Cu siguranță, la începutul carierei ai o grămadă gânduri și planuri care nu au nici o legătură cu ieșirea la pensie. S-ar putea chiar să te irite un pic că trebuie să aloci lunar, o sumă pentru fondul de pensii când tu tocmai ai ieșit de pe băncile liceului sau din aulele universității.
Timpul însă trece repede și în jurul vârstei de 35-40 de ani chiar devii interesat de cum îți vei asigura traiul după ce nu vei mai fi în câmpul muncii. La fel ca majoritatea angajaților vei beneficia de o pensie pentru limită de vârstă.
Aceasta este suma pe care o vei primi dacă odată ajuns/ă la vârsta pensionării ai plătit minim 15 ani cotizația către fondul de pensii.
În fiecare lună, 25% din venitul tău brut este redirecționat către CAS (contribuția de asigurări sociale). La ora actuală salariul minim brut pe economie este egal cu 2.230 lei. Prin urmare, contribuția minimă la pensie în 2020 este în valoare de 558 lei pe lună.
Dacă lucrezi într-un domeniu considerat prin lege solicitant și periculos, atunci angajatorul tău este nevoit să plătească o cotă suplimentare la CAS, după cum urmează:
- 4 % pentru condiții deosebite de muncă
- 8% pentru condiții speciale de muncă
Este important să știi că este obligatoriu să plătești contribuția la fondul social de pensii, indiferent că ești angajat al unei societăți sau ești liber profesionist cu statut de PFA.
Chiar dacă lucrezi cu jumătate de normă, vei contribui la CAS tot cu 25 % din salariul tău brut.
Mamele aflate în concediu îngrijire copil nu au de ce să își facă griji în ceea ce privește pensia. Cei doi sau trei ani petrecuți acasă alături de bebeluș sunt luați în considerare când se calculează acel minim de ani lucrați pentru pensie. Acești ani alături de copil/copii, nu vor afecta nici suma de bani primită după ieșirea din câmpul muncii.
Dacă ai două sau chiar trei contracte de muncă, vei plăti contribuțiile pentru fiecare salariu în parte. Marele avantaj este că vei avea o viață mai liniștită din punct de vedere financiar când vei înceta să mai faci parte din categoria activă a populației. Totuși, nu spera la o reducere a vârstei de pensionare. Se iau în calcul anii lucrați, nu orele.
Un calculator pensie online te va ajuta să îți dai seama cât plătești pentru pensie în fiecare lună a anului. Cu ajutorul acestuia descoperi și suma pe care o vei primi lunar după ce te vei retrage din activitate. Evident, calculul se face conform legislație în vigoare. Dacă mai ai 30 de ani până vei ieși la pensie, acest calcul nu îți este de prea mare folos.
Cuprins:
Ce este punctul de pensie și cum se stabilește?
Chiar dacă ești departe de vârsta de pensionare, probabil că ai auzit în familie sau la birou numeroase discuții referitoare la punctul de pensie. Rolul său este foarte important, deoarece în influențează valoarea pensiei. Aceasta reprezintă produsul rezultat ca urmare a înmulțirii contribuției către CAS cu punctul de pensie.
Acest punct nu reprezintă o sumă fixă. El poate varia în funcție de hotărârile factorilor decidenți. Astfel, în perioada ianuarie-august 2020, valoarea sa era egală cu 1.265 lei, iar începând cu luna septembrie a crescut cu 14 % ajungând la 1.442 lei. Pe teritoriul României, valoare minimă a unei pensii este de 800 lei.
Care este vârsta de pensionare în România?
Un procent important din populația activă a României își încetează activitatea odată cu împlinirea vârstei standard de pensionare. Aceasta este stabilită prin lege și depinde de sexul persoanei, data sa de naștere, dar și de tipul de activitate desfășurat. Astfel, persoanele care au lucrat în condiții grele de muncă, care au implicat uzură fizică și psihică, pot ieși din câmpul muncii mai devreme.
