Cât costă înmatricularea auto în 2023?

9
1349
Cât costă înmatricularea auto?

Dacă nu ești dealer auto sau o firmă care se ocupă de comercializarea autoturismelor, probabil ai câteva întrebări legate de cât costă înmatricularea auto sau ce acte sunt necesare pentru dosarul de înmatriculare. Cum nimic nu este simplu, nici înmatricularea nu este un proces care să fie foarte ușor gestionat. Motivul pentru asta sunt diferitele acte de care ai nevoie în funcție de vehiculul pe care îl înmatriculezi.

Astăzi răspundem la toate aceste întrebări și oferim detalii clare despre ce acte ai nevoie pentru a înmatricula un autoturism în România, dar și cât costă înmatricularea auto în 2023.

Înmatriculare auto 2023

Dosarul care cuprinde toate actele necesare pentru înmatricularea auto este unul pentru mașinile noi și altul pentru mașinile SH, dar se schimbă din nou atunci când mașina este achiziționată dintr-o țară străină. Așa cum actele sunt diferite și prețurile pot ajunge până la 600 RON pentru o înmatriculare așa că haide să vedem împreună prin ce trebuie să treacă orice posesor de autovehicul când dorește să îl înmatriculeze.

Înmatriculare mașină nouă – Acte necesare

Prețul pentru înmatricularea unui autovehicul nou este mai mic decât pentru unul la mâna a doua. Pentru fiecare document de care vei avea nevoie la dosarul tău de înmatriculare va trebui sau nu să plătești o taxă. Lista documentelor pentru înmatriculare mașină nouă:

 • Cerere de înmatriculare – Cererea de înmatriculare trebuie completată de către solicitant și atașată dosarului. În cerere va fi nevoie de completarea unor date generale despre vehicul, când a fost acesta cumpărat, anul de fabricație și alte date simple. Cererea poate fi descărcată dintr-o sursă a Ministerului Administrației cu un click aici. Sau de pe site-ul oficial al celor de la DRPCIV
 • Fișa de înmatriculare care trebuie să conțină și o viză de la ANAF. Aceasta poate fi descărcată de aici.
 • Dovada faptului că proprietarul a achitat taxa certificatului de înmatriculare. Aceasta este una dintre puținele taxe pe care le vei avea de plătit pentru o mașină nouă – 37 RON
 • Copie a actului de identitata a proprietarului autovehiculului, dar și originalul
 • O copie a contractului de asigurare RCA care trebuie să fie încheiat pe numele proprietarului
 • Dreptul de proprietate asupra vehiculului. Acest document trebuie predat și original, dar și copie
 • Exemplarul în original și o copie a cărții de identitate a vehiculului.
 • Dovada achitării taxei pentru plăcuțele de înmatriculare. Aici poți achita 40 RON pentru numere aleatorii sau care sunt la rând pentru înmatriculare sau 85 RON pentru un număr de înmatriculare preferențial.

Așadar, pentru înmatricularea unui autovehicul nou vei achita maxim 150 RON.

Accesează mai jos ofertele de RCA de la:

Cât costă înmatricularea auto?

Înmatriculare mașină Second Hand – Acte necesare

Toate documentele enumerate în lista pentru autovehiculul nou vor fi necesare și pentru înmatricularea unui vehicul Second Hand. De data aceasta, proprietarul va trebui să scoată din buzunar aproximativ încă 540 RON pentru eliberarea Certificatului de autenticitate al vehiculului, document ce poate fi eliberat de Registrul Auto Român.

Așadar, pentru înmatricularea unui autovehicul Second Hand vei achita aproximativ 600 RON.

Pentru o mașină achiziționată din străinătate va fi nevoie de o serie de documente adiționale:

 • Toate documentele de înmatriculate ce pot fi eliberate de la unitatea oficială a autorităților străine din țara de proveniență a autovehiculului cumpărat. *În original
 • Plăcuțele cu numerele de înmatriculare
 • Dovada efectuării ITP-ului periodic
 • Din nou dovada plății plăcuțelor cu numerele de înmatriculare

Cât costă înmatricularea auto – Costuri adiționale

Prețurile menționate pot să difere în funcție de schimbările legislative și sunt calculate strict pentru procesul de înmatriculare. La achiziționarea unui autovehicul, fie el nou sau Second Hand, este posibil să te mai lovești și de alte costuri.

 • Asigurarea este unul dintre aceste costuri obligatorii ce poate varia în funcție de vârsta șoferului sau motorizarea autovehiculului.

