Cât costă o asigurare de locuință?

2
1890
asigurare de locuinta

Comparativ cu alte țări, în România, fiecare familie transmite urmașilor ideea că pentru a fi un adult împlinit, de-a lungul vieții trebuie să atingă 3 țeluri principale: o familie cu copii, un loc de muncă stabil și nu în ultimul rând, o locuință pe care să o dețină. Fiecare dintre ideile cu care creștem au fost supuse de-a lungul timpului influențelor mentalității din cele mai dezvoltate țări din lume, astfel ajungând să modelăm ideile cu care am crescut, pentru a urmări țeluri care se potrivesc fiecărui individ unic.

Cu toate astea, deținerea unei locuințe este în continuare unul dintre cele mai importante lucruri pe care fiecare dintre noi ni-l dorim în viață.

În 2020 erau aproximativ 9.1 milioane de locuințe în România, un număr care este în permanentă creștere cu câteva zeci de miii de locuințe care ce construiesc anual. Conform schimbărilor legislative, din 2013, toate locuințele trebuie asigurate împotriva dezastrelor prin intermediul oricărei companii membre în Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) sau care are contract de colaborare cu PAID, separat de asigurarea facultativă.

Asigurarea obligatorie de locuință

Ce este asigurarea obligatorie a locuinței?

Polița de asigurare împotriva dezastrelor naturale sau polița PAD, este asigurarea obligatorie pe care toți românii trebuie să o încheie, pentru a acoperi daunele  ce pot fi produse unei locuințe ca efect direct sau indirect de cutremure, inundații sau alunecări de teren. Excepție fac locuințele din clădirile încadrate în clasa 1 de risc ce sunt încadrate de un expert atestat tehnic, anexele, utilitățile și dotările care nu fac parte din structura clădirii locuinței și bunurile aflate în locuință.

E important de știut că dacă locuința este folosită în scopuri comerciale sau este sediu pentru o firmă, este posibil ca Autoritatea de Supraveghere Financiară să nu accepte polița de asigurare PAD pentru plata despăgubirilor.

Cum se poate cumpăra o asigurare de locuință obligatorie (PAD)?

Așa cum am menționat și mai sus, polița de asigurare PAD poate fi cumpărată prin intermediul a peste 20 de companii partenere din Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID), listă ce poate fi găsită pe website-ul PAID România sau a companiilor care au contract de colaborare cu PAID.

Pentru a cumpăra asigurarea obligatorie pentru locuință vă puteți prezenta la sediul uneia din companiile partenere, la domiciliul cumpărătorului prin prezentarea la locație a unui agent reprezentant al companiei asiguratoare sau puteți cumpăra asigurări PAD online, necesitând doar cartea de identitate a persoanei pe care va fi înregistrată asigurarea și actul de proprietate al locuinței. Dacă este cazul, va fi nevoie și documentele care certifică calitatea de succesor sau moștenitor al locuinței.

Valabilitatea poliței PAD este de 12 luni, intrând în vigoare din a cincea zi calendaristică următoare datei la care a fost semnat contractul de asigurare.

Cât costă o asigurare obligatorie PAD pentru locuință?

Tarifele percepute pentru polițele PAD sunt reglementate prin lege și pot fi 10 euro pe an sau 20 euro pe an, în funcție de tipul de locuințe stabilite prin lege. Plata se face integral către asigurător, valoarea fiind echivalentul în lei pe baza cursului BNR din ziua în care se face plata.

Sumele alocate conform tipului de locuință sunt împărțite astfel:

20 Euro pentru locuință de TIP A – pereți exteriori din cărămidă arsă, piatră, alte materiale rezultate din tratament chimic și/sau termic, structura de rezistență din lemn, beton armat sau metal.

10 Euro pentru locuință de TIP B – pereți exteriori din cărămidă nearsă sau materiale care nu au fost supuse unui tratament chimic sau termic

Sursă: asfromania.ro

Sumele asigurate sunt de asemenea fixe, și depind de tipul de locuință pentru care se încheie asigurarea. Mai exact, pentru locuințele de tip A, suma asigurată este de 20.000 euro pe când pentru locuințele de tip B, suma asigurată are valoare de 10.000 euro.

Asigurarea facultativă de locuință

O asigurare de locuință facultativă este preferată pentru a acoperi o listă mai mare de riscuri însă conform legii, nu se poate cumpără o asigurare facultativă pentru o locuință pentru care nu este încheiată asigurarea obligatorie PAD.

Ce este asigurarea facultativă a locuinței?

Noi folosim broker-ul de asigurări: OTTOBROKER – cunoscut în țoață Romania pentru costuri corecte în piață.

Asigurarea facultativă pentru locuință este o asigurare ce poate fi personalizată pentru orice deținător sau chiriaș de clădire, apartament sau bunuri care se află pe teritoriul României. Spre deosebire de asigurarea obligatorie PAD, o asigurare facultativă poate acoperi atât casa cât și alte construcții din jurul acesteia care aparțin aceluiași proprietar, curtea sau terenul.

Riscurile asigurate sunt împărțite în categorii specifice fiecărei companii de asigurări însă includ o varietate semnificativă pornind de la furt, vandalism, daune provocate de animale, inundații provocate de instalațiile interioare sau de la vecini, până la incendii, diverse calamități naturale sau explozii.

Cât costă o asigurare facultativă pentru locuință?

În opoziție cu polița PAD, prețurile pentru asigurarea facultativă sunt stabilite de către compania cu care se încheie contractul de asigurare, în urma unei expertize efectuate de un evaluator care de obicei, este colaborator cu compania asiguratoare.

De obicei, primele practicate au valori între 0,1% și 0.4% din valoarea bunurilor asigurate și/sau a locuinței, în funcție de opțiunile alese. Prețurile finale sunt de asemenea influențate și de numărul de riscuri care urmează să fie acoperite.

Pentru a evalua prima aferentă asigurării facultative a unei locuințe, se ia în calcul anul construcției, finisajele, suprafața, materialele, și alte aspecte considerate relevante, astfel stabilindu-se valoarea reală a locuinței. Ca exemplu, dacă locuința are o valoare de 65.000 euro, prima poate fi cuprinsă între 65 euro și 260 euro.

Având în vedere costul final care este mai ridicat comparativ cu asigurarea obligatorie, mai ales dacă se optează pentru a acoperi o lista mai mare de riscuri, unele companii asiguratoare oferă posibilitatea de plata integrală (pentru care uneori se poate aplica o reducere de 5-10%) sau în 2-6 rate repartizate pe parcursul perioadei pentru care se achiziționează asigurarea.

Ce se întâmplă dacă nu aveți asigurarea obligatorie pentru locuință?

Nerespectarea legii care impune obligativitatea achiziționării unei asigurari obligatorii pentru locuințe, se poate sancționa cu sume între 100 lei și 500 lei. Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor poate fi făcută de persoanele împuternicite de către primărie sau chiar de către primari, iar valoarea amenzilor aplicate sunt împărțite către bugetul de stat și bugetul autorităților locale.

Noi folosim broker-ul de asigurări: OTTOBROKER – cunoscut în țoață Romania pentru costuri corecte în piață.

Citește și: Asigurarea Auto – Cât costă și consecințele condusului fără RCA | Cât costă o asigurare de viață

Sursa: www.freepik.com

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.