Cât costă realizarea unui paşaport?

5
2549
Cat costa realizarea unui pasaport?

Desi ne bucuram de statutul de membru UE si putem calatori pe continent in mare parte doar cu actul de identitate, vacantele si deplasarile in afara spatiului european nu pot fi stabilite fara a lua in calcul si un pasaport. Pentru a ne usura experienta in ceea ce priveste organizarea unei calatorii pe cinste e bine sa stim dinainte ce acte trebuie pentru pasaport, valabilitatea si ce taxe trebuie sa platim. Astfel, daca vrei sa afli cum poti rezolva totul mai rapid citeste in cele ce urmeaza cum poti scapa mai usor de statul la cozi si care sunt cele mai importante aspecte pentru eliberare pasaport:

 • acte pasaport
 • pasapoarte online
 • valabilitate pasaport
 • programare pasaport

In functie de cat de des calatoresti, primele lucruri pe care trebuie sa le iei in calcul sunt aspectele de valabiltate pasaport, mai exact faptul ca acestea pot fi de doua tipuri.

Valabilitate pasaport simplu electronic

Pasaportul simplu electronic are o valabilitate de 10 ani pentru persoanele cu varsta de peste 18 ani, 5 ani pentru persoanele cu varsta intre 12 si 18 ani si valablitate de 3 ani pentru minorii cu varsta de pana in 12 ani. 

Pentru cetatenii care depun actele pe teritoriul Romaniei, documentul de calatorie este eliberat la 15 zile lucratoare, in timp ce pentru persoanele dintr-o tara membra UE termenul de eliberare este de 45 de zile lucratoare si de 60 de zile lucratoare pentru cei ce opteaza pentru obtinerea pasaportului intr-un stat ce nu se afla in spatiul UE.

Valabilitate pasaport simplu temporar

Pasaportul simplu temporar este cel pentru care majoritatea opteaza cel mai adesea. Motivul principal pentru care acest tip de document de calatorie este preferat cel mai frecvent ar fi faptul ca valabilitatea pasaportului este de 12 luni, dar mai ales pentru ca termenul de eliberarea este mult mai mic, de doar 3 zile lucratoare.

Te pregătești să pleci într-o vacanță? Pentru siguranța ta și a familiei tale îți recomandăm o asigurare de călătorie. O poți face online de aici:

Programare pasaport 

Avem o veste buna pentru tine pentru a evita statul la cozi. Poti economisi mai mult timp daca optezi pentru programare pasaport online. Programarea pentru pasapoarte online poate fi facuta pe www.epasapoarte.ro si este gratuita. 

Daca nu te poti prezenta la ora si data programata este bine sa tii cont de faptul ca intarzierea ta poate duce la anularea programarii si cel mai indicat ar fi sa folosesti link-ul „Anuleaza rezervarea” din email-ul de confirmare.

In cazul in care nu optezi pentru varianta online verifica pe site program pasapoarte selectand judetul din care faci parte pentru a te asigura ca te incadrezi in orarul de lucru cu publicul.

pasaport
Cat costa realizarea unui pasaport?

Ce acte trebuie pentru pasaport

Cei care planuiesc o deplasare in afara Uniunii Europene nu pot neglija ce acte trebuie pentru pasaport. Inainte de deplasarea la Serviciul Public de Pasapoarte, lista de documente pasaport pe care trebuie sa o consulti prevede prezentarea urmatoarelor acte:

 • carte de identitate in original
 • documentul/chitanta care face dovada achitarii taxei pentru pasaport in original
 • pasaportul anterior, daca este cazul

Pret pasaport

Inainte de a te ocupa de tot ce tine de acte pasaport este necesar sa achiti o taxa ce variaza in functie de tipul pasaportului, dar si de varsta. Daca te intrebai cat trebuie sa cheltui pentru a obtine documentul de calatorie te anuntam ce bani sa-ti pregatesti. Urmareste in continuare informatiile de pret pasaport si in functie de ce variaza:

 • Daca doresti sa-ti faci un pasaport simplu electronic taxele pentru persoanele cu varsta de peste 12 ani sunt de 258 de lei, iar pentru persoanele cu varsta sub 12 ani sunt de 234 de lei.
 • Pretul taxelor privind pasaportului simplu temporar este unic indiferent de varsta, taxa fiind de doar 96 de lei.

Te pregătești să pleci într-o vacanță? Pentru siguranța ta și a familiei tale îți recomandăm o asigurare de călătorie. O poți face online de aici:

Unde se plateste taxa de pasaport

Taxa de pasaport poate fi platita atat online in sistem de internet banking prin virament catre conturile deschise catre fiecare Institutie a Prefecturii, cat si de la orice banca unde persoana detine un cont bancar in conturile mentionate. De asemeni taxa de pasaport poate fi achitata si prin mandat postal, la orice Oficiu Postal, precum si in numerar sau cu cardul la casieriile Institutiilor Prefectului si casieriile CEC Bank.

In situatia in care alegi sa faci plata online este bine sa stii ca va trebui sa prezinti la momentul depunerii cererii de eliberare a pasaportului si dovada platii generata la momentul efectuarii tranzactiei, fara certificarea de catre banca.

Documentul de plata trebuie sa contina numele si prenumele persoanei beneficiara, CNP-ul, tipul documentului solicitat, contul IBAN, codul fiscal si denumirea Institutiei Prefectului judetului unde va fi depusa cererea de eliberare a documentului, precum si suma.

Pasaport copii

In ceea ce priveste eliberarea unui pasaport pentru copii situatia e putin diferita deoarece solicitarea trebuie facuta de ambii parinti, iar numarul actelor necesare este putin mai mare.

Pentru copiii ce nu au implinit inca 14 ani este bine sa stii ca va fi nevoie de prezenta lor  pentru fotografie daca soliciti eliberarea, iar in cazul celor care au peste 12 ani se va impune si luarea amprentelor.

Acte pasaport copii

Pentru eliberarea unui pasaport pentru copii ai nevoie de urmatoarele acte:

 • certificatul de nastere al copilului
 • buletinul de identitate – pentru minorii care au impliniti deja 14 ani
 • cartile de identitate ale parintilor/tutore/reprezentant legal
 • documentul care atesta achitarea taxei de pasaport
 • pasaportul anterior al copilului, daca exita

Te pregătești să pleci într-o vacanță? Pentru siguranța ta și a familiei tale îți recomandăm o asigurare de călătorie. O poți face online de aici:

Taxa pasaport copii

Pentru minorii care nu au implinit 12 ani taxa pentru pasaport este de 234 de lei, iar pentru cei care au peste 12 ani taxa este de 258 de lei. 

Un pasaport temporar pentru cel mic taxa este de 96 de lei, la fel ca in cazul unui adult.

Situatiile neplacute pot fi uneori din nefericire inevitabile, asa ca daca te confrunti cu situatia in care o tara membra UE iti refuza dreptul de intrare din motive care tin de „ordinea, securitatea sau sanatatea publica” este bine sa stii ca intr-o astfel de situatie autoritatile sunt obligate sa dovedeasca faptul ca reprezinti o „amenintare reala, actuala si suficient de grava”. Prin urmare, organele de control trebuie sa-ti inmaneze o decizie scrisa in care sunt mentionate motivele invocate, caile de atac posibile si termenul-limita pentru recurs.

Surse: pasapoarte.mai.gov.ro | epasapoarte.ro | europa.eu

Sursa foto: freepik.com

Citește și: Cât costă o asigurare de viață? | Cât costă să cumperi o autorulotă?

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.