Cât costă chiria în medie pe orașele mari din țară în 2022?

1
1987

Toți tinerii visează încă din adolescență la independență, ceea ce presupune și mutarea din locuința părinților. Dacă de mici am tot auzit că cea mai bună variantă este să avem și noi la rândul nostru propria locuință, ei bine, realitatea din zilele noastre ne trezește din vis și realizăm că îndatorarea la bancă pentru un credit de lungă durată, nu este întotdeauna o variantă atractivă, mai ales luând în calcul incertitudinea actuală a economiei.

Adoptând stilul de viață occidental, tot mai mulți tineri optează să închirieze o garsonieră sau un apartament, cel puțin până își pun bazele independenței financiare sau până „își găsesc locul” unde să se stabilească pe termen lung și să-și întemeieze o familie.

Prețurile chiriilor în România

Ca o consecință a pandemiei din ultimele luni, cu restricții, disponibilizări și modificarea modului de lucru către telemuncă a marilor companii, era poate de așteptat ca piața imobiliară să scadă semnificativ în ceea ce privește atât vânzarea dar și închirierea imobilelor. Conform studiilor efectuate de analizeimobiliare.ro, deși prețurile au înregistrat o mică scădere în unele orașe mari cum ar fi București sau Cluj-Napoca, în alte orașe au crescut, astfel media pe țară a prețurilor chiriilor a scăzut cu doar aproximativ 15% atât pentru imobilele mici (garsonieră și apartamente cu 2 camere) cât și pentru cele mai mari (apartamente cu 3-4 camere și case).

Având în vedere că cea mai mare cerere pe piața din România este pentru garsoniere și apartamente cu 2 camere, continuăm prin a discuta despre tarifele practicate în principal în orașele mari din țară.

Astfel, la categoria garsoniere de închiriat, pe primul loc cu prețurile cele mai mari, se află București cu media de 300 euro, aproape de egalitate fiind Cluj Napoca cu 297 euro, Constanța cu 270 euro, și apoi Timișoara, Brașov și Iași cu 250 euro.

Sursa: Imobiliare.ro

Conform unui studiu realizat de Impact.ro, Ploiești este unul din orașele care în ultima perioadă a avut o creștere semnificativă a prețurilor pentru garsoniere și apartamente de închiriat, astfel media chiriilor pentru o garsonieră este de 283 euro, iar pentru un apartament cu 2 camere media a crescut de la 300 euro la 330 euro. Tot în creștere se află Sibiu și Târgu Mureș unde chiriile ating media între 230 și 250 euro, și Deva, Satu-Mare și Alba Iulia cu medii de aproximativ 170 euro pentru o garsonieră de închiriat.

Sursa: Numbeo.com

chiria

Pentru apartamente de închiriat cu 2 camere, media pentru București este de 450 euro, în Cluj Napoca este de 420 euro și 350 euro pentru Timișoara, Constanța, Iași și Brașov conform analizei prețurilor apartamentelor făcută de Imobiliare.ro. Sibiu și Târgu Mureș practică prețuri cu media de 300 euro pe când în Deva și Satu Mare au crescut de la 190 la 200 euro/lună.

La polul opus, cu prețurile cele mai mici când vine vorba de chirii pentru un apartament de închiriat cu 2 camere, se află Reșița și Drobeta Turnu-Severin cu medii de 170 și respectiv 155 euro pentru că și cererea este mai mică, comparativ cu orașele care pot oferi oportunități mai variate.

Specialiștii sunt totuși de părere că nefiind o criză economică comparabilă cu cea din 2008, piața imobiliară nu va fi afectată la fel, și deși sunt fluctuații de prețuri în această perioadă, atât clienții cât și proprietarii se vor adapta urmând ca prețurile să se stabilizeze curând. Având în vedere că prețurile menționate mai sus sunt mediile orașelor respective, privind mai în detaliu, cu cât locația imobilului este mai distanțată de centrul orașului, cu atât prețul devine mai atrăgător pentru viitorul chiriaș, iar un avantaj mereu la îndemână poate fi posibilitatea de a negocia anumiți termeni contractuali cum ar fi garanția sau avansul.

Ținând cont că în România, pe lângă dorința de mutare dintr-un oraș în altul în funcție de oportunități, prețurile chiriilor cât și ratele pentru creditele bancare sunt influențate semnificativ de aprecierea/deprecierea leului față de euro, care este alegerea voastră: chirie sau credit pentru o locuință proprie?

Surse: www.freepik.com

Citeste si: Cat costa sa montezi o centrala termica | Cat costa succesiunea

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.