Asigurare Auto – Cât Costă și Consecințele Condusului fără RCA

7
1776
impozit auto

În secolul vitezei, să fii posesor de mașină îți poate aduce numeroase avantaje. Pe de altă parte, există și obligații care decurg din calitatea de proprietar de autoturism. În România, pe lângă efectuarea inspecției tehnice periodice și plata impozitului anual pe mașină, este deopotrivă obligatorie încheierea unei asigurări de răspundere civilă auto.

Conform legislației în vigoare, orice proprietar de mașină înmatriculată și funcțională se obligă să încheie o asigurare auto. Chiar dacă este folosită/ condusă sau nu, o mașină funcțională trebuie să fie asigurată.

Ce presupune, cât costă o asigurare auto și ce se întâmplă dacă nu îți faci asigurare sunt câteva dintre întrebările la care vei primi răspunsuri complete în articolul de astăzi.

Ce presupune încheierea unei asigurări obligatorii RCA?

 Asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este o poliță obligatorie pe care trebuie să o încheie și să o mențină în valabilitate toate persoanele fizice sau juridice care dețin vehicule înmatriculate sau înregistrate în România.

Doar având această poliță valabilă, un șofer asigurat care a provocat un accident rutier, va putea acoperi posibilele daune produse terților în urma accidentului. Astfel, cei prejudiciați vor putea obține despăgubiri pentru pagube materiale, deces sau vătămări corporale survenite în urma accidentului în cauză.

Atenție! În situația ipotetică în care proprietarul automobilului se face vinovat de producerea unui accident auto, asigurarea RCA nu va acoperi și daunele suferite de propriul automobil.

Pentru o astfel de asigurare, există poliţa CASCO.

Revenind la poliţa RCA, aceasta se poate încheia cu oricare dintre societățile de asigurare autorizate de Autoritatea de supraveghere financiară( ASF). Pe site-ul ASF se găsește lista completă a acestora.

 Odată selectată o companie de asigurări autorizate, contractul de asigurare se poate încheia la sediul companiei respective, prin intermediul unui agent mandatat sau prin intermediul unui broker de asigurări. Ultima variantă se poate dovedi convenabilă în cazul în care se dorește o comparație a mai multor oferte.

În funcție de situația și mijloacele financiare ale proprietarului mașinii, RCA-ul se poate încheia pe o perioadă de minim o lună și maxim 12 luni.

În contractul RCA încheiat între asigurator și asigurat se vor regăsi informații precum datele de identificare și de contact ale acestora, clasa bonus-malus, limitele de despăgubire, condițiile contractuale și alte clauze.

De îndată ce s-a încheiat contractul între asiguratorul RCA și asigurat, acesta din urmă va primi o poliță care va face dovada faptului că s-a efectuat plata primei de asigurare. Pe polița RCA apare și termenul acesteia de valabilitate.

Este în sarcina asiguratului să reînnoiască polița de asigurare la termen și este obligația acestuia să facă dovada încheierii asigurării RCA în cazul unui eventual control efectuat de către autorități abilitate.

Asigurare Auto 2020 - Cât Costă și Consecințele Condusului fără RCA

Noutăti 2023

In vara acestui an, ASF aproba modificarea Normei nr. 20/2017 cu privire la asigurările RCA din țara noastră, referindu-se la articolul care reglementează dovada încheierii asigurării de răspundere civilă auto, dovadă care mai nou, poate fi făcută atât în format electronic cât și în format tipărit. 

Mai mult decât atât, autoritățile abilitate pot verifica, în cazul unui control, și în baza de date cu asigurările obligatorii RCA încheiate în România pentru a afla daca există un contract RCA valabil la zi.

Cat costă o asigurare auto?

Tariful RCA se calculează ținând cont de factori multipli, precum vârsta proprietarului mașinii, data la care acesta a obținut permisului, orașul/ județul în care mașina este inmatriculată, istoricul daunelor, dar și în funcție de datele autoturismului. Modelul, capacitatea cilindrică, chiar și marca autoturismului pentru care se încheie RCA influențează prețul poliței iar tariful final este diferit în funcție de caz.

Conform legii 132/2017, în vederea stabilirii unor puncte de referință în ceea ce privește primele de asigurare, s-au stabilit așa-numitele tarife de referință pentru asigurarea RCA.

ASF a publicat în luna aprilie a acestui an, noile tarife de referinta cu caracter orientativ pentru asigurările auto obligatorii.

Pentru calculul și stabilirea acestor tarife, compania independentă contractată de Autoritatea de supraveghere financiară a avut în vedere caracteristicile autovehiculului( tipul de autovehicul, puterea motorului, capacitatea cilindrică, masa maximă autorizată, numărul de locuri) și caracteristicile asiguratului( persoană fizica sau juridica, vârsta asiguratului).

Comparativ cu tarifele de referință RCA din octombrie 2019, cele de anul acesta au fost ușor ridicate.

KPMG Advisory este noua companie independentă desemnată de ASF să efectueze următorul calcul al tarifelor de referință. Se pare că durata contractului cu această companie este 36 de luni, urmând ca până în luna martie a anului 2023 să se efectueze șase astfel de exerciții de calcul, fiecare calcul fiind valabil pentru următoarele 6 luni.

Asigurare Auto 2020 - Cât Costă și Consecințele Condusului fără RCA

Ce se întâmplă dacă nu ai RCA sau nu menții polița în valabilitate?

Având în vedere dispozițiile legale privind obligativitatea încheierii unei asigurări auto de către toate persoanele fizice sau juridice care dețin vehicule înmatriculate sau înregistrate în România, nerespectarea acestei obligativități reprezintă o contravenție.

Constatată fiind de organele abilitate, conform legii 132/2017, se sancționează cu amendă cuprinsă între 1.000 și 2.000 lei. În același timp, proprietarului autoturismului i se va reține certificatul de înmatriculare sau de înregistrare a vehiculului până în momentul în care se va prezenta documentul doveditor al încheierii asigurării RCA.

Surse: asfromania.ro | 1asig.ro

Sursa foto: freepik.com

Citește și: Cât costă o asigurare de viață? | Cât costă o mașină electrică?

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.