Cât costă încălzirea unui apartament sau a unei case pe timp iarna?

5
1810
incalzirea unui apartament

Odată cu venirea frigului, fiecare român începe să se gândească la costurile suplimentare aduse de încălzirea unui apartament sau a unei case, luând în calcul evoluția prețurilor sau modificarea bugetului familiei.

Una dintre modurile de încălzire dintre cele mai populare, este sistemul centralizat de încălzire, însă raportul calitate-preț este de multe ori pus sub semnul întrebării, ceea ce de-a lungul timpului a determinat multă lume să se orienteze către centrale termice sau alte variante similare. Costurile diferă pentru fiecare metodă aleasă, dar sunt influențate și de suprafața care trebuie încălzită, dar în continuare, vom analiza prețurile lunare aproximative pentru încălzirea unui apartament cu 2 camere sau a unei case pe timp de iarnă.

Încălzirea unui apartament folosind sistemul centralizat

Pentru proprietarii de apartamente este poate una dintre cele mai la îndemână metodă de încălzire, uneori păstrată din cauza birocrației și a costurilor de instalare a unei centrale electrice de apartament. Specialiștii sunt de părere că pentru a încălzi un apartament de 2 camere la o temperatură interioară de 20 de grade, sunt necesari aproximativ 6,20 de gigacalorii în condițiile în care există și o izolare eficientă. Având în vedere că unii proprietari necesită un nivel mai ridicat de căldură pentru a avea confortul termic necesar, multe apartamente nu sunt izolate corespunzător sau chiar deloc, numărul de gigacalorii necesari poate fi mai ridicat decât estimările specialiștilor.

În București, prețul unei gigacalorii declarate de furnizorii de încălzire centralizată este de 163 lei, așa că pentru un apartament cu 2 camere proprietarii pot plăti între 350 de lei și 500 de lei pe lună, acumulând o sumă medie de aproximativ 1,280 lei pentru 3 luni de iarnă.

Citeste si: Cat costa debransarea de la Radet?

Încălzirea unui apartament sau a unei case folosind centrale termice

Se zice că după investiția semnificativă ce vine cu instalarea unei centrale termice, factură va fi ulterior mai mică și va fi mai rentabil pe termen lung, însă uneori depinde de de tipul de centrală termică ales.

incalzirea unui apartament

Centrală termică pe gaz

Cele mai comune centrale pe gaz folosite pentru încălzirea locuințelor, sunt cele care au o putere energetică de 24kW, care la o capacitate maximă consumă aproximativ 2,4 mc/h dar dacă temperatura de afară nu este foarte scăzută, nu este necesar folosirea centralei la capacitatea maximă. Consumul de gaz pe lună se poate calcula înmulțind numărul de ore de funcționare pe zi, consumul orar și numărul de zile într-o lună, pentru a putea estima care vor fi costurile pe lunile de iarnă.

Spre exemplu, pentru încălzirea unui apartament folosind o centrală termică pe gaz cu o suprafață între 50 și 60 mp, în medie pe lună, se pot consuma aproximativ 115 mc de gaze care se traduc în 1,213 MWh. Prețul unui MWh practicat de furnizorii de gaze naturale este de aproximativ 98 lei/MWh, ceea ce ar presupune un cost de 120 lei/lună la care se adaugă costul transportului care diferă în funcție de furnizor dacă este o valoare fixă, sau o valoare variabilă stabilită în funcție de cantitatea furnizată.

Pentru încălzirea unei case pe timp de iarnă, cu o suprafață de aproximativ 100 mp, se pot consuma între 250 și 300 mc pentru o temperatură medie de 21 de grade, ceea ce s-ar traduce într-un cost mediu de 280-300 lei pe lună, la care se adaugă costurile de transport.

Aici poti gasi mai multe modele de centrale termice pe care sa le cumperi.

 Citește și: Cât costă o centrală termică pe gaz în condensare?

Centrală termică electrică

Pentru încălzirea unui apartament sau a unei case, deși centralele electrice ajung și la o putere de încălzire de 90 kW, cele mai frecvent alese au o putere între 6 kW și 28 kW. Ca și la centrala termică pe gaz, este recomandat să se ia în calcul suprafața care trebuie încălzită, pentru a alege cea mai potrivită centrală. Specialiștii recomandă o putere de 6 kW pentru o suprafață de 55 mp, 9 kW pentru o suprafață de 85 mp, ajungând la o putere necesară de 28 kW pentru o suprafață de 230 mp.

Dacă facem referire la aceleași suprafețe că la centrala termică pe gaz, pentru încălzirea unui apartament de 50-60 mp, consumul estimat de kw pe lună este de 836 kW, ceea ce ar însemna un cost lunar de aproximativ 470-500 lei.

Consumul necesarul de încălzire pentru o casă, cu o suprafață de încălzit de 100 mp, este estimativ de 1600 kW iar factura lunară ajunge la aproximativ 900 lei.

Aici poti gasi mai multe modele de centrale termice pe care sa le cumperi.

