De ce avem nevoie de umidificator de aer?
Încălzire globală, dispariția treptată a celor 4 anotimpuri bine definite cu care am crescut, schimbări bruște de temperatură și poluarea sunt doar câțiva factori care afectează sistemul imunitar și devenim mai sensibili la infecții respiratorii dar în special, cei mai afectați sunt copiii mici.
Având în vedere că majoritatea dintre noi stăm mai mult acasă de la începutul epidemiei, este important ca aerul pe care îl respirăm să aibă o calitate cât mai bună și chiar dacă aerisim zilnic, nu garantează și o umiditate suficientă.
Fie că vorbim de anotimpuri călduroase și secetoase de vară, fie de zilele friguroase când căldura generată de calorifere usucă aerul din încăpere, medicii recomandă utilizarea unui umidificator de cameră pentru a menține un nivel de umiditate de aproximativ 50%, să se evite uscarea mucoasei nazale și dezvoltarea microbilor care ulterior duc la apariția afecțiunilor respiratorii sau alergii.
Mai puțin cunoscute dintre beneficiile utilizării unui umidificator de aer, ar fi că pe lângă decongestionarea sinusurilor, o umiditate propice în încăpere în timpul somnului poate ajuta la reducerea sforăitului și la păstrarea tonusului pielii.
Piața umidificatoarelor din România oferă modele variate care combină 1 sau mai multe tipuri de umidificatoare, cu multiple funcții care pot fi utilizate pentru rezultate cât mai optime, ceea ce face ca alegerea a unui singur aparat destul de dificilă, dacă nu cunoști câteva detalii de bază despre acestea. Având în vedere că specificațiile trebuie să justifice și prețul acestora, vom trece sumar prin tipurile și unele funcționalități pe care le poate avea un umidificator de aer.
Cuprins:
Care sunt prețurile în funcție de tipurile de umidificator?
1. Umidificator cu aer rece
Cele mai răspândite variante pentru că nu necesită un nivel ridicat de atenție în timpul utilizării deoarece nu există riscul de arsuri că la modelul cu aer cald. Pentru acest tip sunt două variante de funcționare: unul cu elice care la viteză mare creează un curent care pulverizează apă în încăpere, și unul cu pulverizarea particulelor fine de apă.
Este de asemenea și cea mai convenabilă variantă din punct de vedere al prețului pentru că include umidificatoarele de mici dimensiuni care pot fi folosite și ca difuzor de arome cu o autonomie de până la 6 ore, astfel prețurile pornind chiar și de la 40 lei. La polul opus, avem prețuri până la 5.600 lei pentru o capacitate a rezervorului de 12l ce poate acoperi o încăpere de până la 150 m2 și cu granule de ioni de argint.
Făcând o analiză a prețurilor umidificatoarelor cumpărate cel mai frecvent și apreciate în România, se poate observa că intervalul cel mai des întâlnit este între 400 lei și 600 lei pentru produse ce pot acoperi aproximativ 35 m2.
2. Umidificator cu aer cald
Umidificatorul cu aer cald încălzește apa până la punctul de fierbere sterilizând prin omorârea bacteriilor, și apoi propulsează aburul în încăpere. Această variantă este indicată în principal în perioadele reci pentru că ridică temperatura camerei cu 2 grade Celsius, dar având în vedere aburul fierbinte, se ia în considerare un risc ridicat de accidentare sau arsuri pentru cei mici dacă este amplasat într-un loc la care să aibă acces. Cu o amplasare corespunzătoare, este o varianta de multe ori preferată datorită aburului sterilizat emis.
Cea mai simplă variantă a acestui tip de umidificator este un recipient de ceramică care poate fi agățat pe calorifer cu prețuri între 10 și 30 lei. Pentru umidificatoarele electrice, prețurile pornesc de la 140 lei și urcă până la 1.700 lei.
3. Umidificator de aer cu ultrasunete
Considerat de multe ori un tip de umidificator cu aer rece, în realitate poate funcționa atât cu particule de apă caldă cât și rece, deoarece prin folosirea ultrasunetelor, se produc vibrații rapide pentru a produce particule mici de apă care apoi sunt răspândite în încăpere.
Mai scump decât precedentele tipuri, este poate cel mai apreciat pentru că este și considerabil mai silențios.
