Cât costă un Kilowatt de energie electrică în 2024?

6
53186
cat costa energie electrica

Energia electrică este astăzi una dintre resursele indispensabile vieții moderne, situându-se alături de apă potabilă în topul necesităților umane de bază. Ne putem simți norocoși când avem apă curentă, dar devenim conștienți de importanța energiei electrice doar atunci când aceasta lipsește. Și, ca în cazul oricărui bun sau serviciu, energia electrică are un cost asociat. Astfel, ne punem întrebarea: Cât costă un kilowatt de energie electrică în 2024? Pentru a răspunde acestei întrebări și pentru a oferi recomandări utile privind furnizorii de energie electrică din România, vom explora în detaliu subiectul în rândurile de mai jos.

Liberalizarea Pieței de Energie Electrică: Avantaje pentru Consumatori

Cu o istorie încărcată și o mulțime de legi și reglementări, liberalizarea pieței de energie electrică a devenit un subiect de interes major în România. Pentru a face subiectul mai accesibil și mai ușor de înțeles, ne vom concentra asupra avantajelor pe care le aduce această schimbare pentru toți utilizatorii, indiferent de dimensiunea gospodăriei sau de nivelul de consum.

Negocierea Prețului unui Kilowatt de Energie

Unul dintre aspectele semnificative ale liberalizării pieței de energie electrică este posibilitatea consumatorilor de a negocia prețul pentru un kilowatt de energie electrică. Acest lucru a devenit din ce în ce mai evident, odată cu apariția opțiunilor de pachete tarifare per kilowatt oferite de furnizori. Prin aceste pachete, consumatorii pot alege variantele care li se potrivesc cel mai bine pentru perioada respectivă, ceea ce reprezintă un pas important în personalizarea consumului de energie.

Flexibilitate în Alegerea Furnizorului de Energie Electrică

Al doilea avantaj notabil este legat de flexibilitatea în alegerea și schimbarea furnizorului de energie electrică în funcție de necesități și preferințe. Piața de energie electrică s-a diversificat considerabil, astfel încât acum există mai mulți furnizori care concurează pe piață cu prețuri competitive. Acest aspect conferă consumatorilor un grad mai mare de libertate și îi stimulează pe furnizori să ofere oferte atractive pentru a atrage clienți.

Evoluția Prețurilor în 2022: Un Context Important

Pentru a înțelege mai bine evoluția prețurilor în 2024, aruncăm o scurtă privire asupra anului 2022. În acest an, prețurile energiei electrice au suferit modificări semnificative, ceea ce a atras atenția consumatorilor. Unul dintre cei mai mari furnizori de energie electrică din România a anunțat o creștere a prețurilor cu 80% începând din ianuarie 2022, deși această majorare nu s-a aplicat până la 31 martie 2022 datorită plafonării prețurilor impuse de guvern.

Costul Energiei Electrice în 2024

În 2024, consumatorii de energie electrică din România pot respira ușurați, deoarece prețurile sunt mult mai stabilizate. Cu toate acestea, este important să cunoaștem în detaliu cât costă un kilowatt de energie electrică în acest an și cum sunt reglementate tarifele pentru diferite categorii de consumatori.

Categorii de Consum și Prețuri Plafonate

Pentru a oferi protecție și predictibilitate consumatorilor, autoritățile au stabilit tarife plafonate în funcție de cantitatea lunară de energie electrică consumată:

 1. Consum între 0-100 kWh/lună: Prețul plafonat este de 0,68 lei/kWh, TVA inclus. Această categorie include majoritatea consumatorilor, peste 5 milioane de gospodării, și oferă o protecție specială pentru familiile cu venituri reduse.
 2. Consum între 100,01-255 kWh/lună: Plafonul crește ușor la 0,80 lei/kWh, tot cu TVA.
 3. Consum peste 255-300 kWh/lună: Prețul maxim este de 1,3 lei/kWh.
 4. Consum peste 300 kWh/lună: Întreaga cantitate se plafonează la 1,3 lei/kWh.

