Cât costă să cumperi un an de pensie?

1
2350
Cât costă să cumperi un an de pensie?

La momentul actual, în România, vârsta legală de pensionare pentru femei este de 63 de ani (în creștere treptată din ianuarie  2011, de la 59 de ani la 63 de ani până în ianuarie 2030) iar pentru bărbați de 65 de ani.

Stagiul minim de cotizare stabilit prin lege, este de 15 ani iar cel complet este de 35 de ani, acesta fiind valabil pentru ambele sexe.

Ce este mai exact acest stagiu de cotizare? Stagiul de cotizare reprezintă intervalul de timp în care se datorează contribuții de asigurări sociale de stat pe baza legii în vigoare sau a contractului de asigurare socială.

Iată că vechimea în muncă este un element de bază pentru determinarea cuantumului pensiei.

Cu toate acestea, există și situații particulare în care anumiți cetățeni români nu îndeplinesc condițiile stagiului de cotizare minim sau complet. Aceste situații apar fie din cauza faptului că cetățenii respectivi au lucrat un număr prea mic de ani, au lucrat fără forme legale sau, lucrând în străinătate, nu au mai obținut venituri în România.

Pentru acei români cărora, dintr-un motiv sau altul, le lipsesc un anumit număr de ani de vechime în muncă, va fi posibil să și-o completeze. Potrivit OUG nr. 163/2020, vechimea în muncă va putea fi cumpărată plătind contribuțiile de asigurări sociale pentru perioadele din urmă în care nu s-a efectuat plata.

Conform guvernanților, în acest mod ar avea de câștigat nu doar românii cărora le lipsesc câțiva ani de pensie pentru limita de vârstă dar s-ar echilibra și bugetul asigurărilor sociale de stat.

Care sunt condițiile pentru a cumpăra vechime în muncă?

Vor putea cumpăra ani de pensie acei români care nu sunt încă pensionari și nu au fost asigurați pe o perioadă de cel mult 6 ani (anterior încheierii contractului de asigurări sociale) dar sunt dornici să își completeze vechimea în muncă, plătind din urmă contribuțiile.

În limita a 6 ani ( în total, perioada asigurată nu poate depăși acest număr de ani) se vor putea încheia mai multe contracte de asigurare socială pe diferite perioade, conform prevederilor.

Condițiile acestea sunt însă valabile numai până la sfârșitul lui august 2021. Începând cu 1 septembrie 2021, Legea curentă a pensiilor va fi înlocuită de Legea 127/2019 privind sistemul public de pensii, lege care cuprinde deja măsura în cauză.

Cât costă să cumperi un an de pensie?

Cum se procedează?

Cei care îndeplinesc condițiile de mai sus, se vor putea asigura în sistemul public de pensii printr-un contract de asigurări sociale și astfel vor putea plăti contribuţiile sociale pentru perioadele anterioare în care nu au cotizat.

Contractul se încheie cu casa teritorială de pensii de care aparţine persoana interesată. Este necesar ca persoana în cauză să dețină buletin de identitate românesc valabil, chiar dacă este vorba despre un cetățean român care are rezidența și în afara țării.

Cu toate acestea, cetățenii români care au plătit contribuții de asigurări sociale în străinătate, atingând astfel stagii de cotizare în afara României, nu pot beneficia de sistem pentru acoperirea perioadelor precizate.

Pentru cei care se încadrează în condițiile stabilite, procedura este simplă. Acest demers deja poate fi făcut online pe site-ul CNPP (Casa Națională de Pensii Publice).

Se va completa o cerere-tip cu datele de identificare ale solicitantului  și contractul propriu-zis de asigurare socială în vederea cumpărării de vechime și se va transmite împreună cu actul de identitate.

Pe lângă datele de identificare, formularul online conține mai multe câmpuri care trebuie și acestea completate, cum ar fi venitul asigurat, cota contribuției de asigurări sociale, cuantumul contribuției și totodată va trebui selectată Casa Teritorială/ Sectorială de pensii către care se dorește transmiterea datelor.

Cât costă să cumperi un an de pensie?

OUG nr. 163/2020 precizează modul de calcul al contribuțiilor CAS neplătite în trecut, după cum urmează:

Se va achita cota de CAS (25%) aplicată la salariul minim brut în vigoare la data la care s-a semnat contractul cu casa teritorială de pensii (în momentul de față, 2.230 de lei). Acele contracte de asigurare socială deja semnate nu vor fi afectate de modificări ulterioare ale acestor valori.

Un contract de de asigurare socială se poate încheia pe o perioada de minim o lună. Conform modului de calcul stabilit, rezultă că plata pentru o lună a contribuției ar fi de 558 de lei, valoare rotunjită de la 557,5 lei (2.230 * 25%).

Așadar, pentru a calcula cât costă să cumperi un an de vechime în muncă, înmulțim cota lunară de CAS cu 12 luni ale anului( 558 * 12) și avem aproape 6.700 de lei ( rotunjit de la 6.696 lei).

Iată deci, o persoană care dorește să plătească CAS din urmă, va trebui să scoată din buzunar aproape 6.700 de lei pentru a cumpăra un an de pensie.

Conform modelului de contract stabilit de OUG 163/2020, plata retroactivă a contribuției de asigurări sociale se poate efectua integral, într-o tranșă, sau în mai multe tranșe lunare.

După cum am menționat mai sus, 6 ani (72 de luni) este perioada maximă pentru care pot fi  plătite retroactiv contribuțiile sociale. Astfel, 6 ani de pensie ar costa 40.176 de lei.

Cât costă să cumperi un an de pensie?

La ce dată te poți pensiona?

Fie că este vorba despre pensie pentru limita de vârstă, despre pensie anticipată sau despre pensie anticipată parțial, data pensionării unei persoane cu vechime legală în muncă, se poate afla foarte simplu, chiar online.

CNPP oferă în mod gratuit acces la o aplicatie care facilitează calculul automat al datei la care se poate pensiona orice cetățean român. Metoda este una foarte facilă. În cele două căsuțe aferente se introduc datele solicitate, mai exact data de naștere și sexul persoanei în cauză și astfel se poate afla data pensionării.

Surse: cnpp.ro | pensiata.ro | avocatnet.ro

Sursa foto: freepik.com

Citește și: Cât plătesc pentru pensie? | Cât costă o asigurare de viață? | Cât plătesc impozit pe chirie?

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.