Prețurile de pornire pentru umidificatorul cu ultrasunete sunt de 250 lei pentru o capacitate de 5l, o suprafață de acoperire de 25m2, funcție de ionizare și timp de funcționare 35 ore și ajung până la aproximativ 2500 lei dacă au diverse caracteristici suplimentare cum ar fi senzori de temperatură, umiditate și lumină, cronometru, placă antibacteriană sau lumina ultravioletă, filtru de apă anti calcar, etc.
Pentru varianta cu ultrasunete, intervalul prețurilor produselor preferate este puțin mai extins comparativ cu umidificatorul cu aer rece, și mai exact se află între 400 lei și 1200 lei în funcție de compania producătoare și varietatea de funcții suplimentare cu care sunt dotate.
Cum alegi un umidificator de aer potrivit?
Caracteristicile care pot fi luate în considerare în alegerea umidificatorului potrivit sunt destul de numeroase: de la lungimea cablului de alimentare pentru o mobilitate ridicată, indicatoare luminoase care să avertizeze care sunt setările sau care este cantitatea de apă, până la senzori, nivelul zgomotului, etc. Fără îndoială toate sunt importante când se ia decizia de a investi într-un aparat cu un impact semnificativ asupra bunăstării noastre și a copiilor, dar noi am selectat doar câteva din topul caracteristicilor ca importanță.
Higrometru
Deși nu toate umidificatoarele au acest măsurător de umiditate, ar trebui să fie un detaliu obligatoriu inclus în lista funcțiilor umidificatoarelor deoarece este cel cu care se poate seta nivelul de umiditate din încăpere și în funcție de asta, aparatul va porni automat când scade sub umiditatea setată sau se va opri atunci când atinge nivelul dorit.
În lipsa unui higrometru inclus, aparatul ar trebui să aibă încorporat măcar un senzor de umiditate pentru a măsura un nivel de umiditate optim.
Curățarea/purificarea aerului
Oricum ar fi denumite, umidificatoare cu funcția de spălare a aerului utilizând discuri rotative care colectează impuritățile sau cu purificatoare încorporate, scopul este același: de a prelua aerul din încăpere pe care să-l treacă prin filtre și apoi să-l umezească ca să poată fi eliberat.
Direcția de pulverizare a aburului
Această funcție este îndeosebi importantă atunci când se alege umidificatorul cu aer cald, pentru a putea modifică direcția de eliberare a aburului către o zonă neocupată și evitarea riscului de arsuri.
Capacitatea rezervorului și suprafața care poate fi acoperită
Specialiștii recomandă să se aleagă produse care acoperă o arie un pic mai mare față de cea a încăperii în care urmează să fie folosite, pentru a fi siguri că umidificarea se va face la un nivel optim și uniform. Unul dintre aspectele care pot ajută, este numărul de ore de funcționare fără a trebui să i se facă plinul, utilizatorii indicând că 12 ore este varianta optimă.
Ionizare
Folosindu-se un filtru de ionizare, această funcție este recomandată mai ales pe durata nopții când eliberează ioni negativi pentru o atmosferă mai plăcută. Ionii negativi sunt atrași de impuritățile din aer cu încărcătură pozitivă și le neutralizează.
Umidificator de aer cu sistem anti microbian
Mai ales în perioada virozelor, un aparat echipat cu fascicule de raze UV, completează cu succes acțiunea de distrugere a microorganismelor care produc îmbolnăviri.
Până aici am vorbit despre beneficiile aduse de un umidificator de aer, dar să nu uităm că funcționând cu apă, se creează un mediu permanent umed în interiorul aparatului și fără o curățare periodică și foarte detaliată a filtrelor și a rezervorului, este riscul să se dezvolte diverse bacterii care pot provoca boli respiratorii serioase.
Poate că pare o responsabilitate casnică în plus dar pe termen lung, având în vedere beneficiile și confortul pe care îl creează zi de zi asupra productivității și al somnului prin umectarea și igienizarea aerului, nu merită investiția?
Care sunt funcționalitățile care vi se par cel mai atractive care justifică raportul calitate/preț în opinia voastră?
Foto: www.freepik.com
Citeste si Cat costa sa construiesti o casa | Cat costa o asigurare de sanatate
[…] și: Cât costă un umidificator de aer? | Cât costa un șemineu electric? Dar unul pe […]
[…] Citeste si: Cat costa un umidificator de aer si de ce ai nevoie acum sa il cumperi […]