Acasă Medical Cât plătesc pe asigurarea de sănătate?

Cât plătesc pe asigurarea de sănătate?

3
2366

Indiferent ca esti un angajat la inceput de drum sau cu o cariera bine intemeiata si multi ani de munca in spate, freelancer ori doar un simplu cetatean ce momentan a ramas fara job e bine sa fii pus la curent in privinta taxelor si ce inseamna mai exact aceastea. Un bun subiect de care trebuie sa tii cont este asigurarea de sanatate la CASS. Nimic mai simplu! In randurile ce urmeaza iti vom prezenta tot ce trebuie sa stii despre CASS. Citeste cele mai esentiale informatii despre:

  • cum functioneaza sistemul
  • care sunt drepturile tale in toate situatiile (salariat sau persoana fara venituri)
  • costuri si ce demersuri sunt necesare pentru a fi asigurat
  • la cat timp devii asigurat

Citeste si: Cat costa o asigurare de viata

Sistemul de sanatate

Asigurarea sociala de sanatate in Romania este gratuita, cu conditia ca in fiecare luna aceasta sa fie platita fie de angajator, fie individual de cetatean in cazul celor care sunt liberi profesionisti sau acelora care momentan nu obtin venituri. Exista si categorii de persoane ce sunt asigurate la CASS si care nu sunt nevoite sa plateasca.

Cei care beneficiaza de acest lucru sunt copiii pana in 8 ani, tinerii care au implinit varsta de 18 ani si nu depasesc 26 de ani cu conditia sa fie elevi sau studenti, persoanele pana in 26 de ani care fac parte din sistemul de protectie a copilului, adultii care nu au venituri proprii, dar sunt intretinuti de persoane asigurate la sanatate, bolnavii, femeile insarcinate si lauze, persoanele aflate in arest si voluntarii la serviciile de urgenta.

Cat costa asigurarea de sanatate?

Un aspect de fundamental de care trebuie sa tii cont inainte de a te duce la casa de asigurari de sanatate este cat costa asigurarea.

Daca esti salariat poti fi fara griji deoarece sarcina platii privind contributia de asigurari sociale de sanatate ii revine angajatorului, iar banii iti pleaca din salariul brut catre CASS. Insa daca nu esti salariat atunci sarcina platii iti revine tie. Poti obtine statul de asigurat daca depui declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, potrivit avocatnet.ro. 

Asigurarea anuala voluntara reprezinta 10% din sase salarii minime brute (6 x 2300 Lei), asta insemnand ca cei care vor sa se asigure la CASS 2021 pentru a fi asigurati vor plati 1380 de lei timp de 12 luni.

Unde platesc asigurarea de sanatate?

Un alt lucru de o mare importanta este unde platesc asigurarea de sanatate si care sunt actele necesare pentru asigurarea de sanatate la CASS.

Administratia Fiscala e primul loc unde trebuie sa mergi pentru a achita si a face demersurile de contributie la sanatate. Dupa ce achiti taxele, pentru ca asigurarea sa fie valabila trebuie sa inchei un contract de asigurare la Casa de asigurari de sanatate, unde vei prezenta si urmatoarele acte necesare: chitanta de la Fisc, copie dupa buletin sau cartea de identitate si declaratia ca nu ai venituri, potrivit CNAS.ro. 

Plata contributiei se efectueaza trimestrial, in patru rate egale, pana la data de 25 inclusiv a ultimei luni din fiecare semetru sau pana pe data 15 martie in cazul in care se doreste achitarea integrala a taxelor pentru toate cele 12 luni, conform Republica. Cererile pot fi depuse fie direct la ghiseu, fie in format electronic prin intermediul portalurilor SPV sau www.e-guvernare.ro. Formularul pentru Declaratia unica poate fi descarcat de pe site-ul ANAF si se completeaza. 

Potrivit Legii 95/2006, persoanele fizice au dreptul sa aleaga casa de asigurari de sanatate la care vor sa stabileasca contractul de contributie la sanatate.

