Cât costă o cămilă?

0
4426

Cămilele sunt animale exotice, nu foarte des întâlnite ca animale de companie. Totuși, dacă v-ați gândit vreodată că ați vrea să dețineți o cămilă ca animal de casă, probabil că v-ați pus întrebarea „Cât costă o cămilă?”.

Ei bine, răspunsul nu este unul simplu, pentru că prețul unei cămile depinde de mai mulți factori, precum rasa, vârsta, sexul, antrenamentul și originea animalului.

În acest articol vom explora pe larg care sunt rasele de cămile, care este prețul orientativ pentru fiecare rasă, ce alți factori influențează costul unei cămile și care sunt cheltuielile detaliate de întreținere anuale pentru un astfel de animal exotic.

Tipuri de cămile și prețuri medii:

Cămile Dromader

Cea mai răspândită rasă de cămile este Dromaderul, cunoscut și sub denumirea de cămilă Arabă, cu o singură cocoașă. Are o înălțime de aproximativ 1,8 – 2,5 metri și o greutate între 300 și 690 kilograme. Are un temperament sociabil și blând.

În funcție de calitate și origine, prețul unui Dromader poate varia între 2.000 și 5.000 de dolari. Exemplarele din rase pure, cu pedigree certificat care atestă 7 generații de strămoși puri, se situează în partea superioară a intervalului de preț. Un Dromadedror cu origini nobile din Arabia, unde se practică selecția riguroasă, poate chiar depăși 5.000 de dolari.

De asemenea, Dromaderii antrenați pentru curse prestigioase sau spectacole, cu palmares bogat și performanțe dovedite în competiții, pot ajunge la sume și mai mari, de până la 15.000 de dolari. Astfel de exemplare sunt adevărate vedete în lumea curselor de cămile.

Cămile Bactriane

Cămilele Bactriane, recunoscute după cele două cocoașe, sunt mult mai puțin răspândite decât Dromaderii. Au o înălțime de până la 2,3 metri și o greutate între 450 și 1.000 kg. Sunt mai blânde și mai puțin sociabile decât Dromaderii.

Prețul lor este între 1.500 și 4.000 de dolari, în funcție de origine, calități și pedigree care certifică rasă pură.

La fel ca la Dromaderi, exemplarele cu origini nobile și pedigree costă mult mai mult, prețul crescând până la 10.000 dolari pentru un exemplar din selecție riguroasă, capabil de performanțe.

De menționat că femelele Bactriane gestante sau care alăptează se vând și ele ceva mai scump decât masculii.

Factori determinanți pentru prețul unei cămile:

  • Vârsta și starea de sănătate – exemplare tinere, de maxim 3 ani, în putere și sănătoase, cu dentiție completă, sunt mult mai scumpe; după 10 ani scade valoarea;
  • Sexul – femelele gestante sau care alăptează au preț majorat; masculii sunt căutați mai ales pentru reproducere;
  • Originea și rasă pură – exemplarele cu pedigree certificat din rase nobile pot costa de 3-4 ori mai mult;
  • Performanțe – palmares în curse prestigioase, dresaj, spectacole – implică un preț mai mare, de până la 15.000 dolari.
  • Trăsături individuale – blândețea, sociabilitatea, inteligența, toate contribuie la preț, împreună cu aspectul fizic.

Costuri de întreținere anuală pentru o cămilă:

Cheltuieli cu hrana

Hrana reprezintă cea mai mare parte a costurilor de întreținere anuale. O cămilă adultă are nevoie de aproximativ 15-20 kg de furaje pe zi, astfel:

  • fân de bună calitate, nu uscat sau mucegăit;
  • cereale – ovăz, porumb, în medie 4-5 kg zilnic;
  • legume proaspete – morcovi, sfeclă, castraveți – circa 2 kg pe zi;
  • fructe – mere, banane, portocale – 1-2 kg zilnic.

Costul mediu estimat doar pentru hrană este de aproximativ 150$/lună pentru o singură cămilă.

Adăpostirea cămilelor

Cămilele au nevoie de spații generoase, de minim 200 mp pentru un singur exemplar. Adăpostul trebuie special amenajat, cu zone umbrite pentru repaus și zona îngrădită pentru plimbare.

Construcția unui adăpost adecvat poate costa între 5000 și 10.000 dolari în funcție de dimensiuni, materiale, dotări.

Cheltuieli de întreținere lunară: curățenie zilnică, evacuarea dejecțiilor, verificarea împrejmuirilor etc.

Asistență medicală veterinară

O cămilă are nevoie de vizite periodice la veterinar pentru evaluare generală, vaccinări antirabice anuale, analize medicale, tratamente antiparazitare interne și externe, intervenții în caz de urgență (fracturi, colici, infecții).

Costurile pentru asistența veterinară regulată sunt estimate la minim 500$/an pentru o cămilă adultă sănătoasă. Intervențiile medicale de urgență pot crește semnificativ costurile.

Concluzii:

O cămilă poate fi un animal de companie exotic și interesant, dar trebuie să luăm în calcul costuri semnificative.

Prețul inițial de achiziție variază între 1.500 și 15.000 dolari, în funcție de rasă, origine, calități, palmares. Apoi costurile anuale de întreținere se ridică la peste 5.000 dolari, cu mențiunea că pot crește semnificativ în caz de probleme medicale.

Având în vedere longevitatea cămilelor, care pot trăi 40-50 de ani, aceste costuri trebuie bugetate pe termen lung. Este recomandat să vă documentați temeinic, să luați legătura cu proprietari experimentați și să evaluați realist posibilitățile dvs. înainte de a lua decizia de a cumpăra o cămilă. Este o responsabilitate care vă poate aduce mulți ani de companie unică!

Am adăugat mai multe detalii și o concluzie mai amplă. Te rog să-mi oferi feedback dacă articolul este suficient de dezvoltat sau mai poate fi îmbunătățit. Aștept părerea ta!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.