Accesează mai jos ofertele de RCA de la:

Înmatriculare mașină din Germania – Ghid pas cu pas

Cele mai multe mașini aduse din străinătate pentru șoferii români sunt provenit din Germania. Dacă nu te ocupi de o asemenea activitate sau nu intri în contact foarte mult cu noțiunile comerțului de mașini, acest ghid poate fi foarte folositor chiar și dacă te gândești doar să cumperi o mașină din Germania.

Cât costă înmatricularea auto?

Pasul 1 – După ce ai ajuns cu mașina în România, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să te programezi la RAR (Registrul Auto Român). Programarea poate dura chiar și 14 zile lucrătoare în funcție de nivelul de aglomerare al programărilor. De aici se vor procura cartea de identitate a vehiculului, certificatul de autenticitate și ITP-ul.

Pasul 2 – Cererea de înmatriculare și fișa de înmatriculare. Cele două documente sunt tipizate și trebuie completate cu datele proprietarului, dar și datele despre mașină. Aceste documente pot fi descărcate folosind link-urile din lista de documente de mai sus.

Pasul 3 – Cartea de identitate a mașinii, contractul de vânzare-cumpărare și factura sunt documente ce vor trebui traduse. Traducerea trebuie să fie autorizată.

Pasul 4 – Mergi la ANAF pentru a obține certificatul de atestare fiscală. Acest document dovedește că nu ești plătitor de TVA. Va trebui să depui o cerere la ANAF pentru a primi acest certificat. Pentru mai multe informații poți întreba la ghișeu.

Pasul 5 – Dosarul pentru luarea în evidență a mașinii. Acest lucru se face la primărie și va trebui să depui și aici un dosar care cuprinde documentele mașinii, dar și buletinul proprietarului în original și copie.

Pasul 6 – De aici lucrurile sunt simple. Continuă cu încheierea unui contract de asigurare, taxa pentru certificatul de înmatriculare, depunerea dosarului de înmatriculare.

Accesează mai jos ofertele de RCA de la:

Sfaturi de final

Termenii de așteptare la programările pentru RAR, înmatriculare sau plăcuțe cu numerele de înmatriculare pot să difere în funcție de orașul unde se va înmatricula autovehiculul. Orașele mai aglomerate au termeni de așteptare mai mari. Sfatul nostru ar fi să nu amâni înmatricularea autovehiculului și să nu omiți taxele mici dar importante pe care trebuie să le plătești.

Dacă ai nevoie de alte informații despre CASCO sau asigurări, nu ezita să citești ghidul nostru pentru cât costă o asigurare CASCO.

Citeşte şi: Cât costă o mașină electrică? | Cât costă rovinieta pe un an?

Sursa foto: freepik.com

9 COMENTARII

 1. Bună ziua,am plătit avansul pt o mașină nouă Suzuki Swift, iar la achitarea integrală am fost instiintata că trebuie sa plătesc și 890lei pt nr roșii, carte de identitate, pachet legislativ și COC. Sunt obligată să le iau de la ei?????nr roșii și pachetului legislativ???căci am văzut că le pot achiziționa cu max 150 lei….mulțumesc!

 2. Bună ziua,am plătit avansul pt o mașină nouă Suzuki Swift, iar la achitarea integrală am fost instiintata că trebuie sa plătesc și 890lei pt nr roșii, carte de identitate, pachet legislativ și COC. Sunt obligată să le iau de la ei?????nr roșii și pachetului legislativ???căci am văzut că le pot achiziționa cu max 150 lei….mulțumesc!

  • Buna ziua. Fiecare companie are costurile ei dar va recomand sa vorbiti direct cu o companie care face inmatriculari auto sau direct la DRPCIV sau la sectia de politie din localitate. Este cea mai buna varianta

 3. Buna ziua! Cat costa inmatriculare auto second hand adusa din Germania? Ma refer la toate taxele, RCA, RAR, ITP, numere provizorii rosii, nr definitive. Multumesc

 4. Ajutați un biet Român din America 🙂
  Sfaturi despre care este cea mai bună opțiune financiară de a cumpăra/lease o mașină pe care s-o pot folosi timp de 4-5 ani în excursiile prin Europa (închiriatul este prohibitiv de scump).
  Sunt cetățean Român (pașaport, cnp) care locuiește in SUA și nu are o locuință în Romănia.
  Mulțumesc pentru orice sfat util.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.