Acasă Medical Cât costă o zi de spitalizare dacă nu ești asigurat?

Cât costă o zi de spitalizare dacă nu ești asigurat?

2
6105

O dată cu înaintarea în vârstă, fiecare dintre noi devenim mai preocupați de sănătatea noastră și a celor dragi, de rezolvarea afecțiunilor pe care le avem și de costurile pe care ar trebui să le acoperim pentru a beneficia un pachet complet de servicii medicale.

Fie ca ești asigurat sau nu, costurile plătite pentru o zi de spitalizare într-un spital de stat din România sunt aceleași. În practică, Casa de Asigurări de Sănătate suportă costurile doar pentru cei care sunt cu plata la zi către Fondul Național Unic de Asigurări Sociale de Sănătate.

În general, o persoană care nu este asigurată, are dreptul doar la un pachet minimal de servicii medicale pentru nu trebuie să plătească, doar pentru situații de urgentă care pun viața în pericol, și presupun atenție medico-chirurgicală. Odată ce pericolul a trecut și nu mai este considerat o urgență medicală, apare și obligativitatea de a plăti contravaloarea serviciilor primite în spital.

Cât costă o zi de spitalizare?

O zi de spitalizare la stat, constă în cazare, mâncare și asistență medicală, ale căror costuri sunt cumulate sub denumirea de „cost hotelier”. Având în vedere că acesta nu include costurile investigațiilor, intervențiilor, al materialelor sanitare utilizare sau al medicamentelor administrate,  prețul total plătit de pacient este considerabil mai mare la final.

În România, nu este un preț unic stabilit pentru o zi de spitalizare, ci mai degrabă fiecare spital își calculează individual, o medie a costurilor pentru fiecare din secțiile spitalului. Astfel, se face o medie aritmetică a cheltuielilor menționate mai sus, la care se adaugă costul hotelier pentru a stabili un cost mediu pentru o zi de spitalizare.

Tarifele practicate pentru spitalizarea persoanelor fără venit sunt afișate de către unele spitale pe site-urile acestora, fie după profilul medical ales, fie pentru fiecare secție a spitalului.

Astfel, în București, la Spitalul Universitar de Urgență din București o zi de spitalizare pentru secțiile cu profil medical ajunge la 550 lei, pentru profil chirurgical este 850 lei iar pentru ATI este 1500 lei. Spitalul Clinic Colentina declară costul mediu pentru o zi de spitalizare ca fiind suma de 491 lei, iar la Spitalul Colțea, prețurile pornesc de la 609 lei pentru medicină internă și pot ajunge până la 2172 lei pentru ATI.

O parte din spitalele din țară, practică prețuri mai reduse comparativ cu cele din capitală, și putem menționa Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț unde costul mediu pe zi de spitalizare pornește de la 385 de lei, Spitalul Municipal de Urgență Roman cu prețuri pornind de la 444 lei și Spitalul Municipal Dorohoi pornind de la 287 lei.

Este important de menționat că prețurile diferă la fiecare spital din țară pentru că sunt influențate și de cheltuielile pe care le are fiecare spital cu salariile personalului medical și cheltuielile de întreținere.

Spitalizare de durată sau de zi?

Bineînțeles, depinde de investigațiile necesare sau de gravitatea afecțiunilor. Conform CNAS, toate spitalele oferă două variante de spitalizare: cu durată de maximum de 12 de ore sau cu durată de peste 24 de ore.

„Spitalizare de zi” sau „Internare de zi”, cu durată de maximum 12 ore, este varianta la care poate apela pacientul atunci când sunt necesare anumite analize medicale de tipul investigațiilor de diagnosticare, monitorizare, intervenții de microchirurgie sau explorare diagnostică, care nu pot fi realizate în ambulatoriu dar nu este necesar sa petreacă mai mult de o zi în spital. Deși pentru a beneficia de spitalizarea de zi, este necesar de o trimitere de la medicul de familie pentru asigurați, persoanele fără asigurare de sănătate au posibilitatea sa opteze pentru această opțiune, contra cost, actele necesare fiind aceleași ca pentru o internare de durată.

Cât costă asigurarea de sănătate pe o lună?

Elevii și studenții până în 26 de ani, beneficiază automat de asigurare de sănătate, dar adulții sunt responsabili fie să se asigure că angajatorul virează lunar contribuția către CAS, fie să facă plata individual.

Persoanele care au venituri din activități independente declarate, au obligația de a face viramentul trimestrial cu o valoare de 5,5% din venitul impozabil. 

Începând cu anul 2021, persoanele fără venituri declarate, dacă vor sa beneficieze de asigurare de sănătate de stat pentru un an de zile, sunt nevoiți să plătească 10% din valoarea salariilor minime pe economie brute pe 6 luni, ceea ce s-ar traduce într-o sumă de 1.380 lei.

Lunar, pentru asigurarea medicală, persoanele neasigurate, trebuie sa aloce 115 lei pentru a beneficia de serviciile medicale în spitalele de stat.

Mai multe detalii pe avocatnet.ro

zi de spitalizare

O altă variantă care poate fi luată în calcul, este o asigurare medicală privată care include servicii medicale în rețele private de sănătate. Prețurile lunare sunt calculate în funcție de vârsta, ocupație, starea de sănătate și riscurile hobby-urilor, printre altele. Un exemplu ar fi asigurarea de sănătate de la NN care pornește de la suma modică de 64 lei pe lună la care se pot alege servicii suplimentare care sunt adăugate la costul total. Desigur, pentru aceste tipuri de asigurări, sunt câteva situații în care nu se poate încheia o asigurare privată, cum ar fi grad de invaliditate ridicat, alcoolism și boli grave sau incurabile diagnosticate.

În ciuda tarifelor pe care pacientul trebuie le suporte și indiferent dacă alege un spital de stat sau din mediul privat, pregătirea și abilitatea personalului medical de a trata este aceeași. Fie că suntem asigurați sau nu, la finalul zilei, medicii sunt cei care fac tot posibilul să asigure cel mai bun tratament pe care îl pot oferi fiecărei persoane care intra pe ușa spitalului.

Foto: www.freepik.com

Citeste si Asigurare de viata | Asigurare de sanatate

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.