Cât costă serviciile unui avocat și cum îl alegi?

4
3253
Cât costă serviciile unui avocat și cum îl alegi?

Fie că vorbim despre un divorț, întocmirea unui testament sau un accident de mașină, acestea și multe altele sunt situații în care ar putea fi utile sau chiar necesare serviciile unui avocat.

Pentru multe persoane care se află în postura aceasta, partea financiară este un motiv serios de îngrijorare. Mulți cred că angajarea unui avocat vine automat cu o gaură în buget. Așa să fie?

Cât costă, de fapt, serviciile unui avocat? Răspunsul diferă de la o situație la alta și depinde de mai multe aspecte pe care le vom dezvolta în continuare.

Înainte de a enumera factorii pe baza cărora avocații își stabilesc de regulă onorariul, trebuie menționat faptul că există totuși un ghid oficial de bună practică în ceea ce privește perceperea tarifelor pentru prestarea de servicii juridice.

Ghidul orientativ al onorariilor minimale” are caracter de recomandare și a fost adoptat în iulie 2020 de către Consiliul U.N.B.R.( Uniunea Națională a Barourilor din România) care are atribuții în acest sens.

Ghidul abordează doar două din cele 3 categorii de onorarii acceptate conform art. 129 din Statutul profesiei de avocat: onorariul orar și cel fix. În ceea ce privește cea de-a treia categorie, și anume onorariul de succes, acesta poate fi deopotrivă solicitat ca o completare a tarifului inițial stabilit de către avocat, în funcție de rezultatul final.

În continuare am realizat o scurtă selecție a onorariilor minimale din tabloul orientativ, pentru câteva servicii juridice de uz general:

Cel mai adesea, un avocat își va calcula onorariul pe baza unui tarif orar. UNBR estimează un onorariu minim orar recomandat de 220 lei /oră.

  • Consultații juridice, redactarea actelor juridice în materie civilă – Începând cu 440 lei
  • Asistență sau reprezentare la mediere, conciliere sau negociere în materie civilă – Contravaloarea onorariului orar sau începând cu 440 lei/ședința
  • Divorț fără minori – Începând cu 1.760 lei
  • Divorț cu minori – Începând cu 2.200 lei
  • Litigii de muncă, drepturi și obligații cu caracter social – Pornind de la 1.100 lei
  • Plângere împotriva procesului-verbal de constatare și sancționare a contravenției în materie civilă – Începând cu 1.100 lei.
  • Cerere de suspendare a executării silite în materie civilă – Începând cu 880 lei
  • Consultații juridice, studierea dosarului în materie penală – contravaloarea onorariului orar
  • Formularea contestației la executare a unei hotărâri penale – Începând cu 660 lei

Lista completă a onorariilor minimale pe categorii, în materie civilă și în materie penală se găsește bineînțeles în Ghidul orientativ al onorariilor minimale, mai sus menționat.

Cât costă serviciile unui avocat și cum îl alegi?

În funcție de ce factori poate varia onorariul unui avocat?

După cum am specificat mai sus, costul serviciilor unui avocat depinde de mai mulți factori. Ce va lua în calcul un avocat pentru stabilirea onorariului?

Natura și complexitatea cazului

Nu există un caz identic cu altul. Onorariul este dictat și de domeniul juridic din care face parte (drept civil, dreptul familiei, drept penal, etc.) și de gradul de dificultate și particularitățile speței, noutatea cazului și durata acestuia, de necesarul de acte, dar și de presiunea și urgența situației (momentul în care se apelează la avocat).

Timpul alocat

În funcție de particularitățile cazului, acesta se poate întinde pe o perioadă mai lungă de timp, astfel se vor intensifica și eforturile depuse iar volumul de muncă va crește. De asemenea, în anumite circumstanțe pot apărea constrângeri de timp pentru intentarea de acțiuni sau depunerea de cereri într-un anumit interval de timp. Timpul alocat cauzei cântărește mult în stabilirea onorariului.

Experiența și reputația

Tarifele cresc direct proporțional cu experiența juridică și reputația profesională. Un avocat cu mai puțină experiență în domeniu și vechime în muncă nu va solicita același onorariu avocațial comparativ cu un avocat cu o experiență profesională bogată care eventual se bucură și de un grad ridicat de notorietate.

Rezultatul final

După cum am menționat mai sus, onorariul de succes este un concept utilizat în diverse situații, cum ar fi spre exemplu, recuperarea de creanțe. Există cabinete de avocatură care nu percep onorariu orar sau fix pentru recuperarea creanțelor, în schimb solicită un onorariu de succes dacă și după ce sumele au fost recuperate. De regulă, onorariul de succes este calculat ca și procent consimțit din valoarea creanței.

Atenție! Conform legii, cheltuielile de judecată îi revin clientului.

Vrei să afli mai multe despre domeniul avocaturii? Îți recomandăm câteva cărți:

Cum alegi un avocat bun?

Sau mai degrabă, cum alegi avocatul potrivit? Înainte de a începe demersurile pentru a găsi avocatul potrivit cauzei și nevoilor tale, ar fi indicat ca în primul rând să îți evaluezi chiar tu poziția într-un mod cât mai obiectiv dar și necesitățile și mijloacele financiare. Procesul de selecție va fi simplificat dacă știi de la bun început ce așteptări ai și de ce resurse dispui.

