Cât plătesc impozit pe chirie?

2
1842
Cât plătesc impozit pe chirie?

Statisticile oficiale ne arată că în România marea majoritate a populației trăiește într-o locuință proprietate personală. Un mic procent, care cuprinde studenți, angajați temporar într-un alt oraș decât cel de reședință și cupluri tinere, optează pentru un apartament sau o casă de închiriat. Suma cerută de proprietar este stabilită luându-se în considerare și un impozit pe chirie.

Chiar dacă puțin români își permit să se bazeze doar pe veniturile obținute din chirii în 2020, acestea se impozitează. Acest lucru impune încheierea și semnarea unui contract de închiriere. Astfel, ambele părți sunt protejate de eventualele abuzuri și situații neplăcute. În absența unui contract, un chiriaș rău-voitor te poate împiedica să verifici locuința sau nu îți achită suma stabilită. În plus, nu îi poți imputa eventualele pagube și datorii la întreținere.

Dacă deții un spațiu pe care dorești să îl închiriezi, trebuie să cunoști prevederile Ordonanței de Urgență nr. 79/2017. Conform acesteia veniturilor obținute din chirii li se aplică un impozit de 10%. La acesta se mai adaugă și contribuțiile către Casa de Asigurări de Sănătate.

Cum se calculează un impozit pe chirie?

Odată spațiul închiriat, ai la dispoziție 30 zile să te prezinți la sediul local al Administrației Finanțelor Publice și se completezi declarația unică de venit. În funcție de aceasta va fi calculată suma pe care trebuie să o plătești. Evident, există și posibilitatea de a depune declarația online.

Acel procent de 10% pe care ți l-am menționat mai sus, se aplică asupra 60 % din întreaga suma primită de la chiriașii tăi. Restul de 40% reprezintă suma forfetară. Ți se pare complicat? Studiază următorul exemplu practic și vei vedea cât de ușor este să identifici suma care reprezintă impozitul tău pe chirie.

Se presupunem că ai reușit să îți închiriezi spațiul cu suma de 3.000 lei / lună timp de un an. Prin urmare, la finalul celor douăsprezece luni vei încasa 36.000 lei. Impozitul nu se va aplica întregii sume, ci doar asupra 60 % din aceasta, adică asupra 21.600 lei. Din această sumă, 10 % datorezi statului. Prin urmare, la final de an trebuie să scoți din pușculiță 2.160 lei.

Atunci când îți calculezi un impozit pe chirie, ține minte că anul fiscal, corespunde celui calendaristic. Ai grijă să nu treci în declarație veniturile pe care le-ai realizat în alte perioade.

Cât plătesc impozit pe chirie?

Cât reprezintă contribuția CAS în cazul veniturilor din chirii?

Dacă suma pe care o primești de la chiriașii tăi lunar, depășește valoarea salariului minim brut pe economie, adică 2.230 lei, vei plăti un procent de 10 % către CAS. Acest procent se achită și dacă ai alte venituri din care ți se retrage o anumită sumă pentru CAS.

În cazul chiriilor care sunt sub valoarea de 2.230 lei, nu se achită contribuții către CAS.

Te sfătuim să îți declari veniturile obținute din chirii, deoarece există o serie de metode prin care statul identifică persoanele fizice care ascund acest lucru. Pe lângă suma datorată, va trebui să plătești și penalități. Adică, 0,08% pe zi, până când reușești să achiți tot ceea ce ar fi trebuit să plătești statului de la bun început. Mai mult, te supui riscului de a fi acuzat/ă de evaziune fiscală, urmată de deschiderea unui dosar penal.

Un contract de închiriere bine pus la punct și plata la timp a sumei ce reprezintă impozit pe chirie îți vor permite să te bucuri de resursele tale suplimentare de venit.

Surse: avocatnet.ro | lege5.ro

Sursa foto: freepik.com

Citește și: Cât plătesc pentru pensie? | Cât costă să deschizi o firmă?

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.