Acasă Casă Cât costă un Kilowatt de energie electrică în 2022?

Cât costă un Kilowatt de energie electrică în 2022?

5
1024
cat costa energie electrica

Energia electrică se află acum pe aceeași poziție în lista lucrurilor importante la egalitate chiar cu apa potabilă. Ești mai fericit când ai apă potabilă, dar vei deveni deprimat fără energie electrică. Și cum orice lucru are un preț, și energia electrică îl are pe al ei. Cât costă un kilowatt de energie electrică în 2022? Răspunsul la această întrebare, dar și recomandările noastre cu privire la furnizorii de energie electrică din România se regăsesc în rândurile de mai jos.

Cât costă un kw de curent 2022? – Liberalizarea pieței de energie electrică

Se discută despre liberalizarea pieței de energie electrică, companiile au profitat de acest fenomen pentru a face reclamă falsă, dar începând cu 1 Ianuarie 2021, liberalizarea chiar a avut loc și este imperios necesar să înțelegem ce înseamnă acest lucru și cum schimbă derivatele pentru cât costă un kw de energie electrică.

Cine nu și-a ales un furnizor de energie, din 2022 va plăti factura aproape dublu. Prețurile pentru clienții celui mai mare furnizor de energie electrică din România cresc de la 1 ianuarie 2022 cu 80%, dar majorarea nu se va aplica până la 31 martie 2022 datorită plafonării prețului de către guvern.

Sursa: alba24.ro

În primul rând, liberalizarea pieței de energie electrică are un trecut destul de stufos și foarte multe legi, dar și tehnicalități ce sunt implicate. Pentru a păstra un limbaj simplu și pe înțelesul tuturor, vom vorbi despre ce avantaje aduce această liberalizare pentru toți utilizatorii. 

Pentru că piața energiei electrice este acum liberalizată, tu în calitate de consumator ai dreptul la negocierea prețului pe care îl plătești pe kw de energie. Probabil mulți dintre voi ați observat că acum poți alege pachete de prețuri per kw. Compania te întreabă ce pachet alegi pentru următoarea lună sau perioadă de timp. Deci primul avantaj este Negocierea prețului unui kw de energie. 

Dacă te interesează mai multe subiecte despre casă te rugam să citești și: Cât costă o asigurare de locuință? | Cât costă încălzirea unui apartament sau a unei case pe timp iarna? | Cât costă debranșarea de la Radet?

Apoi, vei putea să alegi un furnizor de energie electrică, dar și să îl schimbi, în funcție de nevoile tale. Piața de energie electrică s-a și dezvoltat foarte mult, iar acum vedem mai mulți furnizori cu prețuri concurențiale și nu doar unul disponibil în toată țara. Așadar:

Cât costă un kWh în 2022?

Avantajul cel mai important care este resimțit de către toți utilizatorii este scăderea prețului per kWh. Acest lucru se datorează nivelului crescut de concurență de la nivelul de furnizare. Foarte multe companii vor să intre pe piață oferind prețuri bune forțându-i pe cei mai mari să reducă prețurile.

Prețurile energiei electrice pentru clienții de serviciu universal ai Electrica cresc cu 80% de la 1 ianuarie. Prețul final din factură va fi de 1,5 lei/kWh. Prețul valabil acum, până la 31 decembrie, era de 0,81 lei/kWh.

Motivul principal pentru care a crescut prețul de serviciu universal, ar fi majorarea prețurilor la energia electrică în piață, de unde furnizorii cumpără curent pentru clienți.

Până la 1 aprilie, este în vigoare mecanismul de plafonare și compensare, iar până atunci aceste preturi nu vor fi plătite.

În funcție de companie și de furnizor, la acest cost se mai pot adăuga taxe de transport sau distribuție, dar ar trebui să vorbim subiectiv pentru fiecare furnizor în parte.

Clienții nu vor plăti aceste prețuri până în aprilie 2022

Clienții casnici, nu vor plăti, de la 1 ianuarie, aceste prețuri datorită mecanismului de protecție care se aplică până la finalul lunii martie.

Până la 31 martie 2022 este în vigoare mecasnimul de plafonare a prețurilor finale, pentru toți consumatorii casnici, și cel de compensare a unei părți din factură, pentru cei cu un consum de sub 300 kWh pe lună, adică majoritatea casnicilor.

Prețul este plafonat la 1 leu/kWh, din care se va va compensa ulterior 0,29 lei/kWh, potrivit mecanismului de mai sus, deci prețul final plătit de majoritatea consumatorilor va fi de 71 de bani/kWh.

Cât costă energia electrică pe lună pentru un apartament

Fâcănd cercetare pentru a compune acest articol și a plasa cât mai multe informații utile, am reușit să concluzionăm câteva date despre consumul și costurile pentru mai multe categorii de locuințe atât din capitală, dar și din provincie. Cât costă un kw 2022 în București? Potrivit unui studiu realizat pe un număr limitat de utilizatori din București, costul mediu pentru energia electrică pe lună era de 60 Lei. Aici intervine evident și modul în care energie se consumă pe parcursul lunii de plată.

