Topul celor mai bogați români în 2020

1
1567
top bogati romani

De la “Top cei mai bogați oameni din lume” până la „30 sub 30” sau „Top 25 firme din lume”, renumitele listele publicate de Forbes fac înconjurul globului de fiecare dată, aducând anual rezultate mult așteptate în urma unor analize aprofundate.

Recent, Forbes România așa cum ne-a obișnuit în fiecare an, a publicat lista actualizată pentru anul 2020 cu topul celor mai bogați români. Pornind de la listele cu miliardarii din România și companiile puternice care alcătuiesc „Top 500” întocmită de Forbes, care poate fi găsită în varianta tipărită în magazine, clasamentul care este poate la cea mai mare căutare, este cel cu cei mai bogați români.

Pentru a putea face clasamentul, Forbes România se bazează pe informații obținute din surse oficiale, interviuri susținute cu oamenii de afaceri din top și nu în ultimul rând, multiplii medii financiari furnizați de compania Deloitte România.

Locul 10 – Iulian Dascălu

Iulian Dascălu, CEO al Grupului Iulius, este unul dintre cei mai renumiți antreprenori din România, fiind considerat și cel mai mare operator de centre comerciale din România, prin proiectele Iulius.

Pornind de la un magazin de pantofi, care a fost închis într-un timp relativ scurt, Iulian Dascălu a intrat în piața imobiliarelor prin complexe comerciale în Iași și ulterior extinzându-se spre alte orașe cum ar fi Suceava, Cluj-Napoca și Timișoara.

Dacă în 2019 Forbes îl clasa pe locul 8 în „Topul celor mai bogați români” cu o avere de 1,1 miliarde de lei, în 2020, a coborât pe locul 10, cu o avere de 1,2 miliarde de lei. Cu toate astea, planurile de construcție pentru Palas Campus, o investiție curajoasă mai ales într-o perioada în care mediul de afaceri a fost afectat semnificativ de COVID-19, îl poate ridica în top, în următorii ani.

Locul 9 – Anca Vlad 

Nouă pe lista scurtă a celor mai bogați români, Anca Vlad, deținătoarea grupului Fildas Catena, a înregistrat între 2018 și 2019, o evoluție financiară semnificativă datorată în principal brandului Catena, urcând astfel de pe locul 12 unde a fost clasată de Forbes în clasamentul publicat în 2019, pe locul 9 cu o avere de 1,3 miliarde de lei.

Pornind din anul 1998 în Pitești când Anca Vlad a achiziționat rețeaua Argesfarm alcătuită din 30 de farmacii în Pitești, brandul Catena a ajuns la o rețea de peste 800 de farmacii în toată țara, având o cifră de afaceri în 2019 de 4,7 miliarde de euro, majorându-și de 3 ori afacerea în ultimii 5 ani.

Locurile 7 și 8 – Familia Talpeș, Andrei Diaconescu și Victor Căpitanu 

Anul acesta revista Forbes a venit cu o situație mai deosebită, având egalitate din punct de vedere al averilor calculate, și mai exact 1,4 miliarde de lei. Diferențierea o face aria de activitate – soluții de securitate cibernetică în cazul familiei Talpeș și real estate pentru Andrei Diaconescu și Victor Căpitanu.

Familia Talpeș: Florin și Măriuca

Punctul de pornire a fost compania Softwin pe care soții au înființat-o în 1990, transformându-se ulterior în celebra companie Bitdefender, producătoare de soluții de securitate cibernetică, în 2001. Cu un renume răsunător în America și Europa de Vest, Bitdefender este considerat cel mai mare producător de software din Europa, clasându-se pe primele locuri în testele de specialitate la nivel mondial. Comparativ cu topul celor mai bogați români publicat de Forbes în 2019, Familia Talpeș și-a menținut poziția, aceștia fiind clasați pe locul 7, doi ani consecutivi.

Andrei Diaconescu și Victor Căpitanu

Urmându-și pasiunea pentru imobiliare, cei 2 antreprenori fac parte din fondatorii Capital Partners, casă de investiții înființată în 2009. Cu dedicare, disciplină și un curaj de admirat care s-a menținut chiar și în perioadele de criză, proiectele lui Victor Căpitanu și ale lui Andrei Diaconescu au pornit de la achiziții de terenuri din zona capitalei, evoluând de-a lungul timpului în proiecte de birouri și proiecte rezidențiale exclusiviste, strategia de viitor fiind să dezvolte comunități cu funcțiuni mixte.

Dacă în 2019, se aflau pe locul 9 în clasamentul Forbes „Top cei mai bogați români 2019”, în 2020 au ajuns la egalitate cu Familia Talpeș conform analizelor efectuate.

Locul 6 – Radu Dimofte

Cu un portofoliu diversificat, omul de afaceri Radu Dimofte se menține în topul celor mai bogați români și în acest an conform revistei Forbes, cu o avere estimată de 1,5 miliarde de lei.

