Acasă Casă Cât costă să construiești o sobă de teracotă la casă?

Cât costă să construiești o sobă de teracotă la casă?

5
5023
soba de teracota

În ziua de astăzi, dacă ne referim la situația energetică la nivel mondial, este deloc surprinzător dacă vă gândiți la costurile de încălzire, că tot mai mulți proprietari ai unei case iau în considerare dotarea locuinței cu sobe pe lemne, gaz, cărbune și alte variante de combustibil solid sau gazos, având în vedere evoluția modelelor de construire și modernizarea cahlelor din care este compusă sobă de teracotă.

Dintre cei care au copilărit la țară – acasă sau la bunici, câți nu își aduc aminte de căldura sobei când afară ningea? Sau de sunetul unic al lemnelor care ardeau și de mirosul îmbietor de mâncare gătită pe soba din bucătărie? Este o experiență unică, care rămâne cu drag în amintirile noastre și nu doar o dată ne-am dorit să retrăim acele vremuri.

Care sunt costurile pentru materialele unei sobe de teracotă?

În istoria românească, soba din teracotă este mai mult decât o modalitate de încălzire ci este considerată una din cele mai reprezentative artefacte. Cu o tradiție de peste 120 de ani, sobele de teracotă au o longevitate de cel puțin 50 de ani, fiind alcătuită din plăci ceramice obținute prin ardere la temperatură joasă, din argilă, are capacitatea de a păstra căldura timp de câteva ore după stingerea focului, și totodată are o conductibilitate termică ridicată.

Părțile componente principale ale unei sobe de teracotă, care constituie și pachetele de bază atunci când cumpărați materialele, sunt:

  • Cupola formată din plăci și colțuri de cornișă (bordură de sus, care acoperă sobă)
  • Rândurile alcătuite din plăcile mari și colțurile aferente
  • Soclu cu plăci și colțuri (bordură de jos)
  • Burlanul care leagă sobă de hornul de evacuare
  • Ușa, de obicei din fontă (aceasta se achiziționează separat)

Elementele menționate anterior sunt necesare pentru majoritatea modelelor de sobe și unele fabrici din România au spre vânzare pachete prestabilite pentru o sobă de teracotă “clasică” cu 7 rânduri, o dimensiune considerată standard, având prețuri între 1.200 lei și 2.300 lei/pachet. Alți producători, preferă să ofere posibilitatea cumpărătorului de a alege tipurile de cahle și colțuri pentru a le combina și personaliza după preferințe, mai ales când în oferta lor se află plăci cu modele cu diferite culori și modele în relief sau pictate. Prețurile care pot fi găsite în piață pentru cahle per bucată, sunt între 50 lei și 70 lei, pe când colțurile atât pentru rânduri cât și pentru cupolă și soclu, datorită formei și al modelelor au prețuri între 60 lei și 190 lei.

Având în vedere că pentru construcția unei sobe este necesar un nivel avansat de experiență pentru a îmbina toate componentele și ulterior să se utilizeze soba în siguranță, este recomandat să se angajeze un meșter sobar experimentat. Expertiza acestuia este necesară atât pentru construirea propriu-zisă cât și pentru consultarea atunci când se analizează încăperea în care urmează să fie amplasată soba și dimensiunile necesare, pentru a estima corect cantitatea materialelor suplimentare:

  • Ciment refractar sau argilă cu praf de șamotă folosit la zidirea cahlelor pot fi cumpărate la prețuri între 6 lei și 10 lei/pachet
  • Cleme din sârmă de oțel pentru rigidizarea cahlelor așezate una lângă alta au prețuri între 13 lei și 15 lei
  • Ușa din fontă, dacă optați pentru un model standard, cu prețuri între 100 și 400 lei în funcție de modelul ales
  • Grătar din fontă pentru sobă cu prețuri între 10 și 120 lei
  • Cărămidă pentru placarea focarului din sobă și pentru canalele de fum, cu prețuri între 2,5 lei/buc 30 lei/buc pentru dimensiuni mari (de ex: lungime 50 cm și lățime 25 cm)
  • Burlanul și accesoriile pentru evacuarea fumului au prețuri de pornire de la 5 lei până 150 lei/bucată

Modele de sobă de teracotă și personalizare

Dacă în urmă cu câțiva ani, sobele de teracotă erau considerate demodate, cu o evoluție semnificativă a modelelor, plăci variate în culori și modele în relief, sobele s-au transformat într-un accesoriu atât util cât și estetic care poate fi o piesă centrală în designul unei încăperi.