Lucrul cel mai evident este că în funcție de numărul de camere din apartamentul tău sau de suprafața ce trebuie echipată cu energie electrică dintr-o casă cu etaje, costurile vor fi mai mari sau mai mici. Suprafețele mai mari au nevoie de corpuri de iluminat mai mare care la rândul lor au nevoie de becuri mai puternice. Încălzirea electrică este mai costisitoare cu cât suprafața este mai mare, iar toate aceste variabile pot crește consumul zilnic, dar și lunar. 

Un apartament de 80 mp ar ajunge să consume în medie cam 10 kWh, adică 300 kWh pe lună. Probabil la un cost de 210 Lei pe factura lunară. 

Dacă vom continua să creștem variabilele, la un consum de 15 kWh pe zi sau chiar mai mult, nu ar trebui să te mire fapul că factura ta la curent ajunge chiar și la 500 sau chiar 600 Lei. Depinde câte persoane locuiesc acolo, cât de mult timp petreci acasă sau dacă ești în prezent angajat într-un proiect work from home. 

Cât costă un kw de curent la furnizorii din România?

Este foarte dificil să găsești informații concrete despre prețurile exacte percepute de furnizori. Acum că piața este liberalizată, concurența este acerbă, deci cel mai probabil aceștia nu vor să lase prețurile atât de accesibile. Vor putea convinge clienții mai ușor dacă vin la o discuție în agenție.

Totuși, am reușit să găsim câteva informații, deci iată care sunt prețurile furnizorilor de energie electrică din România.

Cu toate taxele adăugate, prețurile in medie sunt urmatoarele:

Enel – 1,42 lei/kWh – după adăugarea taxelor

EON – 1.30 lei/kWh – după adăugarea taxelor

Electrica – 1.51 lei/kWh – după adăugarea taxelor

IMPORTANT! Deocamdată, oamenii nu vor plăti aceste prețuri

Cei 3,7 milioane de clienți casnici care primesc energie electrică în regim de serviciu universal nu vor plăti încă aceste prețuri. Asta pentru că, până la 31 martie, este în vigoare mecanismul de plafonare a prețiurilor, însoțit, acolo unde este cazul, și de o compensare a facturii. Prețul final este plafonat la 1 leu/kWh, preț final, cu toate taxele incluse, și acesta va fi plătit până atunci. Suplimentar, în cazul în care consumul este de maximum 330 kWh lunar, clientul casnic va primi și o compensație de 0,29 lei/kWh, direct, în factură.

Mecanismul de sprijin expiră însă la 1 aprilie și încă nu se știe dacă va fi prelungit. În acest ultim caz, și dacă clienții de serviciu universal nu vor alege o ofertă concurențială până atunci, de la 1 aprilie vor plăti aceste prețuri.

Sursa: economica.net

Concluzie

Potrivit acestor prețuri, cel mai mic preț la energia electrică este practicat de către cei de la EON, dar te încurajăm să te informezi și tu înainte de a semna un contract sau măcar să mergi la mai mulți furnizori pentru a vedea care sunt serviciile care îi diferențiază. Alege ce ți se potrivește!

Dacă te interesează mai multe subiecte despre casă te rugam să citești și: Cât costă o asigurare de locuință? | Cât costă debranșarea de la Radet? | Cât costă încălzirea unui apartament sau a unei case pe timp iarna?

Sursa foto: freepik.com

5 COMENTARII

  1. Eu de exemplu mă simt defavorizat pentru că depășesc consumul de 300kwh pe lună! nu mi se pare cerect ca ce-i cu consum mai mare să nu beneficieze de reducere!

    • grija mare la ce semnati ca semnati la 2 lei kw/ora tot ce trece peste 300 kw/ora va fi taxat cu 2 lei mentionez ca in lege nu exista asaceva nu stiu de unde a aparut acest 2 lei dar grija mare cand semnati contractele

  2. Hidroelectrica pret 0.72 per KW
    Aproape 1/2 fata de restul …
    Nu exista nici o justificare de marire a pretului cu 80% sau 20% , razboiul probabil a facut maxim 5% restul sunt Prosti care Cred si din pacate sunt MULTI , Majoritatea

    • Mda asa e si ce se poate face, tu ai facut ceva ?….nu avem ce face frate decat iesit toata tara in strada vandalizat tot aruncati toti din guvern asta inseamna sa riscam totul locuri de munca bani case libertate razboi civil si cine vrea asa ceva ?? Dar doar asa se schimba ceva cu violenta alminteri nimanui din guvern nu le e mila de muritori astia de rand

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.