Sphera Franchise Group este poate cea mai cunoscută afacere a lui Radu Dimofte datorită companiilor care sunt în sistem de franciză sub umbrela acesteia, cum ar fi KFC, Pizza Hut, Paul, Taco Bell, Cinnabon și Hard Rock Cafe. Cu toate acestea, varietatea portofoliului este dată și de afacerile din aria de imobiliare: parcuri industriale, spații comerciale și de birouri, și nu în ultimul rând, lansându-se pe piața hotelieră prin introducerea brandului Sheraton în București.

Locul 5 – Zoltan Teszari

Fondată în 1994, compania RDS&RCS deținută de Zoltan Teszari a devenit de-a lungul timpului unul din cei mai mari operatori de servicii de telecomunicații din România. În 2018 a devenit cel mai mare angajator local din mediul antreprenorial, cu un număr impresionant de peste 13.000 de angajați.

În 2019, Zoltan Teszari se afla pe locul 5 în topul efectuat de Forbes, iar datorită investițiilor din ultimii ani, acesta și-a menținut locul și în 2020, având o avere de 1,9 miliarde de lei.

Locul 4 – Anastasia Soare

Celebra constănțeancă, Anastasia Soare, a explorat o nișă care nu era explorată în saloanele de înfrumusețare de la Hollywood, astfel devenind, peste ani, „Regina Sprâncenelor”.  Anastasia Beverly Hills a fost fondată în 1997 prin deschiderea primului salon, la 7 ani de la emigrarea româncei în Statele Unite ale Americii, ulterior lansând în 2000 prima linie de produse. Acum, produsele Anastasiei Soare au ajuns să fie vândute la nivel global prin intermediul Sephora, ULTA sau Macy’s iar serviciile oferite sunt în continuare căutate de cele mai mari celebrități de la Hollywood.

În clasamentul din 2020 publicat de revista Forbes Anastasia Soare are o avere de 2,3 miliarde de lei, fiind una din cele mai importante femei de afaceri din România.

Locul 3 – Ion Țiriac

Deși comparativ cu anii anteriori când Ion Țiriac s-a aflat pe primul loc în topul celor mai bogați români timp de 4 ani consecutivi, în ultimul timp poziția acestuia a scăzut aflându-se pe locul 3 în 2020 chiar dacă averea acestuia continuă să crească, ajungând la impresionanta valoare de 6 miliarde de lei.

Pe lângă o companie de leasing și o bună parte din Allianz Țiriac Asigurări, Ion Țiriac deține și Țiriac Holding care continuă să se dezvolte pe piața imobiliară prin diverse proiecte mixte în București: hotel, spații de birouri și comerciale, blocuri de locuințe și showroom-uri. Cu toate astea, atenția lui este îndreptată și către sport, îndeosebi tenis, și mai nou, golf.

Locul 2 – Dragoș și Adrian Pavăl

Cei doi fondatori ai companiei Dedeman, frații Dragoș și Adrian Pavăl, și-au început drumul spre succes în 1992 ajungând la creșteri ale cifrei de afaceri de 1 miliard de lei de la an la an, în ultimii 5 ani, în 2018 ajungând la o cifra de afaceri de 7,2 miliarde de lei. Cu aproximativ 50 de magazine de bricolaj în toată țara, Dedeman este una dintre puținele afaceri din România cu un acționariat 100% românesc.

Tot în 2018, aceștia au înființat Pavăl Holding, transferând pachetul de acțiuni de la Dedeman Bacău, la societatea de top holding, pentru a avea o flexibilitate mai mare pentru dezvoltarea noilor investiții.

Păstrându-și locul în clasamentul Forbes, averea fraților Pavăl este de 7,5 miliarde de lei, în continuă creștere datorită succesului național al celui mai mare retailer de bricolaj românesc, Dedeman.

Locul 1 – Daniel Dines

Al doilea an consecutiv pentru Daniel Dines în care se află pe primul loc în topul celor mai bogați români, datorită evoluției tehnologiei și îndreptarea către automatizare.

UiPath, companie software fondată în 2005, cu activitatea principală de dezvoltare a tehnologiei RPA (Robotic Process Automation), a devenit primul unicorn românesc în 2018, după obținerea unei finanțări semnificative de 153 de milioane de dolari, astfel fiind evaluată la o valoare de peste 1 miliard de dolari. Prin finanțările obținute și performanțele atinse în industria IT, UiPath a devenit una dintre cele mai valoroase companii de RPA la nivel global.

Cu o avere de 7,7 miliarde de lei, Daniel Dines intenționează că UiPath să se extindă și în afara locațiilor în care compania deține deja birouri (București, Londra, Paris, Singapore, New York, Washington, Tokio și Bangalore) și ulterior să se listeze la bursa NASDAQ.

Sursa: Forbes.ro

Citește și: Cât costă să emigrezi în Canada?  | Care este salariul minim pe economie?

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.