Acasă Casă Cât Costă un Kilowatt de energie electrică în 2021?

Cât Costă un Kilowatt de energie electrică în 2021?

0
191
cat costa energie electrica

Energia electrică se află acum pe aceeași poziție în lista lucrurilor importante la egalitate chiar cu apa potabilă. Ești mai fericit când ai apă potabilă, dar vei deveni deprimat fără energie electrică. Și cum orice lucru are un preț, și energia electrică îl are pe al ei. Cât costă un kilowatt de energie electrică în 2021? Răspunsul la această întrebare, dar și recomandările noastre cu privire la furnizorii de energie electrică din România se regăsesc în rândurile de mai jos.

Cât costă un kw de curent 2021? – Liberalizarea pieței de energie electrică

Se discută despre liberalizarea pieței de energie electrică, companiile au profitat de acest fenomen pentru a face reclamă falsă, dar începând cu 1 Ianuarie 2021, liberalizarea chiar a avut loc și este imperios necesar să înțelegem ce înseamnă acest lucru și cum schimbă derivatele pentru cât costă un kw de energie electrică.

În primul rând, liberalizarea pieței de energie electrică are un trecut destul de stufos și foarte multe legi, dar și tehnicalități ce sunt implicate. Pentru a păstra un limbaj simplu și pe înțelesul tuturor, vom vorbi despre ce avantaje aduce această liberalizare pentru toți utilizatorii. 

Pentru că piața energiei electrice este acum liberalizată, tu în calitate de consumator ai dreptul la negocierea prețului pe care îl plătești pe kw de energie. Probabil mulți dintre voi ați observat că acum poți alege pachete de prețuri per kw. Compania te întreabă ce pachet alegi pentru următoarea lună sau perioadă de timp. Deci primul avantaj este Negocierea prețului unui kw de energie. 

Dacă te interesează mai multe subiecte despre casă te rugam să citești și:
Cât costă o asigurare de locuință?

Cât costă încălzirea unui apartament sau a unei case pe timp iarna?

Cât costă debranșarea de la Radet?

Apoi, vei putea să alegi un furnizor de energie electrică, dar și să îl schimbi, în funcție de nevoile tale. Piața de energie electrică s-a și dezvoltat foarte mult, iar acum vedem mai mulți furnizori cu prețuri concurențiale și nu doar unul disponibil în toată țara. Așadar:

Cât costă un kWh în 2021?

Avantajul cel mai important care este resimțit de către toți utilizatorii este scăderea prețului per kWh. Acest lucru se datorează nivelului crescut de concurență de la nivelul de furnizare. Foarte multe companii vor să intre pe piață oferind prețuri bune forțându-i pe cei mai mari să reducă prețurile. Astfel, ajungem în prezent la un cost de 0.34015 lei/kWh. În funcție de companie și de furnizor, la acest cost se mai pot adăuga taxe de transport sau distribuție, dar ar trebui să vorbim subiectiv pentru fiecare furnizor în parte.

Cât costă energia electrică pe lună pentru un apartament

Fâcănd cercetare pentru a compune acest articol și a plasa cât mai multe informații utile, am reușit să concluzionăm câteva date despre consumul și costurile pentru mai multe categorii de locuințe atât din capitală, dar și din provincie. Cât costă un kw 2021 în București? Potrivit unui studiu realizat pe un număr limitat de utilizatori din București, costul mediu pentru energia electrică pe lună este de 60 RON. Aici intervine evident și modul în care energie se consumă pe parcursul lunii de plată.

Lucrul cel mai evident este că în funcție de numărul de camere din apartamentul tău sau de suprafața ce trebuie echipată cu energie electrică dintr-o casă cu etaje, costurile vor fi mai mari sau mai mici. Suprafețele mai mari au nevoie de corpuri de iluminat mai mare care la rândul lor au nevoie de becuri mai puternice. Încălzirea electrică este mai costisitoare cu cât suprafața este mai mare, iar toate aceste variabile pot crește consumul zilnic, dar și lunar. 

Un apartament de 80 mp ar ajunge să consume în medie cam 10 kWh, adică 300 kWh pe lună. Probabil la un cost de 180 RON pe factura lunară. 

Dacă vom continua să creștem variabilele, la un consum de 15 kWh pe zi sau chiar mai mult, nu ar trebui să te mire fapul că factura ta la curent ajunge chiar și la 300 sau chiar 400 RON. Depinde câte persoane locuiesc acolo, cât de mult timp petreci acasă sau dacă ești în prezent angajat într-un proiect work from home. 

Cât costă un kw de curent la furnizorii din România?

Este foarte dificil să găsești informații concrete despre prețurile exacte percepute de furnizori. Acum că piața este liberalizată, concurența este acerbă, deci cel mai probabil aceștia nu vor să lase prețurile atât de accesibile. Vor putea convinge clienții mai ușor dacă vin la o discuție în agenție.

Totuși, am reușit să găsim câteva informații, deci iată care sunt prețurile furnizorilor de energie electrică din România.

Enel – 0.25530 RON/kWh

Atenție. Acesta este prețul fără taxe adăugate. Acestui preț i se adaugă, transport, serviciu distribuție, cogenerare, acciză și TVA. Dacă acesta este prețul care vă este prezentat, nu este și cel calculat la factură.

Cu toate taxele adăugate, prețul la Enel este:

Enel – 0.67 RON/kWh – după adăugarea taxelor

Hidroelectrica – 0.66 RON/kWh – după adăugarea taxelor

EON – 0.77 RON/kWh – după adăugarea taxelor

Engie – 0.76 RON/kWh – după adăugarea taxelor

Concluzie

Potrivit acestor prețuri, cel mai mic preț la energia electrică este practicat de către cei de la Hidroelectrica, dar te încurajăm să te informezi și tu înainte de a semna un contract sau măcar să mergi la mai mulți furnizori pentru a vedea care sunt serviciile care îi diferențiază. Alege ce ți se potrivește!

Dacă te interesează mai multe subiecte despre casă te rugam să citești și:
Cât costă o asigurare de locuință?

Cât costă debranșarea de la Radet?

Cât costă încălzirea unui apartament sau a unei case pe timp iarna?

Sursa foto: www.freepik.com

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.