Consultanță juridică gratuită

Ca și prim pas, poți lua în considerare consultanța juridică gratuită. Dacă situația și timpul îți permite, poți lua legătura cu mai mulți avocați, inițial online. Astfel, îți vei face o primă părere despre modul de abordare al fiecăruia și probabil vei primi ponturi utile cu privire la opțiunile pe care le ai în contextul dat. Evident că nu te poți aștepta la o analiză complexă și un răspuns extrem de detaliat în această primă fază. Speța ta va fi studiată pentru a ți se putea oferi un răspuns imediat și eventual câteva sfaturi informative și orientative.

Specializarea

Ai auzit, cu siguranță, de avocați celebri și competenți, profesioniști în anumite domenii juridice. Oricât de bun ai citit sau ai auzit că ar fi un anumit avocat de dreptul proprietății intelectuale și drepturi de autor spre exemplu, ar fi indicat să găsești un avocat specializat pe domeniul care te interesează pe tine.

De asemenea, este recomandat să te asiguri că avocatul la care apelezi este înscris în Tabloul avocaţilor din România. Activitatea specifică profesiei de avocat poate fi exercitată doar de către avocaţii înscriși în tabloul baroului de care aparțin (component al U.N.B.R.).

Bugetul

Poate ai găsit un avocat cu specializarea potrivită cazului tău, profesionist, cu experiență în spate, însă toate acestea sunt irelevante dacă nu iți poți permite să îi plătești onorariul. Încă de la început trebuie lămurit acest aspect. Știind ce disponibilitate financiară ai, vei putea să iți dai seama dacă iți permiți sau nu să apelezi la serviciile unui anumit avocat sau la serviciile unei firme de avocatură.

De la prima discuție, chiar dacă soliciți doar consultanță juridică, ar trebui să primești și o estimare a onorariului. Dacă ai nelămuriri, asigură-te că pui întrebările necesare la momentul potrivit. Există situații în care avocatul poate solicita o plată în avans la fel cum există și avocați sau firme de avocatură care pot acorda facilități precum plata în rate.

De asemenea, asigură-te că ai luat la cunoștință care sunt sau care ar putea fi cheltuielile suplimentare. De exemplu, dacă în cazul recuperării de creanțe, cabinetul de avocatură solicită doar la final un onorariu de succes, este posibil să fie necesar să plătești totuși și o taxă pentru studierea dosarului. Reamintim aici și cheltuielile de judecată care îi revin automat clientului.

Relația avocat-client

Un factor la fel de important în alegerea avocatului potrivit este încrederea pe care ți-o inspiră de la bun început. Ideal ar fi să poți comunica ușor cu acesta, nu să iți fie teamă sau rușine să îi adresezi o întrebare sau să îi împărtășești detalii personale relevante pentru caz. În același timp, ar trebui să te informeze cu privire la orice ar fi de interes pentru cauza ta și să te prevină asupra anumitor aspecte, când și dacă este cazul.

Un avocat bun ar trebui să fie un bun îndrumător, disponibil și implicat, ar trebui să fie deschis să iți explice noțiunile necunoscute tie și pașii următori la timpul potrivit. Dacă de la bun început este dificil de contactat atunci când ai nevoie de acesta sau nu te simți confortabil să îi încredințezi informațiile personale necesare soluționării cazului, probabil ar fi mai bine să te reorientezi.

Cu toate acestea, ar fi bine de știut că și avocatul deopotrivă are dreptul să iți refuze cazul dacă nu rezonează cu tine, constată că aveți principii și așteptări diferite sau efectiv are prea multe cazuri concomitent.

Vrei să afli mai multe despre domeniul avocaturii? Îți recomandăm câteva cărți:

Cât costă serviciile unui avocat și cum îl alegi?

Cum procedezi dacă nu îți permiți un avocat?

Din păcate, deseori onorariile avocaților se dovedesc a fi inaccesibile pentru anumite persoane care au totuși nevoie de ajutor judiciar. Ce faci dacă nu deții mijloacele financiare necesare angajării unui avocat? Conform articolului 24 din Constitutia României, dreptul la justiție și apărare îi este garantat oricărei persoane, indiferent de situația financiară. Poți beneficia gratuit de un avocat din oficiu, onorariul acestuia fiind plătit de către stat.

Cum se procedează? Se depunde o solicitare în scris la Serviciul de Asistență Judiciară (aparține de Baroul din județul aferent) împreună cu actele doveditoare ale situației financiare conform condițiilor de venituri.

Pe lângă varianta avocatului din oficiu, există de asemenea și avocați care oferă servicii juridice pro bono precum și asociații și organizații care înlesnesc accesul la astfel de servicii.

Pro bono înseamnă de fapt asistență juridică oferită voluntar sau la cerere, în mod gratuit sau contra unor tarife reduse. De cele mai multe ori, avocații primesc cauze pro bono atunci când este vorba despre cazuri sociale, despre persoane sau colectivități defavorizate.

Vrei să afli mai multe despre domeniul avocaturii? Îți recomandăm câteva cărți:

Citește și: Cât timp plătesc pentru pensia alimentară? | Cât costă un divorț la notar?

Sursa foto: freepik.com

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.