La cat timp dupa angajare devii asigurat?

Un alt punct de interes major pentru contribuabili este la cat timp dupa angajare devii asigurat.

Daca esti salariat poti fi fara griji deoarece calitatea de asigurat in sistemul de sanatate este valabila inca din prima zi de munca si nu de la momentul cand incepe plata contributiilor la fond, potrivit avocatnet.ro. Astfel situatia de asigurat nu mai depinde de momentul in care angajatorul vireaza banii la contributie si potrivit modificarii la Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, introdusa prin OUG nr.18/2018, un salariat incepe statul de asigurat inca din momentul in care incepe munca si devine neasigurat in termen de trei luni de la data desfacerii contractului de munca. Prin urmare, asigurarea sociala de sanatate mai este valabila pe o perioada de 3 luni.

asigurarea de sanatate

Dat fiind faptul ca in acest context obligatia de a vira contributiile ii revine angajatorului, conform Codului Fiscal tot el este cel care raspunde in fata legii si datoreaza eventuale dobanzi si penalitati in situatia in care nu vireaza contributiile pentru fiecare angajat al sau le vireaza incomplet.

Daca faci parte din categoria persoanelor fara venituri sau a celor ce sunt liberi profesionisti e bine sa stii ca devii asigurat din momentul depunerii declaratiei privind impozitul pe venit, iar asigurarea inceteaza la expirarea a 12 luni de la data depunerii. 

O alta modalitate de asigurare sociala de sanatate este cea de coasigurat ce consta in posibilitatea de a lua in intretinere membri de familie (sot/sotie sau parinti) care nu realizeaza venituri proprii de catre persoanele asigurate la sanatate in sistemul public, potrivit smartbill.ro. Pentru ca un membru de familie sa poata obtine statutul de coasigurat si sa beneficieze de accesul la sistemul de sanatate, anagajatul trebuie sa pregateasca cateva acte necesare pe care sa le prezinte angajatorului:

  • declaratie pe propria raspundere a salariatului prin care acesta declara ca are in intretinere persoana respectiva;
  • copie dupa actul de identitate al persoanei coasigurate;
  • copia actului care atesta relatia de rudenie intre salariat si coasigurat (certificat de casatorie, certificat de nastere, etc.)
  • o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca nu realizeaza venituri proprii.

Pot beneficia de sistemul de sanatate daca nu fac dovada contributiei privind asigurarea de sanatate la CASS?

Potrivit CNAS, persoanele ce nu figureaza sub statutul de asigurat prin contributia de asigurari sociale de sanatate beneficiaza de sistemul de sanatate numai prin pachetul minimal ce implica doar cazul urgentelor medico-chirurgicale, al bolilor cu potential endemoepidemic, precum si monitorizarea evolutiei unei sarcini si a lauzei, dar si servicii de planificare familiala in conditiile art. 223, in cadrul unui pachet minimal de servicii medicale, stabilit prin contractul-cadru.

Peste 3 milioane de romani nu platesc taxele de contributie la sanatate, conform avocatnet.ro.

Posibilitatea de a efectua calitatea de asigurat inceteaza odata cu pierderea dreptului de domiciliu sau sederea in Romania, odata cu pierderea calitatii e lucrator frontalier, precum si cu decesul sau cu declararea judecatoreasca a mortii asiguratului. Drepturile de asigurare inceteaza dupa 3 luni de la ultima plata catre asigurarea de sanatate la CASS.

Sursa foto: www.freepik.com

Citeste si: Cat costa un tratament cu Remdesivir |Cat costa o zi de spitalizare in Romania

3 COMENTARII

  1. eu am 70 de Ani și am venit în România din America cu Pensia și am nevoie de o Asigurare medicala private pentru a obține Cardul de rezidenta permanenta.
    cit costa? mulțumesc Rodica 02/09/2022.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.