Faptul că tehnologia avansează cu o rapiditate uimitoare nu mai este o surpriză pentru nimeni. Cu toate astea, în ultimul timp majoritatea discuta despre telefoane smart, laptop-uri, console de gaming, electrocasnice smart și altele, însă cum rămâne cu veteranul televizor? Top 6 accesorii pentru televizor
Citește și: Cel mai bun laptop de gaming în 2021 | Cât costă consolele de gaming PlayStation si Xbox One?
Cei născuți până în anii `90 în mod sigur își amintesc de televizoarele masive, alb-negru care ulterior au fost înlocuite de televizoarele cu plasmă, fără tub și care s-au transformat de-a lungul anilor în piese importante pentru fiecare locuință datorită noutăților tehnologice cu care vin la pachet.
De la televizoare HD, LED, OLED și până la Ultra HD (4K), 3D cu ecrane de dimensiuni mari, curbate și dotări smart, televizorul din ziua de astăzi nu mai este privit ca un simplu receptor de semnal TV, și prin complexitatea lui împreună cu accesoriile cu care poate fi dotat, poate deveni un centru de entertainment multimedia în jurul căruia puteți petrece momente memorabile cu familia.
Experiența de utilizare și vizionare poate fi îmbunătățită semnificativ cu câteva accesorii, în funcție de compatibilitatea acestora cu televizorul deținut, așa că în continuare am am întocmit un top 6 accesorii pentru televizor pe care să le cumpărați în 2021, listate într-o ordine aleatorie.
Cuprins:
Top 6 accesorii pentru televizor
1. Soundbar
Un soundbar este cel mai simplu mod de a îmbunătăți sunetul televizorului, mai ales având în vedere că din cauza dimensiunilor reduse în grosime, difuzoarele acestora nu oferă întotdeauna un sunet clar și cristalin. Această problemă se rezolvă cu ușurință cu un soundbar care ocupă foarte puțin spațiu și este ușor de configurat. Din punct de vedere sonor, acestea sunt mult mai bune decât difuzoarele TV iar pentru a obține un sunet surround cinematic, puteți opta pentru un soundbar cu subwoofer.
Soundbarul conține mai multe difuzoare plasate într-o carcasă ce facilitează crearea sunetului surround și/sau a efectului stereo. Că aspect, soundbarul are dimensiuni reduse în înălțime, ceea ce îi da o formă alungită parțial din motive acustice, și parțial estetice, pentru a fi compact și elegant.
Cum alegi un soundbar?
Tehnologia soundbarului a evoluat, cuprinzând modele entry-level cu sunet complet, modele puternice All-in-One și modele premium cu Dolby Atmos pentru divertisment captivant, cu sunete realiste. Principalele caracteristici pe care le puteți lua în considerare atunci când cumpărați un soundbar, sunt:
Conectivitatea
Modelele de soundbar ce pot fi găsite pe piață au ca și metodă de conectare la televizor prin cablu optic, USB, HDMI sau wireless. De asemenea, veți găsi Bluetooth pe majoritatea barelor de sunet pentru control wireless și streaming audio. Barele de sunet activate WiFi oferă control avansat al aplicațiilor, funcții multi-cameră și servicii muzicale precum Spotify.
Deși toate metodele de conectare sunt bune, specialiștii recomandă de multe ori optarea pentru un soundbar care are port HDMI, pentru că poate furniza sunet și videoclipuri de înaltă calitate pe televizor în timp ce trimiteți audio de la TV la soundbar – toate folosind doar un singur port de conectare.
Numărul de canale
Puteți găsi încă soundbar-uri cu 2 canale de transmitere a sunetului, dar de obicei sunt considerate doar mini stereo-uri glorificate. Dacă vă doriți un sunet surround pentru o experiență mai captivantă, va puteți orienta către un număr mai ridicat de canale, de preferat peste 4.
De preferat ar fi să vă orientați spre produsele care au Dolby Atmos, formatul care creează un câmp de sunet 3D spectaculos pentru divertisment care pare că este în jurul tău.
