Acasă Casă Cât costă debranșarea de la Radet?

Cât costă debranșarea de la Radet?

4
2579
debransare

Locuitorii din București ale căror apartamente sunt racordate la rețeaua publică de termoficare, s-au întrebat cel puțin o dată pe an cât costă debranșarea de la Radet, furnizorul local de agent termic și apă caldă, din cauza problemelor repetate din lunile de iarnă.

Deși cele mai resimțite avarii sunt în perioada rece, locatarii sunt afectați pe toată perioada anului prin întreruperi repetate de apă în București, ceea ce a dus în ultimii ani la tot mai multe debranșări.

Citește și: Cât costă încălzirea unui apartament sau a unei case pe timp iarnă?

În 2019, Comisia de Industrii a Camerei Deputaților a întocmit un proiect de lege prin care să interzică debranșarea de la sistemele centralizate de încălzire și instalarea centralelor termice prin definirea unor zone unitare de încălzire. Deși proiectul a fost respins de Camera Deputaților, acesta a fost revizuit și retrimis spre votare, însă până la momentul actual nu a reușit să fie aprobat, așa că vom discuta în continuare despre pașii care trebuie parcurși pentru debranșarea de la Radet și care sunt costurile întâlnite în acest proces.

Când se poate face debranșarea de la Radet?

Cea mai indicată perioada pentru demararea demersului de debranșare de la sistemul public centralizat, începe imediat ce se întrerupe furnizarea căldurii în primăvară și ține până în toamna înainte de a începe procedurile de umplere și testare a instalațiilor (între 15 Aprilie și 31 August),. Tot procesul poate să dureze de la 1-2 săptămâni până la 1-2 luni din cauza birocrației, de aceea, este indicat să luați măsuri imediat ce este posibil, pentru a vă asigura că până în toamnă, finalizați toate documentele, obțineți avizele și vă puteți instala o centrală termică individuală.

Care sunt pașii ce trebuie parcurși pentru a obține debranșarea de la Radet?

1. Înștiințare de debranșare totală

Odată intrați în perioada acceptată de Radet, primul pas este să întocmiți o înștiințare sau o „adresă de intenție” de debranșare totală către RADET. Cererea poate fi depusă personal la Registratură RADET sau o puteți trimite pe email.

2. Dosarul pentru Direcția Tehnică

Întocmirea dosarului pentru Direcția Tehnică – Serviciul Tehnic și Avize este poate unul dintre cei mai importanți pași în procesul de debranșare deoarece dacă acesta este incomplet sau incorect, procesul de analiză și aprobare se poate prelungi până când se rectifică/completează conform cerințelor RADET.

a. Cerere de debranșare totală – conține pe lângă informațiile de legitimare ale proprietarului apartamentului sau delegatul care întocmește dosarul în cazul în care se colaborează cu o firmă autorizată, și motivarea debranșării care este pentru a instala o altă sursă de căldură: centrală termică individuală sau o altă sursă de încălzire.

b. Acordul întocmit cu Asociația de Proprietari al blocului în care se dorește debranșarea imobilului

c. Formularul cu acordul vecinilor poziționați pe verticală și orizontală față de apartamentul în discuție

d. Copie a actului de identitate a titularului apartamentului și în funcție de caz, copia actului de identitate al împuternicitului/delegatului

e. Documentul în original de împuternicire/delegație – dacă este cazul

f. Contractul de acces la sistemul de distribuție de gaze – dacă urmează să se instaleze o centrală termică pe gaz, sau factură și o copie după cartea tehnică în cazul în care se optează pentru o centrală termică electrică

f*. Pentru obținerea acordului la sistemul de distribuție de gaze, este posibil să trebuiască să-i despăgubiți pe vecinii debranșați care au contribuit la noua instalație de gaze. Suma depinde de investiția făcută de aceștia, iar dacă conducta nu ajunge la etajul apartamentului care urmează să se branșeze, va trebui să se facă demersurile necesare pentru a continua proiectul inițial.

g. Proiectul tehnic de debranșare – acesta trebuie întocmit de un proiectant atestat de Ministerul Lucrărilor Publice, Transporturilor și Locuinței în Instalație Sanitară și Instalație Termică deoarece conține raportul de expertiză tehnică, breviar de calcul cu soluția proiectată pentru echilibrarea coloanelor, referat de calitate al proiectului și descrierea situației actuale cu desenele necesare, semnate și ștampilate de proiectant.

h. Factura și o copie după chitanța în urma achitării contravaloarea proiectului de debranșare

Cât costă proiectul tehnic de debranșare?

