Cât costă să montezi o centrală termică în apartament?

4
5842
centrala termica

Mai ales în perioadele reci, mulți iau în calcul instalarea unei centrale termice de apartament fie pentru a scăpa de facturi mari, fie pentru a nu mai avea zile fără căldură sau apă caldă din cauza unor defecțiuni sau fie vor să aibă control asupra consumului și ulterior asupra facturilor plătite.

Instalarea unei centrale termice nu vine fără provocările ei legate de birocrație, debranșarea de la și instalarea la sistemul centralizare de încălzire și nu în ultimul rând, costul total la care ajunge.

Pe piața din România se pot găsi 3 tipuri de centrală termică în funcție de tipul de combustibil folosit: centrala termica pe gaz, electrică și pe combustibil solid (lemn, cărbune, etc.), însă pentru un apartament, primele două sunt cele mai indicate, având în vedere că centrala pe lemne sau alt combustibil solid, deși au o durata de viață de cel puțin 20 de ani, necesită o camera tehnică în care să fie amplasată, iar combustibilul utilizat trebuie depozitat într-un spațiu destul de spațios încât să acomodeze cantitatea necesară pentru perioada rece.

Etapele care trebuie parcurse și documentația necesară pentru o centrală termică

Până la instalarea propriu-zisă a centralei termice, beneficiarul trebuie să parcurgă câțiva pași esențiali pentru a legaliza procesul. În primul rând, trebuie avut în vedere că debranșarea de la sistemul centralizat nu se poate face atunci când se furnizează agentul termic, de aceea, recomandat este să începeți documentația imediat ce se întrerupe furnizarea căldurii în Martie și cel târziu până în August, luând în considerare că procesul durează câteva săptămâni.

Dacă se alege instalarea unei centrale pe gaz, sunt necesari următorii pași:

1. Unii distribuitori de agent termic necesită o informare din partea deținătorului apartamentului în care se informează intenția de debranșare de la acesta, printr-un formular tip, care trebuie trimis la începutul procesului, pentru că apoi să se întocmească dosarul pentru Direcția Tehnică – Serviciul Tehnic și Avize.

2. Dosarul este necesar pentru a se întocmi Referatul Tehnic de Specialitate și trebuie să conțină, pe lângă actul de identitate și actul de proprietate, cererea de debranșare totală, acordul vecinilor poziționați pe orizontală și verticală față de apartament, acordul Asociației de Proprietari, aprobarea de acces la sistemul de distribuție de gaze, proiectul tehnic de debranșare și copie C.U.I a executantului de proiect.

Dintre acestea, costuri sunt pentru elaborarea proiectului de debranșare care are un preț între 2500 lei și 3000 lei, și eventual despăgubirea vecinilor care au deja centrală instalată și care au contribuit la stabilirea sistemului la care urmează să vă racordați, iar sumele pot fi aflate la asociația de proprietari, pentru fiecare vecin.

3. Copia chitanței și factura acestuia vor trebui anexate dosarului de debranșare în care se comunica condițiile în care se va face debranșarea și prețul aferent care va fi stabilit de către Secția de Termoficare de care aparține, în funcție de ce cantitate de apă se pierde prin golirea instalației blocului și de tipul de radiatoare în apartament. Avizul de debranșare are un preț de aproximativ 250 lei, la care se adaugă un preț între 45 și 85 lei pentru primul calorifer și 10 lei pentru fiecare calorifer adiacent.

4. Proiectul de gaz este un pas ce depinde foarte mult de acordul de acces la sistemul de distribuție de gaze pentru a putea face racordarea la coloana comună de gaz. Pentru a întocmi toate actele necesare, va fi necesar să colaborați cu o firmă autorizată de  Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei. Pe baza proiectului de gaz se obține și avizul tehnic de racordare de la distribuitorul de gaze, pentru care trebuie achitată o taxă de aproximativ 500 lei în momentul depunerii documentației.

Costul proiectului final este de aproximativ 1500 lei, dintre care 500 lei reprezintă contravaloarea proiectului, materialele pentru instalația de gaze de pe scară 500-700 lei și manopera. Pentru a facilita procesul și a scurta durata acestuia, este recomandat să se lucreze cu același proiectant atât pentru proiectul de debranșare cât și pentru cel de racordare.