Subwoofer
O configurare a soundbarului care include un subwoofer fie conectat, fie integrat, poate oferi, în general, basuri mai profunde și mai puternice decât un soundbar independent. Va trebui să vă asigurați că aveți suficient spațiu pentru a vă configura subwooferul în cameră, dar dacă spațiul nu este o problemă și vă bucurați de o mulțime de conținut audio de calitate, atunci alegerea unui soundbar cu un subwoofer este ceea ce aveți nevoie.
Funcție de trecere 4K HDR
Funcția 4K HDR se referă atât la rezoluția imaginii (4K) cât și la îmbogățirea paletei de culori, contrastului și a luminozității imaginii (High Dynamic Range). 4K HDR este utilă atunci când conectați un dispozitiv cum ar fi laptop-ul la soundbar și vreți să transmiteți conținutul audio și video către un televizor smart 4K, fără a pierde calitatea semnalului. Această funcție nu este una absolut necesară pentru soundbarul ales, mai ales dacă nu dețineți un televizor 4K, dar dacă vrei să fiți pregătiți pentru evoluția tehnologiei și estimați că veți înlocui televizorul cu unul mai performant, este o caracteristică pe care o puteți avea în vedere.
2. Telecomandă universală
Mai ales în timpul pandemiei, pasionații ale ultimelor modele de tehnologie și-au actualizat sistemele multimedia, optând pentru modele mai noi, mai performante. Însă, odată ce numărul gadget-urilor crește, gestionarea unei armate de telecomenzi devine uneori mai confuză decât convenabilă. Atunci când aveți un sistem multimedia cu trei sau mai multe dispozitive, o telecomandă universală poate fi un dispozitiv uimitor de deținut.
Cele mai bune opțiuni de telecomandă universale au o ergonomie superioară, butoane mai intuitive și o utilizare mai bună decât telecomenzile standard.
3. Lumini ambientale pentru TV
Atmosfera camerei în care aveți televizorul ar trebui să fie întotdeauna luată în considerare atunci când calibrați imaginea televizorului. Având în vedere că imaginile vor arăta diferit ziua și noaptea, dacă televizorul vă dă posibilitatea, luați în considerare două configurații diferite: una pentru zi, una pentru noapte.
Benzile pentru lumina ambientală cu LED-uri, aruncă lumină colorată pe peretele din spate ce se schimbă în funcție de acțiunea de pe ecran, astfel încât, în loc să vă distragă atenția, vă transformă camera într-o extensie a unui spectacol, eveniment sportiv sau film.
Lumina ambientală, mărește efectul general, în timp ce vă atrage în mod natural ochii spre ecranul însuși, facilitând percepția culorilor și a detaliilor de pe ecran. Atunci când este combinată și cu un televizor cu ramă subțire, rama aproape că dispare, lărgind vizualul și crează un efect spectaculos.
4. Suport pentru televizor
Nu toată lumea dorește să monteze televizorul pe perete, mai ales dacă aveți deja o mobilă special aleasă să acomodeze amplasarea acestuia. Cu toate astea, dacă sunteți în proces de reamenajare a încăperii și luați în calcul montarea televizorului pe perete, modelele ce pot fi cumpărate în România variază de la modele de suport televizor pe colț sau cu prindere pe perete drept, de tavan. Acestea oferă posibilitatea de reglare a poziționării pe verticală, orizontală sau care poate fi rotit pentru a ajusta unghiul de vizionare după preferințe.
5. Ochelari 3D
Cinematografia a parcurs un drum lung, producând povești și imagini care par să te tragă direct pe ecran. Acum sunt produse atât filme dar și televizoare care vă oferă o experiență 3D care se simte și mai realistă. Cinematografele îți oferă ochelari 3D pe care să-i folosești, dar acasă trebuie să analizați singuri ce ochelari 3D ai nevoie – activi sau pasivi.