Ținând cont că pentru a întocmi proiectul de debranșare de la Radet este necesar să se colaboreze cu un specialist avizat, prețurile pot varia în funcție de prețurile stabilite de specialist, sau de firma de care aparține. În medie, întocmirea și depunerea proiectului este de aproximativ 3000 lei, fără a fi incluse taxele percepute de RADET.

Unele companii oferă însă, discount-uri între 500 și 1000 lei dacă se colaborează tot cu ei pentru proiectul de instalație a coloanei de gaze și/sau instalația termică.

3. Obținerea avizului de debranșare

După depunerea dosarului întocmit pentru Direcția Tehnică la registratură RADET, pentru analiza dosarului și eliberarea Avizului Tehnic de Debranșare RADET este necesară achitarea sumei de 204 lei (fără TVA).

4. Devizul de plata pentru lucrările de debranșare RADET

Odată obținut avizul de debranșare, acesta trebuie aprobat de Adunarea Generală a Asociației de Proprietari ca apoi solicitantul să poată obține devizul de plată pentru debranșare de la Secția de Termoficare de care aparține. Suma se calculează în funcție de cantitatea de apă care se pierde din instalație prin golire depinzând de numărul de etaje al blocului, numărul caloriferelor și tipul de legătură al acestora. Aceste detalii sunt importante pentru că pe lângă valoarea cantității de apă, se va plăti și o sumă între 45 și 85 lei pentru primul calorifer, și 10 lei pentru fiecare calorifer adițional.  După achitarea devizului, RADET va stabili data la care se va realiza debranșarea.

Ce urmează după debranșarea de la RADET?

Am menționat anterior de montarea unei alte surse de încălzire ca o condiție menționată în cererea de debranșare. Dacă se optează pentru o centrală electrică, va fi necesară o autorizație de funcționare de la ISCIR care se obține după achiziționarea centralei electrice, și are un preț de aproximativ 200 lei cu o valabilitate de 2 ani. Pentru instalarea unei centrale termice pe gaze, este necesar un aviz tehnic de racordare de la distribuitorul de gaze pentru care trebuie achitată suma de 500 lei, în urma întocmirii proiectului de gaz.

Cât costă un proiect de gaz?

Firmele autorizate care întocmesc proiectul de gaz se ocupă și de execuția instalației de gaze iar prețurile pentru proiectarea  și execuția acestuia cu o limită de 10 metri suprateran sunt în medie de 1.600 lei. În cazul în care se depășesc cei 10 metri incluși, fiecare metru suplimentare are un cost de 50 lei, la care se adaugă câte 50 lei pentru fiecare consumator adițional de gaze (de ex: cuptor, aragaz, etc).

Citește și: Cât costă o centrală termică pe gaz în condensare?  

În concluzie….cât costă debranșarea de la Radet?

Fiecare situație este diferită, și de la an la an se pot schimba cerințele sau taxele impuse de RADET. Dacă doriți să vă implicați activ în întocmirea documentației, costul debranșării poate fi de aproximativ 4.000-4.500 lei, neluând în calcul despăgubirea vecinilor debranșați care au contribuit la instalarea coloanei de gaze. Dacă colaborați cu o firmă specializată și îi delegați să se ocupe de întocmirea și depunerea dosarului la RADET, costurile pot crește semnificativ.

Este un proces care implică un efort semnificativ, și necesită răbdare, dar dacă faceți parte dintre cei afectați de avariile repetate ale rețelei centralizate de termoficare, merită pentru că scopul este să obțineți confortul termic necesar în perioada rece folosind o centrală termică de apartament.

Citește și: Cât costă să montezi o centrală termică în apartament? | Cât costă un șemineu electric? Dar unul pe lemne?

Daca ești în căutare de centrale îți sugerăm următoarele soluții pentru tine: Centrale pe gaz | Centrale pe lemn | Centrale electrice

Sursa foto: freepik.com

4 COMENTARII

  1. Bătaie de joc. Ce proiect tehnic? Ii tremură cumva instalația Radetului, dacă plec eu 2 ani in Spania și-mi închid caloriferele? Dar țevile din interior sunt ale noastre, de ce îmi trebuie aprobarea lor să tai și să pun dop acolo? Iar dacă nu sunt ale noastre, să le ia din apartamentul meu că mă încurcă și-mi ia din spațiu sau să-mi plătească chirie pt ele.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.