Deții o companie de transport marfă în România sau vrei să iți înființezi una și ai nevoie de licență de transport marfă? În cele ce urmează venim în ajutorul tău cu toți pașii pe care trebuie să îi faci pentru a o obține și cu răspunsuri la eventuale întrebări pe care ai putea să le ai.
Cuprins:
De unde se obține licența de transport marfă?
Presupunând că discutăm despre o companie de transport deja înființată, licența de transport marfă o vei obține de la A.R.R. (Autoritatea Rutieră Română).
Dacă ești interesat să îți faci și asigurare auto te rugăm să intri AICI că să îți faci singur asigurarea. Este o variantă mult mai ieftină și mai rapidă față de un broker clasic.
Va trebui să te prezinți la agenția teritorială ARR de pe raza administrativ-teritorială a căreia îşi are sediul compania ta de transport. Acolo vei depune dosarul pentru obținerea licenței. În contul aceleiași agenții teritoriale ARR de care aparții se depune tariful de eliberare a licenței și a copiei conforme pentru autovehicule.
Cât costă licența de transport marfă?
Transferă bani sau cheltuie în străinătate de 6x mai ieftin decât cu băncile tradiționale și primește bani din jurul lumii, gratuit. Mereu cu rata de schimb reală, fără taxe ascunse.
După cum am precizat mai sus, licența transport mărfuri se eliberează contra unui tarif corespunzător și ulterior se face dovada plății. Tariful de eliberare a licenței este unul standard, indiferent de localitatea în care se află sediul companiei de transport și este în valoare de 706 lei, valabil pe 10 ani. Copia conformă pentru autovehicule se eliberează pe un an și are stabilit un tarif diferențiat în funcție de masa totală maximă autorizată, după cum urmează:
Tariful de eliberare a copiei conforme pentru autovehiculele sau ansamblurile cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3.5 tone este de 260 lei pe an. Pentru autovehiculele cu m.t.m.a. egală cu 3.5 tone sau mai mică de 3.5 tone pentru transport rutier naţional contra cost de vehicule rutiere defecte sau avariate tariful este de 64 lei pe an.
Ce documente trebuie să conțină dosarul pentru obținerea licenței de transport marfă?
Daca ești interesat să îți faci și asigurare auto te rugăm să intri pe OttoBroker că să îți faci singur asigurarea. Este o variantă mult mai ieftină și mai rapidă față de un broker clasic.
După cum iți poți imagina, achitarea tarifului de eliberare a licenței de transport mărfuri nu iți și garantează otinerea acesteia. Spuneam la începutul acestul articol că va trebui să depui un dosar la ARR. Pentru a obține aceasta licență este absolut necesar că firma de transport pe care o deții să îndeplinească toate condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare.
Așadar, dosarul va fi format din documentele doveditoare iar lista este destul de cuprinzătoare:
- cerere pentru eliberarea licenței transport mărfuri, în original;
- copie/copii după documentul/documentele doveditoare în ceea ce privește deținerea sediului firmei unde se desfășoară activitatea din punct de vedere administrativ și operativ și unde se stochează actele legate de transportul rutier;
- copie/copii după documentul/documentele care atestă faptul că vehiculele întrebuințate sunt și întreținute din punct de vedere tehnic;
- cazierul judiciar(în original) al managerului de transport și o declarație a acestuia pe propria răspundere privind buna sa reputație. Mai exact, acesta trebuie să nu fi fost sancționat sau condamnat pentru încălcări grave ale normelor naționale în vigoare în domeniile specificate în Regulamentul (CE) nr. 1071/2009;
- cazierul judiciar al firmei de transport și declarația pe propria răspundere privind buna reputație;
- copie/copii după documentul/documentele care atestă îndeplinirea condițiilor de capacitate financiară prevăzute de legislaţia în vigoare. Aceste condiții presupun ca firma să dispună anual de capital plus rezerve de minim 9000 de euro pentru un singur autovehicul întrebuințat în activitatea de transport mărfuri și de 5000 de euro pentru orice alt autovehicul adițional întrebuințat. În cazul în care compania nu poate dovedi că deține rezervele financiare, legislaltia prevede că poate fi utilizată drept dovadă o asigurare sau o garanție bancară. Mai multe detalii cu privire la natura acestui document se găsesc tot în Regulamentul (CE) nr. 1071/2009( art. 7);
- copie după certificatul de competenţă profesională al managerului de transport, certificat valabil pentru transportul rutier de mărfuri;
- copia cărții de identitate a autovehiculului împreună cu certificatul de înmatriculare și anexa la certificatul de înmatriculare cu ITP valabil. Dacă activitatea companiei de transport presupune transportul rutier national contra cost a vehiculelor rutiere cu defecțiuni sau avarii, în cartea de indentitate trebuie să fie expres specificat faptul că vehiculul utilizat poate fi într-adevăr întrebuințat în acest scop;
- dovada efectuării plății a tarifului pentru eliberarea licenței de transport și a copiei conforme.
