Cât costă o consultatie la psiholog / psihoterapeut?

2
2194
consultație la psiholog

Deși este un proces prin care încă încercam să-l acceptăm, deschiderea către a apela la o consultatie la psiholog sau psihoterapeut în România este din ce în ce mai mare mai ales în rândul tinerilor, în ciuda prejudecăților generațiilor care au crescut și s-au dezvoltat pe vremea comunismului.

Așa cum tratăm o durere fizică cu medicație sau terapie fizică la indicațiile unui medic specialist, un psiholog sau psihoterapeut adresează sănătatea psihică prin consiliere, terapie și recomandari pentru dezvoltare personală.

consultație la psiholog

Decizia de a apela la un ajutor de specialitate este de obicei greu de luat, mai ales datorită refuzului de a recunoaște că există o problema emoțională, și de multe ori se amână luni sau chiar ani până când se face prima programare. Este într-adevăr mai ușor să alegem să vorbim cu familia sau prietenii dar prin comparație, aceștia nu au pregătirea necesară să-și păstreze întotdeauna obiectivitatea, iar încărcătură emoțională pe care o transmitem poate fi greu de suportat pe lângă trăirile proprii.

Este important să nu se facă confuzie cu un psihiatru care se ocupă cu diagnosticarea și tratarea tulburărilor psihice având certificarea necesară pentru a recomanda tratament medicamentos. Psihologul și psihoterapeutul se concentrează pe tulburările de anxietate, fobii, panică, depresie, probleme de adaptare și relaționale pe care le adresează prin consiliere psihologică, conversație și comunicare cu clienții.

Prețurile practicate sunt influențate de tipul ședinței (individuală, pentru copii și adolescenți, de cuplu, de grup, de familie, etc), de pregătirea și experiența specialistului, de durată și alte aspecte cum ar fi locația, dacă este un colaborator la o clinică de specialitate sau este în cadrul unui cabinet individual de psihologie, etc.

Având în vedere că aspectele financiare sunt importante, este important că se știe de la început prețul serviciului pe care fiecare îl alege, astfel dacă prețurile nu sunt afișate pe site-urile online ale cabinetelor, puteți suna cu încredere să aflați. La o analiză a pieței, majoritatea specialiștilor au următoarele tarife:

Costuri Consultatie la psiholog

  • Psihoterapie de cuplu sau Consiliere de cuplu – de la 200 lei/ședința de 50 minute până la 270 lei
  • Psihoterapie individuală sau Consiliere individuală – de la 150 lei/ședința de 50 minute și poate ajunge la 230 lei
  • Consiliere de cuplu sau familie – 250 lei/ședința de 50 minute
  • Dezvoltare personală – 150 lei/ședința de 50 minute
  • Dezvoltare personală în grup – 100 lei/ședința de 50 minute
  • Psihoterapie/consiliere psihologică online – 250 lei/ședința de 50 minute

Unele clinici ca Medlife prin centrul de specialitate Mindcare au tarife diferite pentru consultatie la psiholog inițială care este 230 lei și ședințele de consiliere psihologică sau psihoterapie care au prețuri de 180 lei pentru ședințele individuale.

De asemenea, unele cabinete au și promoții de care puteți beneficia, cum ar fi un discount la plata în avans sau plata în rate.

Înainte de a alege psihologul sau psihoterapeutul cu care să începeți procesul, specialiștii recomandă să vă interesați de pregătirea acestuia și eventual să obțineți recomandări de la alți medici în care aveți încredere sau foști pacienți.

Poate părea costisitor pe termen scurt, dar luând în considerare beneficiile notabile pe care le au asupra clientului, pe termen lung  este o investiție în sine, în dezvoltarea personală și bineînțeles în îmbunătățirea calității stării de spirit, iar prețul nu mai pare atât de mare.

Surse: psihologiecuantica.ro | clinicapsihoterapie.ro

Citeşte și: Cât costă un test de sarcină? | Cât costă o asigurare de viaţă?

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.