Înainte de a alege modelul dorit, va puteți inspira dintr-un pachet consistent de modele care pot fi găsite online, dar cel mai important este scopul final al acesteia. De exemplu, dacă este strict pentru încălzire aveți de ales între varianta clasică (tip turn), integrată în perete, care străbate peretele cu acces în 2 camere pe care să le încălzească concomitent sau de tip centrală termică care poate fi racordată la instalația de calorifere.

Pentru o bucătărie, se pot alege modele de sobe teracotă cu plită pentru gătit, pentru living va puteți orienta spre modele somptuoase care pot fi personalizate prin forma cu care au fost construite sau prin integrarea focarelor moderne de tip șemineu și nu în ultimul rând, modelele de „ultima generație” sunt cele mobile care sunt mai compacte și se pot cumpăra gata asamblate la prețuri între 1500 lei și 2000 lei.

Spuneam mai sus de personalizare, și cu puțină imaginație se pot crea variate modele de sobă din teracotă: cu pat construit, cu băncuțe în laterale, se pot crea modele rotunjite, dreptunghiulare, prismatice, pe colț, etc. Nu în ultimul rând, foarte apreciate sunt și locurile de depozitare pentru lemne integrate pe laterale sau la baza sobei care pot fi și practice dar se și pot decora cu obiecte decorative pentru un aspect vizual plăcut.  

De asemenea, am făcut referire la posibilitatea de a crea un modele de tip șemineu prin folosirea focarelor moderne în loc de ușile din fontă turnate cu modele decorative. Focarele de tip șemineu sunt create fie din oțel căptușit cu șamotă fie din fontă cu sticlă termorezistentă până la 800 de grade Celsius și sunt potrivite pentru a fi folosite cu gaz, cărbuni sau lemne.

Dacă ești în căutare de accesorii și decorațiuni pentru casă te rugăm să tragi un ochi pe acest site:

Chiar și focarele au diverse modele pentru sticla folosită și au dimensiuni care pot ajunge la 120 cm lungime, însă dacă din punct de vedere estetic este foarte atrăgător, prețurile pot fi semnificative: focarele din oțel și șamotă au prețuri pornind de la 2.000 lei și ajung chiar și la 12.000 lei pentru ușa de 120 cm, cu o putere de încălzire de până la 25 kW, iar focarele din fontă au prețuri între 1.700 lei și 9.000 lei pentru modele cu sticlă pe colț, cu o putere de încălzire până la 29 kW.

Cât costă manopera pentru o sobă de teracotă?

Prețul manoperei este de obicei stabilită de către meșterul sobar după ce se hotărăște dimensiunea lucrării, complexitatea acesteia, materialele necesare și timpul necesar construirii. Unii meșteri estimează prețul manoperei la o valoare aproape egală cu valoarea sobei finale, alții au prețuri de pornire de la 600 lei pentru model standard și urcă în funcție de modele și complexitate până și la 5.000 lei.  

Pentru o gamă mai largă de modele pentru sobele de teracotă îți recomandăm acest site:

Se spune despre căldura unui cămin că este dată de membrii familiei prin armonie și confort, dar o sobă de teracotă vine în completare prin crearea unui ambient intim prin confortul termic și nostalgia tradiției. Prețurile de pornire sunt relativ scăzute și indiferent de nivelul de personalizare pe care îl doriți, pe termen lung poate crea un plus semnificativ asupra economiilor făcute pentru încălzirea în perioadele reci datorită flexibilității în alegerea combustibilului folosit.

Acum că v-ați readus puțin aminte de copilărie, bunici, căldura sobei, și aveți o imagine de ansamblu asupra prețurilor, ați opta pentru o sobă de teracotă în căminul vostru?

Sursa foto: Google

Citește și: Cât costă să montezi o centrală termică în apartament? | Cât costă constructia unei case?

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.