Ochelari 3D Activi
Ochelarii 3D Activi sunt ochelari cu baterii care au ‘obloane’ LCD peste fiecare obiectiv și fac ceea ce descrie numele lor: blochează secvențial obiectivul fiecărui ochi al ochelarilor 3D, sincronizat cu 3D-ul în sine. Aceasta, în teorie, înseamnă că informațiile destinate ochiului stâng sunt blocate de ochiul drept de un obturator închis (opac) și numai anumite cadre video sunt afișate ochiului drept și numai anumite cadre sunt afișate ochiului stâng.
Cadrele afișate la ochiul stâng sunt deplasate orizontal în comparație cu cadrele arătate la ochiul drept; această schimbare orizontală este ceea ce face că videoclipul să arate 3D. Tot ceea ce este necesar de la televizor este capacitatea de reîmprospătare suficient de rapid, astfel încât fiecare ochi să obțină cel puțin 60 de cadre pe secundă.
Ochelari 3D Pasivi
Aceștia folosesc același concept de bază ca ochelarii 3D activi – cadrele video afișate fiecărui ochi sunt decalate una împotriva celeilalte pentru a produce un efect 3D simulat. Cu toate acestea, 3D-ul pasiv nu folosește nici o tehnologie de lux în ochelari ci fiecare lentilă a ochelarilor 3D pasivi este polarizată; obiectivul stâng este polarizat opus obiectivului drept. În esență, fiecare linie de pixeli pe un model 3D pasiv este polarizată pentru a afișa doar cadre video fie la stânga, fie la ochiul drept al unei perechi de ochelari 3D polarizați (există 1080 de linii în format full HD, deci 540 pentru fiecare ochi).
Factorul decisiv real este tipul de televizor sau monitor pe care îl dețineți. Trebuie să aveți un televizor LCD sau LED pentru că ochelarii 3D să funcționeze acasă. Din păcate, nu vor funcționa cu plasmă, deoarece ecranele cu plasmă utilizează un alt tip de tehnologie 3D. Dacă doriți să utilizați ochelari 3D de cinematograf acasă, asigurați-vă că televizorul sau proiectorul dvs. 3D acceptă tehnologia 3D pasivă.
6. Mediaplayer (dispozitive de streaming)
În cazul în care nu dețineți un televizor smart și poate nu aveți în plan să achiziționați unul în viitorul apropiat, o varianta la îndemână poate fi un mediaplayer conectat la televizorul deținut, pentru a avea acces de pe TV la YouTube, Netflix, HBO sau Amazon Prime Video.
Citește și: Cât costă platformele de streaming online pentru filme și seriale în 2021?
Chiar și în cazul televizoarelor inteligente, nu toate acoperă toate aplicațiile iar un streamer media va rezolva acest lucru fără a fi nevoie să cheltuiți mult. Cu o concurență mai mare pe piață ca oricând, prețurile sunt în general scăzute (excepție făcând, că în totdeauna, Apple) iar standardele sunt ridicate. Dispozitivele de streaming TV sunt ușor de utilizat – trebuie doar să le conectezi la televizor, să le conectezi la rețeaua wi-fi de acasă și să te uiți.
În încheiere…
Deși topul întocmit de noi cuprinde doar 6 accesorii pentru televizor pe care noi le-am considerat ca fiind cele mai relevante, experiența vizionării filmelor sau la jocuri poate fi îmbunătățită de diverse accesorii care pot fi reutilizare la alte dispozitive audio și/sau video.
Nu aveți nevoie de multe accesorii pentru a va bucura de un sunet excelent și un sistem multimedia care se potrivește nevoilor voastre, dar suntem curioși: care sunt accesoriile voastre preferate pentru a vă îmbunătăți experiența utilizării unui televizor?
Citește și: Top 20 cele mai bune seriale pe HBO Go în 2021 | Top 10 Jocuri pentru PC
Sursa foto: www.freepik.com
[…] aceeași categorie te invitam să citești și: Cât costă o asigurare de locuință? | Top 6 accesorii pentru televizor pe care să le achiziționați în 2021 | Cel mai bun espressor – Criterii de selecție și recomandări | Cât costă o centrală […]