Perioada de Plafonare și Comparativ cu Alte Țări

Această măsură de plafonare a tarifelor va fi în vigoare până în martie 2025, asigurând o perioadă de stabilitate pentru consumatori. În plus, în comparație cu alte țări europene, România se bucură de prețuri mai mici pentru energia electrică, cu un cost mediu de aproximativ 6,5 lei pe Kilowatt. Acest lucru este un avantaj pentru economie și pentru gospodării.

Costul Energiei Electrice în Gospodării

Costul energiei electrice în gospodării poate varia semnificativ în funcție de dimensiunea locuinței și de consumul lunar. Un apartament de 80 mp, de exemplu, poate avea un consum mediu de aproximativ 300 kWh lunar, ceea ce se traduce într-o factură de aproximativ 210 lei. Cu creșterea consumului, costurile pot atinge valori de 500 sau chiar 600 de lei pe lună, în special în cazul gospodăriilor cu mai mulți consumatori sau în situația lucrului de acasă.

Concluzie

Energia electrică rămâne un aspect esențial în viața cotidiană și în economia țării. Este important să fii informat și să compari ofertele furnizorilor pentru a lua deciziile corecte în ceea ce privește energia electrică în gospodărie. Prin liberalizarea pieței, consumatorii au acum mai multă putere de negociere și opțiuni variate pentru a-și gestiona consumul de energie la prețuri competitive și accesibile.

Dacă te interesează mai multe subiecte despre casă te rugam să citești și: Cât costă o asigurare de locuință? | Cât costă debranșarea de la Radet? | Cât costă încălzirea unui apartament sau a unei case pe timp iarna?

Sursa foto: freepik.com

6 COMENTARII

 1. Eu de exemplu mă simt defavorizat pentru că depășesc consumul de 300kwh pe lună! nu mi se pare cerect ca ce-i cu consum mai mare să nu beneficieze de reducere!

  • grija mare la ce semnati ca semnati la 2 lei kw/ora tot ce trece peste 300 kw/ora va fi taxat cu 2 lei mentionez ca in lege nu exista asaceva nu stiu de unde a aparut acest 2 lei dar grija mare cand semnati contractele

 2. Hidroelectrica pret 0.72 per KW
  Aproape 1/2 fata de restul …
  Nu exista nici o justificare de marire a pretului cu 80% sau 20% , razboiul probabil a facut maxim 5% restul sunt Prosti care Cred si din pacate sunt MULTI , Majoritatea

  • Mda asa e si ce se poate face, tu ai facut ceva ?….nu avem ce face frate decat iesit toata tara in strada vandalizat tot aruncati toti din guvern asta inseamna sa riscam totul locuri de munca bani case libertate razboi civil si cine vrea asa ceva ?? Dar doar asa se schimba ceva cu violenta alminteri nimanui din guvern nu le e mila de muritori astia de rand

 3. Pe unde vedeți 6,5 lei (aprox. 1,25 euro!!) per kilowatt în Europa????
  Prețul pe kilowatt variază după sursa energetică, de la 5 cenți euro combustibil nuclear, 10 cenți euro pe energie potențială hidro, 15 cenți euro energie calorică gaz metan sau amestecuri de gaze combustibile, 20 cenți energie calorică cărbune ,la 25 cenți euro energie neconvențională produsă de generatoare eoliene sau panouri solare, iar statul face reglementare la prețul de distribuție la 18 cenți euro per kilowatt monofazat și 25 cenți euro per kilowatt trifazat, cu un plafon de 1000 kilowați per contor gospodărie , și ce depășește acest plafon se plătește cu 1 (un) euro per kilowatt…
  Deci cine e așa amabil cu speculanții de distribuție a energiei electrice și generează furt și genocid prin frig asupra populației și face așa o protecție abuzivă în numele Europei???

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.