 Citește și: Cât costă sa montezi o centrală termică in apartament?

incalzirea unei case

Centrală termică pe combustibil solid

Centralele pe combustibil solid folosesc ca și combustibil lemne sau cărbuni. Cele mai populare centrale pentru încălzirea unei case, sunt cele pe lemne, pentru că este necesar un spațiu dedicat pentru a instala centrala și pentru a depozita lemnele necesare pentru perioada rece.

Deși necesită un efort suplimentar pentru a menține alimentată centrala cu combustibilul necesar și supraveghere pe perioada funcționarii, atunci când se ia în considerare scumpirea accelerată a gazelor naturale, deținătorii unei case tind să aleagă tot mai des încălzirea locuințelor folosind centrala pe lemne.

De obicei, comercianții menționează în descrierea produsului și consumul, astfel centrală cu o putere de 10 kW ajunge la un consum de aproximativ 3 kg pe oră, pentru o putere 15 kW se consumă 4,8 kg pe oră, iar o centrală de 30 kW ajunge la un consum de 9 kg/oră.

Cum consumul lunar este foarte dificil de estimat, necesarul de lemne se aproximează pentru perioada rece, care dacă se folosește o centrală de până în 35 kW, poate necesita între 10 metri cubi și 20 metri cubi. În funcție de zonă, în România, prețurile pentru un metru cub de lemne variază între 200 și 300 de lei, ceea ce poate însemna un cost total între 2000 și 6000 lei pe an.

Aici poti gasi mai multe modele de centrale termice pe care sa le cumperi.

Variante alternative de încălzire a unui apartament pe timp de iarnă

Calorifere electrice

Sunt recomandate pentru o utilizare mai mult ocazională, atunci când sistemul centralizat nu poate crea confortul termic necesar deoarece, pentru a încălzi o încăpere cu un calorifer electric de 1,5 kW pe oră, timp de 8 ore, ar ajunge la un consum de 360 kW pe lună. Dacă se ia în calcul un apartament cu 2 camere, care nu este izolat, de multe ori fie un calorifer/cameră nu este suficient, fie încăperile trebuie încălzite pe o perioadă mai mare de 8 ore/zi, iar consumul poate ajunge la 1000 kW pe lună ceea ce ar acumula un cost semnificativ.

Șemineu electric

Șemineele electrice sunt considerate printre cele mai ieftine din categoria dispozitivelor termice, dar sunt recomandate doar pentru a îmbunătăți confortul termic din încăpere cu câteva grade, și totodată, pentru crearea unei ambianțe deosebită în cadrul căminului familial. Din punct de vedere al consumului, un șemineu electric folosit cu funcția de încălzire și o putere de 1.500 W/h timp de 2 ore pe zi, ar presupune un cost de 50 lei pe lună.

Aici pot gasi seminee electrice de cumparat.

 Citește și: Cât costă un șemineu electric? 

Panouri radiante

O altă metodă de încălzire a unui apartament destul de des întâlnită, mai ales că poate reduce costurile de încălzire cu aproximativ 50%, iar pentru instalarea lor, nu este necesară o autorizație. De obicei, panourile radiante sunt recomandate pentru a aduce o încăpere la temperatura optimă în timp relativ scurt. Pentru a încălzi o cameră, un panou electric consumă aproximativ 4 kW/zi, ceea ce ar însemna un cost estimativ de 50 lei/lună.

Aici poti gasi panouri radiante de cumparat.

Variante alternative de încălzirea a unei case pe timp de iarnă

Pompe de căldură

Foarte apreciate pentru eficiența lor, pompele de căldură sunt recunoscute pentru că extrag căldură din pământ și încălzesc apa care circulă în calorifere. Este o metodă optimă de a economisi de până la 4 ori la factura de curent electric comparativ cu o centrală termică electrică, și totodată, ajută la reducerea emisiilor de dioxid de carbon.

Sobă de teracotă

Soba de teracotă are un consum similar de lemne ca o centrală termică pe lemne, mai ales când este conectată la un sistem de tip centrală termică racordată la calorifere.

Dacă se optează doar pentru încălzirea cu sobe de teracotă, având în vedere materialele folosite care facilitează păstrarea și generarea căldurii, consumul poate fi de aproximativ 5 tone pe iarnă, costul final ajungând la o medie de 1.250 lei.

De aici poti cumpara sobe de teracota.

 Citește și: Cât costă să construiești o sobă de teracotă la casă?

În concluzie…

Pornind de la un minim de 100 de lei pe lună, și ajungând și la câteva mii de lei pe perioada iernii, indiferent de metoda de încălzire avută, costurile pentru încălzirea unui apartament sau a unei case pe timp de iarnă generează  costuri semnificative. Cel mai important este confortul termic necesar pentru a fi sănătoși, și ulterior să se analizeze care dintre variantele menționate este mai rentabilă din punct de vedere calitate-preț pe termen lung pentru a face modificările optime.

Citește și: Cât costă să trăiești în România?Cât costă construcția unei case?

Sursa foto: www.freepik.com

5 COMENTARII

  1. Scuze, dar 6,2 gigacalorii calculate cu 163 lei/gigacalore nu se va incadra intre 350-500 lei pe luna. (va fi mai exact 1010,6 lei!!!)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.