Pentru centrala termică electrică, se aplică doar primele 3 puncte tratate anterior pentru debranșare de la furnizorul de agent termic, din care se exclude obținerea acordului de racordare și este important de avut în vedere că acestea sunt în principal destinate încălzirii spațiului, pentru încălzirea apei fiind  necesar să se achiziționeze un boiler electric. Comparativ cu centrala pe gaz, autorizația de funcționare de la ISCIR se obține după achiziționarea centralei electrice, are o valabilitate de 2 ani și are un preț de aproximativ 200 lei.

Dosarul pentru obținerea autorizației necesită factura achiziționării centralei electrice, certificatul de garanție, manualul de utilizare, proces verbal întocmit de un reprezentant la furnizorului de gaze naturale și instalatorul care a făcut montajul, raportul primei puneri în funcțiune, copie după autorizația ISCIR a companiei care a montat centrala și o declarație de conformitate pentru instalația de încălzire.

Cum aleg centrala termică?

Înainte de a decide care dintre cele 2 variante de centrale termice doriți, este indicat să se ia în calcul suprafață care trebuie încălzită în locuință, gradul de izolare și volumul necesar, pentru a putea calcula cât mai corect și echipamentele necesare. Totodată, sunt importante și perioada de garanție, sistemul de diagnoză și eficiența acesteia.

Centrala termică pe gaz

Centralele pe gaz care pot fi găsite în România sunt în conformitate cu standardele Uniunii Europene și funcționează pe principiul condensării care reduce consumul de gaz și implicit crește eficiența. Prețurile sunt influențate și de puterea de încălzire a centralei, astfel pentru o putere de 24kW prețurile pornesc de la aproximativ 2.500 lei și ajung chiar și la 9.000 lei pentru o putere de 55kW.

Centrala termică electrică

Părerea specialiștilor este că o centrală electrică este mai fiabilă comparativ cu cea pe gaz, dar din punct de vedere al costurilor în urma consumului, se ajunge chiar și la 20-25% mai mult. În schimb, comparativ cu centrala pe gaz, sunt mai mici costurile de infrastructură, sunt mai ușor de întreținut, nu emit noxe și nu în ultimul rând, sunt mai silențioase.  Prețurile unei centrale electrice de obicei pornesc de la aproximativ 1.700 lei pentru cele cu o putere de încălzire de maxim 4,5 kW și pot ajunge la 8.000lei pentru o putere de încălzire de 90 kW.

Cum montez centrala termică electrică?

Așa cum am menționat anterior, este recomandat să se lucreze cu firme autorizate pentru instalarea centralelor atât pentru a facilita procesul dar un alt avantaj de care puteți beneficia este garanția oferită de astfel de firme, care acoperă de obicei o perioadă de 24 de luni pentru instalare.

Fiecare dintre acestea își stabilesc individual prețurile, astfel pe piață se găsesc prețuri care pornesc de la 550 lei pentru instalarea unei centrale dacă instalația este deja realizată și este taxat suplimentar dacă este necesar să se facă instalația termică pentru prima oară, în funcție de complexitatea lucrării.

Unele companii stabilesc prețul de montare în funcție de puterea de încălzire, pornind de la 470 lei pentru 26KW și ajungând la 700 lei pentru o putere de încălzire între 55 kW și 70 kW, la care se adaugă costurile materialelor utilizate pentru conectarea hidraulică. O altă variantă găsită pe piață are un preț între 850 și 1100 lei care includ toate operațiile de montare și racordare.

Dacă se alege și schimbarea caloriferelor, prețurile practicate pentru montarea acestora sunt între 190 și 220 lei/calorifer care se adaugă la prețul final.

În concluzie, referindu-ne strict la costul în lei pentru montarea unei centrale, se ajunge în medie la aproximativ 10.000 – 12.000 lei. Procesul este unul destul de lung și obositor, dar având în vedere posibilitatea de a economisi pe termen lung la factura pentru încălzire, evitarea disconfortului provocat de avariile furnizorilor de agent termic în perioadele reci, și nu în ultimul rând controlul pe care îl puteți avea asupra confortului termic creat în locuință, poate justifica investiția.

Surse foto: freepik.com

Citeşte şi: Cât costă un umidificator de aer? | Netflix şi HBO GO pentru tine | Cât costă să îmi construiesc o casă?

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.