La ora actuală, vârsta de pensionare la femei este de 63 de ani, în timp ce bărbații trebuie să împlinească 65 de ani pentru a se retrage din activitate.
Indiferent de sex, stagiul minim de cotizare la pensie este de 15 ani, iar cel complet este de 35 de ani.
Persoanele care își desfășoară activitatea în condiții deosebite sau speciale de muncă beneficiază de o reducere a vârstei de pensionare. Acesta este direct proporțională cu perioada lucrată în domeniul respectiv. Astfel, vârsta de pensionare poate scădea cu 4 luni , dar nu mai mult 12 ani. Reducerea se aplică doar dacă stagiul de cotizare este complet realizat.
Personalul care își desfășoară activitatea în mine și contribuie minim 15 ani la fondul de pensii, are dreptul de o reducere a vârstei de pensionare cu 20 de ani. Totuși, un angajat care lucrează în subteran nu se poate pensiona invocând vârsta dacă nu are 45 de ani împliniți.
Dacă ai lucrat în condiții deosebite sau speciale de muncă, anterior datei de 1 aprilie 2001, ai dreptul la un spor de vechime după cum urmează:
- 1 an de muncă desfășurat în situații deosebite = 3 luni spor vechime
- 1 an de muncă desfășurat în situații speciale = 6 luni spor vechime
Acest spor îl primești doar dacă ai fost activ minim 5 ani într-un post care se înscrie în aceste două categorii. În plus, se acordă numai pentru angajații cu normă întreagă
În cazul în care te-ai angajat pe un post care intră în categoriile mai sus menționate după 1 aprilie 2001, situație este un pic diferită:
- 1 an de muncă desfășurat în situații deosebite = 3 luni spor vechime
- 1 an de muncă desfășurat în situații speciale = 6 luni spor vechime
Ai parte de acest drept, indiferent de numărul de ani lucrați într-un mediu periculos sau o poziție deosebit de solicitantă.
Cum se desfășoară procesul de cumpărare vechime în muncă în 2020?
Noua lege a pensiilor le permite persoanelor care nu au suficientă vechime în muncă să își achite anii care le lipsesc pentru a putea ieși de pe piața muncii.
În cazul în care te afli în această situație, trebuie să plătești suma care ți-ar fi fost retrasă din salar lunar în perioada respectivă. Calculul se face luându-se în considerare cel puțin salariul minim pe economie corespunzător anilor care îți lipsesc din adeverința de vechime.
Poți plăti până la șase ani, dar trebuie să te afli în apropierea datei la care expiră contractul tău de asigurare socială. Prin urmare, dacă ai 40 de ani și limita ta de vârstă pentru pensionare este de 65 de ani, nu are rost să începi acest demers. Dacă ai 59 de ani și îți dorești o pensie anticipată fără restricții, atunci această nouă prevedere îți vine ca o mănușă. Totuși, suma care trebuie să o scoți din buzunar este una destul de consistentă:
6 ani vechime în muncă = 23.200 lei
Această plată se efectuează până în anul 2021. Evident, poți opta pentru achitarea integrală sau pentru cea eșalonată. De acest drept beneficiază cei care nu se află la vârsta legală de pensionare, nu au deținut calitatea de asigurat sau care nu și-au plătit cotizația în sistemul public de pensii.
Legea pensiilor este într-o continuă modificare ca urmare a schimbărilor produse la nivel economic și demografic. Prin urmare, trebuie să fii mereu informat și la curent cu noile prevederi, indiferent că ai 20 sau 65 de ani.
Surse: cnpp.ro | forbes.ro | wall-street.ro
Sursa foto: freepik.com
Citește și: Cât costă o asigurare de viață? | Cât costă să deschizi o firmă?
[…] și: Cât plătesc pentru pensie? | Cât costă să deschizi o […]
[…] și: Cât plătesc pentru pensie? | Cât costă o asigurare de viață? | Cât plătesc impozit pe […]
[…] Citeşte şi: Care este Salariul Minim pe Economie? | Cât plătesc pentru pensie? […]