medicamente necesar a fi administrate pacientului.
Dacă ai nevoie de un partener de încredere pentru a împrumuta bani rapid îți recomandăm următoarele companii:
Viva Credit | Hora Credit | Smile Credit
Cuprins:
Ce include costul hotelier?
Serviciile hoteliere corespunzătoare unei zile de spitalizare includ cazarea în spital, servirea mesei și îngrijirea medicală de care beneficiază pacientul.
Acestor cheltuieli directe privind internarea, li se adaugă costuri indirecte pentru utilități, întreținerea și mentenanța echipamentelor medicale și alte cheltuieli necesare pentru buna funcționare a spitalului. Acesta este motivul pentru care tariful pentru o zi de spitalizare poate fi destul de ridicat chiar și într-un spital de stat.
Costul pentru o zi de spitalizare într-un spital de stat din România este gratuit pentru pacienții asigurați, dar pornește de la minim 100 de lei pentru acei pacienți care nu și-au plătit contribuția la sănătate. Însă, în funcție de aspectele mai sus menționate, poate ajunge la sume de 10 ori mai mari. Printre secțiile cu tarifele cele mai ridicate pentru o zi de spitalizare se numără secțiile de Terapie Intensiva, Chirurgie plastică și Neurochirurgie, Ortopedie, Cardiologie și Oncologie.
Daca ai nevoie să îți schimbi ochelarii îți recomandăm cu drag: Lensa
Doar în cazul în care un pacient neasigurat se prezintă la un spital de stat cu o problemă medicală de urgență și este necesară internarea acestuia, va primi și asistență medicală de urgență fără a fi pus la plată. Pacienții neasigurați care nu au o urgență medicală dar au nevoie de spitalizare la spitale de stat, vor fi nevoiți să achite integral costurile spitalizării.
Există spitale de stat care oferă și spitalizare în regim privat, evident, contra unor sume diferite pentru serviciile medicale și serviciile de cazare oferite.
Citește și: Cât te costă un coș de cumpărături în România
Cost spitalizare într-un spital privat
Sumele percepute pentru o zi de spitalizare într-un spital privat din România sunt cât se poate de variate, depinzând de factori precum orașul în care se află spitalul, condițiile de spitalizare, calitatea serviciilor și aparaturii medicale de care dispune unitatea spitalicească, dar și de tipul de abonament de care beneficiază pacientul. Costul mediu pentru o zi de spitalizare într-un spital privat din România pornește de la 300 de lei și poate ajunge și la 1.000 lei.
În ultimii ani, tot mai multe companii și corporații oferă angajaților beneficii precum asigurare privată de sănătate. Ar mai fi bineînțeles și acei pacienți care efectiv preferă să aibă parte de confortul și de standardele mai ridicate pe care le oferă sistemul privat.
Având în vedere avantejele oferite de spitalele private precum dotările cu echipamente și aparatură medicală de ultimă generație, timpii de așteptare, condițiile igienice și serviciile medicale spitalicești, nu puține sunt cazurile în care pacienții asigurați, desi ar avea gratuitate într-un spital de stat, preferă să apeleze la servicii medicale în regim privat.
Dacă ai nevoie să îți cumperi de acum doar alimente sănătoase noi folosim zilnic și îți recomandăm și tie să verifici site-urile partenerilor noștri: No Sugar | Vegis
În ceea ce privește costurile spitalizării într-un sistem privat, un pacient care nu este asigurat și nici nu deține un abonament valid, va trebui să achite integral internarea și serviciile medicale de care a beneficiat.
În situația în care este necesară spitalizarea unui copil, spitalele private percep tarife suplimentare pentru cazarea părintelui în regim hotelier, alaturi de cel mic.
Cu toate acestea, pentru pacienții asigurați care se internează într-un spital privat, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) decontează anumite cheltuieli, ținând cont de plafonul prestabilit. Astfel de reduceri se pot aplica atât spitalizării, cât și eventualelor operații sau investigații, în funcție de contractele pe care le au spitalele private cu CAS( Casa de asigurări de sănătate).
Dacă ai pe cineva acum în spital și vrei să îi faci o surpriză îți recomandăm să le trimiți un buchet de flori ușor, cu doar câteva click-uri pe site-urile următoare pe care și noi le folosim: Flori de Lux, eMAG, Mindblower
Pentru compensarea serviciilor medicale sau/ și de spitalizare, pacienții trebuie să prezinte cardul de sănătate și un bilet de trimitere eliberat de un medic care lucrează cu orice CAS.
Surse: cnas.ro | capital.ro
Sursa foto: freepik.com
Citește și: Cât costă o zi de spitalizare dacă nu ești asigurat? | Cât costă o asigurare de viață?
[…] si: Cât costă o zi de spitalizare în România? sau Cât costă un divorț la notar în […]
[…] Citeste si: Cat costa un tratament cu Remdesivir | Cat costa o zi de spitalizare in Romania […]
[…] si: Costul unei zile de spitalizare in Romania |Costul unei asigurari de […]
[…] Citeste si: Cat costa un tratament cu Remdesivir |Cat costa o zi de spitalizare in Romania […]