Acasă Casă Cât costă un metru cub de gaz natural în 2022?

Cât costă un metru cub de gaz natural în 2022?

0
71
cat-costa-metru-cub-de-gaz-natural

Alegerea încălzirii de uz casnic, a apei calde și a aparatelor de gătit este probabil o treabă obositoare, dar majoritatea dintre noi o abordăm ca orice altă alegere: ce va face spațiul meu de locuit să fie cel mai confortabil? Ce înseamnă întreținere redusă? Cât va costa, în avans și pe termen lung?

Sunt multe de luat în considerare atunci când ai de ales între gaz natural pentru uz casnic și înlocuirea acestuia cu electrocasnice ce folosesc exclusiv electricitate cum ar fi plitele de gătit, centrale pentru încălzire sau boilere pentru apă. 

E adevărat că în ultimii ani se susține că casele integral electrice sunt una dintre cele mai bune modalități de a economisi de a reduce emisiile de carbon care cauzează condiții meteorologice extreme și există o un trend către construirea de noi clădiri care funcționează în întregime cu energie electrică. Dar cei mai mulți dintre noi nu locuiesc în clădiri noi, așa că este important să avem informații despre gazul consumat în calitate de consumatori.

Gazul natural – ce este?

Producția de gaze naturale se bazează pe extracția din rezervoare de sub suprafața Pământului, adesea în același timp cu țițeiul. Gazul de șist, extras prin fracking, este o altă sursă de gaz natural.

Gazul natural este compus în principal din gaz metan și include puțin etan, butan și chiar propan. Instalațiile de gaze naturale utilizează un sistem de filtrare pentru a îndepărta impuritățile precum acidul, hidrogenul sulfurat, mercurul, azotul, dioxidul de sulf și vaporii de apă înainte de a le procesa fie în gaz natural comprimat fie în gaz natural lichefiat.

În timpul producției de gaze naturale, se adaugă un odorant cu un miros similar cu cel al ouălor putrezite, ca măsură de siguranță pentru a ne ajuta să detectăm scurgerile de gaze. La finalizare, gazul natural este considerat curat și este distribuit prin conducte de gaz către casele noastre.

Deoarece gazul natural este livrat direct în case prin conducte, mai degrabă decât în ​​rezervoare pe care le cumpărați, cum ar fi propanul, este taxat prin măsurarea utilizării. Acest lucru se face prin utilizarea contoarelor de gaz natural. Aceste contoare măsoară cantitatea de gaz utilizată de orice casă sau unitate individuală care are acces la conducta de gaz și este responsabilă pentru facturile de utilități asociate.

În multe clădiri de apartamente, utilizarea gazului este inclusă în taxele de condominiu sau în tariful lunar standard, deoarece clădirea împarte utilizarea gazului natural. Dar orice unități sau case care sunt responsabile pentru propria lor utilizare a gazului vor avea un contor de gaz natural individual pentru a determina cât de mult este utilizat lunar și cât trebuie plătit.

Câți kWh are un metru cub de gaz natural? 

cat-costa-metru-cub-de-gaz

Deși alimentarea cu gaze naturale este plătită în kilowați-oră (kWh), contorul de gaz al locuinței poate înregistra consumul în metri cubi (m3). Pentru a obține cea mai precisă comparație a energiei de afaceri și pentru a găsi o ofertă mai bună, veți dori să știți cum să convertiți unitățile de gaz în kWh.

A ști cât de mult gaz utilizați în fiecare lună a devenit mai ușor odată cu introducerea contoarelor inteligente, care au capacitatea de a citi atât consumul de gaz, cât și de electricitate. Dacă aveți unul dintre acestea, atunci ar trebui să puteți vedea consumul de gaz în kWh, precum și o estimare precisă a facturii dvs. lunare.

Cu toate acestea, unii dintre noi încă avem contoare mai vechi și, din păcate, consumul de gaz nu este întotdeauna măsurat în kWm. Din fericire, este destul de ușor să-l convertiți.

Formula de calcul din metru cub în kWh pentru unitățile de gaz natural

Dacă contorul dumneavoastră măsoară în metri cubi, se utilizează următorul calcul pentru a converti m3 în kWh:

Metri cubi (m3) folosiți (afișați pe contor sau estimați) x putere calorică (înscrisă pe factură sau pe site-ul furnizorului) = kWh (energie)

Odată ce ați convertit unitățile de gaz pentru a cunoaște consumul mediu în kWh, sunteți gata să comparați ofertele de energie din piață și să vedeți dacă puteți obține un plan mai bun de gaz natural și electricitate în altă parte sau pur și simplu sunteți informat din timp de valoarea facturii ce urmează să o primiți de la furnizorul la care sunteți abonați.

Cât costă un metru cub de gaz natural?

Începând cu 1 Aprilie 2022 și până pe 31 Martie 2023, se aplică noul plafon aprobat de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) și publicat în Monitorul Oficial conform Ordonanței de Urgență 59/2022.

Astfel, pentru clienții casnici prețul este de 0,31 lei/kWh (TVA inclus), iar pentru clienții noncasnici, prețul este de 0,37 lei/kWh (TVA Inclus).

Atenție! Acest plafon este doar o masură temporară, iar furnizorii pot încheia contracte cu prețuri diferite, care vor fi aplicate dupa expirarea termenului impus de ANRE.

Momentan, printre cele mai atractive oferte pot fi găsite la ENEL cu 0,472 lei/kWh, E-ON cu 0,50 lei/kWh și ENGIE cu 0,532 lei/kWh.

Ce furnizor de gaz să aleg?

Începând cu 1 Iulie 2020, piața de gaze naturale din România este o piață liberă și deși am menționat anterior de plafonul impus de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei până pe 31 Martie 2023, asta nu înseamnă că furnizorii de gaze naturale din România nu se întrec în a face oferte atractive potențialilor clienți oferind diferite beneficii care pot varia în funție de zona de distribuție.

Pentru a consulta ofertele acestora, primul pas pe care îl puteți face, este să consultați lista furnizorilor afișată pe site-ul Autoritatății Națională de Reglementare în Domeniul Energiei și apoi, să alegeți cea mai bună opțiune pentru locuința deținută.

Surse: www.google.com | www.freepik.com

Citește și: Cât costă un Kilowatt de energie electrică în 2022? | Cât costă încălzirea unui apartament sau a unei case pe timp iarnă?

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.