Acasă Casă Cât costă constructia unei case?

Cât costă constructia unei case?

3
2216

Majoritatea dintre noi suntem obișnuiți să locuim în oraș, la bloc, dar la un moment dat, luăm în considerare să lăsăm în urmă aglomerația unui oraș, și dorim o zonă mai liniștită sau poate o formă a locuinței în care să nu ne simțim înghesuiți sau deranjați de către potențialii vecini.

Dar în situația în care alegem să optăm pentru o casă, este mai convenabil financiar să pornim constructia unei case în loc să optăm pentru case la cheie?

Pe lângă costurile proiectului, a documentației și a materialelor, trebuie luat în considerare timpul alocat pentru supravegherea personală asupra procesului: de la alegerea terenului, planul locuinței, până la ultimele finisaje.

Costul terenului

Dacă nu sunteți fericiții moștenitori ai unui teren, pentru a achiziționa un teren este important de știut că prețul unui metru pătrat este influențat de zona preferată. De regulă, acesta scade cu cât este mai îndepărtat de centrul unui oraș, dar variază și în funcție de județul ales. Conform Imobiliare.ro, în zonele apropiate Iașiului, prețul pe metru pătrat pornește de la 17 euro, și ajunge până la 450 euro/mp în zone mai centrale ale orașului.

În București, având în vedere spațiul limitat din oraș, cei care aleg să-și construiască o casă, se orientează către zonele limitrofe ca Băneasa, Pipera-Voluntari, Berceni și localitățile din apropierea capitalei ca Otopeni, Popești-Leordeni, Domnești și Chitila.

Prețurile medii în 2019, pentru zonele menționate erau:

  • Băneasa – 700 euro/mp
  • Pipera – Voluntari – prețul de pornire: 300 euro/mp
  • Berceni – 350 euro/mp
  • Otopeni – prețul de pornire: 100 euro/mp
  • Popești-Leordeni – 50 euro/mp
  • Domnești – 30 euro/mp
  • Chitila – prețul de pornire: 55 euro/mp

Pentru construcția unei case, este recomandat ca suprafața terenului să fie de 2 ori mai mare decât amprenta la sol a casei, de aceea, luând în considerare prețul la care poate ajunge un teren, este bine să vă consultați și cu un arhitect pe parcursul selecției terenului.

Proiectul de casă

Proiectul casei este poate unul din cele mai importanți pași, deoarece se întocmește proiectul tehnic, detaliile de execuție și de instalații termice, electrice și sanitare. Având în vedere pregătirea profesională a unui proiectant, va putea sa valorifice la maxim fiecare spațiu din plan și să personalizeze în funcție de preferințele stilistice.

Pentru elaborarea unui proiect de casa de la zero, original și personalizat, prețurile sunt mai ridicate, cu valorile medii între 12-20 de euro/mp + TVA, dar se pot găsi și proiecte de casă ieftine, prestabilite, al căror prețuri pornesc de la 1200 euro pentru proiecte case fără etaj.

Chiar dacă proiectele cu modele de case prestabilite economisesc timpul de elaborare, pot fi și ele personalizate dar prețurile cresc în funcție de numărul de camere adăugat, design și suprafață.

constructia unei case
Hand over Construction plans with yellow helmet and drawing tools on blueprints

Documentația

Pentru a obține documentația necesară, pe lângă cele principale cum ar fi  autorizația de construcție casă și certificatul de urbanism, mai sunt necesare diverse taxe și avize de mediu, electricitate, gaze și sanitare ale căror costuri variază în funcție de poziționare. În cazul în care terenul se află în proximitatea unui aeroport sau obiectiv militar, sunt necesare avize suplimentare de la respectivele instituții.

Prețul autorizației de construcție, se calculează în funcție de valoarea construcției stabilită de proiectant, și se achită 0,5 % din valoarea proiectului.

Sursa: fisc.ro

Unele companii care se ocupă de proiectarea planului de construcție oferă servicii de întocmire a documentațiilor, de aceea este indicat să vă interesați de costurile pe care le practică acestea, și să faceți o comparație între prețurile acestora dar și cât v-ar costa financiar dar și ca timp, dacă v-ați ocupa personal de obținerea acestor documente. Majoritatea companiilor nu au afișate prețurile avizelor pe site, dar pentru referință și transparență, AdroProiectare.ro a întocmit o listă detaliată a costurilor avizelor în Constanța.

Materiale de construcții și manopera

Recomandat de specialiști este să se apeleze la firme de construcții pentru a putea beneficia de un certificat de garanție dar și pentru controlul calității. Costurile colaborării cu o firmă de construcții sunt mai ridicate decât dacă ați opta pentru o echipă de muncitori sau regie proprie, dar astfel beneficiati de cunoștințele profesionale, scutirea efortului de achiziționare și transportul materialelor și destul de important, economisirea timpului.

Prin colaborarea cu o firmă de construcții a unei case și pentru o desfășurare bună a procesului, se desemnează 4 participanți: beneficiarul, proiectantul, antreprenorul și dirigintele de șantier, conform legislației, ceea ce reduce din timpul necesar supravegherii active a construcției.

În funcție de dimensiunea casei și câte încăperi va avea, se poate calcula cu ușurință volumul de materiale necesare. Piața materialelor de construcții este variată, dar depinde de fiecare să aleagă ce își dorește. Pornind de la structura de bază, sunt variante de case pe structură metalică, case din lemn, BCA sau cărămidă, țiglă metalică sau ceramică pentru acoperiș, polistiren extrudat sau expandat pentru izolare termică iar acestea vor influența costul total de construcție.

Pentru o casa la roșu, prețurile finale pe manopera și materialele de construcție, se ridică la aproximativ 250 – 350 euro/mp fără TVA, urcând până la 500 – 700 euro/mp fără TVA pentru o casă la cheie.

Branșamentele

Indiferent de locația aleasă, utilitățile de apă, canalizare și lumină trebuie racordate încă din faza de șantier, pe când racordarea la gaze poate fi făcută după finalizarea casei. În afară de electricitate, pentru celelalte utilități, prețurile sunt influențate de distanța de la care se face branșarea:

  • Electricitate: aproximativ 1.000 de euro (fără TVA)
  • Apă și canalizare: aproximativ 2.500 – 3.000 de euro
  • Gaze: 1.000 – 1.500 de euro

Sursa: ardc-residentials.ro

Casă construită de tine sau casă la cheie de la dezvoltator?Prețurile de construcție sunt similare, dar uneori prețul final pentru o casă la cheie cumpărată de la un dezvoltator este mai mic, chiar dacă include terenul și o mică grădină. Un preț estimativ pentru construcția unei case la cheie pornește de la 67.000 euro fără a lua în calcul prețul terenului, pe când la

un dezvoltator pornește de la 85.000 euro cu terenul inclus. Diferența apare datorită reducerilor pe care un dezvoltator le poate obține, pentru că de obicei, construiește mai multe case odată iar comenzile făcute sunt mari.

Sunt avantaje și dezavantaje în ambele variante! Depinde de fiecare să decidă care este nivelul de implicare în decizii pe care și-l doresc, timpul pe care sunt dispuși să-l aloce și dacă vor un model personalizat.

Sursa foto: freepik.com

Citeste si: Chiria in Bucuresti, Cluj, Iasi |Cat costa sa faci succesiunea

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.