Dacă ești interesat să îți faci și asigurare auto te rugăm să intri pe RCA IEFTIN că să îți faci singur asigurarea. Este o variantă mult mai ieftină și mai rapidă față de un broker clasic.
*Cererea în original, precum și modelele de declaraţie pe proprie răspundere a managerului de transport și de declarație pe proprie răspundere a întreprinderii se pot descarcă de pe site-ul oficial ARR, secțiunea Instrucţiuni eliberare documente.
În cazul în care activitatea întreprinderii presupune transportul rutier de mărfuri periculoase, la dosar trebuie, în mod obligatoriu, să se anexeze documente suplimentare:
- document doveditor al angajării unui consilier de siguranță, decizia de numire a acestuia şi certificatul de atestare profesională;
- certificat de agreare eliberat de R.A.R. pentru acele vehicule care impun eliberarea unui astfel de certificat;
- certificat de atestare profesională a conducătorului vehiculului;
- autorizaţia eliberată de C.N.C.A.N. pentru acele vehicule care transportă mărfuri periculoase (clasa 7);
- certificat ITP pentru suprastructurile special utilizate în transportul recipientelor cu gaze lichefiate sau cu alte astfel de mărfuri periculoase.
-
Înainte să îți faci ITP-ul ai nevoie să îți faci o verificare la anvelope. Dacă observi că acestea sunt uzate sau trebuie schimbate pentru noul sezon îți recomandăm anvelope-oferte, unde îți poți găsi anvelopele tale noi.
*Pentru orice autovehicule suplimentare (altele față de acelea pentru care deja s-au eliberat copiile conforme ale licenței de transport marfă) este necesar să se elibereze alte copii conforme. Se va completa o cerere corespunzătoare care se va depune la dosar împreună cu restul documentelor. Ca și în cazul celorlalte vehicule, documentele necesare sunt:
- copia cărții de identitate a autovehiculului împreună cu certificatul de înmatriculare și anexa la certificatul de înmatriculare cu ITP valabil;
- copie/copii după documentul/documentele care atestă îndeplinirea condițiilor de capacitate financiară prevăzute de legislaţia în vigoare;
- dovada efectuării plății a tarifului pentru eliberarea copiei conforme.
*Toate copiile după documentele originale trebuie să fie atât ştampilate cât şi semnate de către administratorul companiei de transport. Acesta va trebui să și declare pe propria răspundere că actul respectiv este conform cu originalul, specificând acest lucru pe fiecare copie în parte.
Pe lângă tarifele precizate mai sus, se va achita si o taxa de consultanţă şi actualizare date in valoare de 41 lei.
Licența de transport marfă nu va fi eliberată dacă dosarul este incomplet sau un document este completat incorect. În cazul unei astfel de situații, vei fi contactat de către un funcționar ARR care te va îndruma mai departe.
În încheiere îți facem un scurt rezumat al partenerilor sponsorizați din acest articol cu care lucrăm noi de multă vreme. Dacă ai nevoie și tu de aceste produse sau servicii poți accesa direct pe linkurile de mai jos.
- Anvelope-oferte.ro – Anvelope
- LENSA – Ochelari de vedere și control medical
- eMAG | OttoBroker | RCA-Ieftin – Asigurări
Sursa: arr.ro
Sursa foto: freepik.com
Citește și: Cât costă să deschizi o firmă? | Cât costă o asigurare de viață?
[…] şi: Cât costă licența de transport marfă? | Cât costă să cumperi o rulotă sau o […]
[…] și: Licența de transport marfă – cât costă, de unde se obține, documentele necesare | Cât costă serviciile unui avocat și cum îl […]
[…] Citeste si: Impozit Auto pentru masina | Licenta de transport marfa […]