Care este Salariul Minim pe Economie în Anul 2020?

2
1696
Care este Salariul Minim pe Economie în Anul 2020?

Dacă acum 10 ani, salariul minim pe economie era în valoare de 600 de lei brut, iată că în prezent acesta este de aproape 4 ori mai mare.

Evoluția salariului minim pe economie

Evoluția din ultimii ani a salariului minim pe economie în România a fost într-adevăr una ascendentă, cele mai mari procente de creștere inregistrandu-se în anul 2008 și în anul 2018. In anul 2018 salariul minim brut a fost majorat de la 1450 de lei la 1900 de lei. Creșterea a fost de 31,03% față de anul precedent, a fost însă o creștere influențată îndeosebi de aplicarea transferului de contribuţii de la angajator la angajat.

Revenind în prezent, cea mai recentă majorare înregistrată a salariului minim pe economie a avut loc la începutul anului 2020. Conform Hotărârii de Guvern nr. 935/ 2019, salariul minim brut a crescut atunci la 2230 lei. Astfel, un salariu minim net( în mână) pe lună în anul 2020 este de 1346 lei.

Majorarea a fost făcută de la 2080 de lei brut și respectiv 1263 de lei net în 2019, creștere valabilă pentru salariații care au studii medii și sunt angajați cu normă întreagă.

Ce salariu au angajații cu studii superioare?

În ceea ce privește angajații cu studii superioare și vechime în muncă de cel puțin un an în domeniul în care activează, salariul minim pe economie a rămas același din 2019 și anume 2350 de lei brut și 1413 lei net.

Care este Salariul Minim pe Economie în Anul 2020?

Cât câștigă salariații din domeniul construcțiilor?

Anul 2020 nu a adus nici un fel de schimbări nici pentru angajații din sectorul construcțiilor. Pentru aceștia a rămas valabil salariul minim pe economie stabilit prin OUG 114/2018, mai exact 3000 de lei brut și respectiv 2362 lei net. Valoarea salariului nu include eventuale indemnizații sau sporuri. În conformitate cu prevederile Ordonanței de Urgență nr. 43/2019, care a venit în completarea celei din urmă, salariații din construcții beneficiază de scutiri și reduceri semnificative până în decembrie 2028.

Pe această perioadă de 10 ani sunt scutiți de la plata impozitului pe venit din salarii și de la plata CASS (contribuția de asigurări sociale de sănătate).

Obligația de plată CAS (contribuția de asigurări sociale) scade și aceasta pentru angajații din construcții, de la 25% la 21,25%, fiind astfel scutiți și de contribuția pentru Pilonul II de pensii.

În OUG nr. 43 din 12 iunie 2019 se găsește lista actualizată a Codurilor CAEN care definesc activitățile firmelor de construcții pentru care se aplică noul salariu minim pe economie.

În concluzie, în momentul de față, în România există 3 tipuri de salarii brute minime pe economie. Este vorba despre salariul minim brut de 2.230 de lei pentru salariații fără studii superioare, salariul minim brut diferențiat de 2350 de lei brut pentru cei cu studii superioare și vechime în muncă de cel puțin un an în domeniu și salariul minim de 3000 de lei brut pentru angajații din construcții.

Deși în anul 2019 s-a propus un Proiect de Lege care ar fi introdus salarii minime diferențiate pentru angajați potrivit pregătirii profesionale, se pare că în vara acestui an propunerea în cauză a fost declarată neconstituțională. Propunerea legislativă fusese adoptată de Parlament și ar fi presupus stabilirea unor coeficienți minimali de ierarhizare, aplicați la salariul standard minim brut.

Care este Salariul Minim pe Economie în Anul 2020?

În funcție de pregătirea profesională și de nivelul de calificare, ar fi existat două categorii de coeficienți și respectiv 11 tipuri de salarii minime. Astfel, muncitorii calificați și necalificați, cei care au terminat o scoală profesională sau o școală de maiștri, cei cu studii liceale și postliceale, cei cu studii superioare de scurtă și de lungă durată s-ar fi încadrat în prima categorie. Salariații din această primă categorie ar fi beneficiat de un coeficient începând de la 1 pentru muncitorii necalificați până la 1,80 pentru aceia cu studii superioare de licență și master.

În categoria a doua erau încadrați salariații cu studii superioare de lungă durată, cu licență și doctorat în domeniul activității pe care o desfășoară. Aceștia ar fi beneficiat de coeficientul 2 de ierarhizare a salarizării.

Legea prevedea că acești coeficienți să se aplice tuturor categoriilor de salariați angajați în funcții pentru care un nivel de calificare este obligatoriu. Acest lucru ar fi fost valabil doar pentru ramurile de activitate pentru care nu s-ar fi încheiat contracte colective de muncă care să se aplice la nivelul întregului sector de activitate și pentru care nu ar fi existat legi speciale în legătură cu salarizarea și nici contract colectiv de muncă la nivelul unității, în vigoare.

Un sistem asemănător prevedea vechiul Contract colectiv de muncă unic la nivel naţional pe anii 2007 – 2010.

Conform avocatnet.ro proiectul de lege ar avea sanse sa fie adoptat pe viitor, cu condiția soluționării aspectelor neconstituționale constatate de Curtea Constituțională.

Cum se va calcula salariul minim anul viitor?

În ceea ce privește majorarea salariului minim brut pentru anul viitor, iată că din anul 2021, acesta se va calcula și stabili ținând cont de coșul minim de consum lunar, determinat conform unei noi metodologii de calcul.

Coșul minim pentru un trai decent, adică nevoile financiare estimate de către Guvern, ale unui adult pentru un trai satisfăcător în România, reprezintă un barometru în stabilirea salariului de bază minim brut pe țară. În vara acestui an a intrat în vigoare legea nr. 174/2020, în completarea OUG nr. 217/2000 privind aprobarea coșului minim de consum lunar, lege care aprobă noua structură și componentele coșului.

Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile în continuare, însă este bine de știut că o eventuală creștere a salariului minim pe economie depinde deopotrivă de factori precum situația economică, inflația și productivitatea muncii.

Surse: avocatnet.ro | just.ro

Sursa foto: freepik.com

Citește și: Cât plătesc pentru pensie? | Cât costă să deschizi o firmă?

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.