Aparatul Dentar: Costuri, Tipuri de Aparate, Avantaje și Dezavantaje

0
1971
Aparatul Dentar: Costuri, Tipuri de Aparate, Avantaje și Dezavantaje

În ultimii ani, aparatul dentar a devenit un accesoriu la care tot mai multe persoane apelează, din dorința de a avea o dantură armonioasă. Datorită progresului tehnologic în domeniul stomatologiei, și ofertele existente pe piață în ceea ce privește aparatele dentare sunt din ce în ce mai variate.

Așadar, dacă te așteptai să găsești un răspuns standard la întrebarea “Cât costă un aparat dentar?” află că nu există. Prețurile diferă în funcție de mai mulți factori. Vestea bună este că pentru a veni în ajutorul celor interesați, în acest articol vom aprofunda subiectul.

Mai jos vei găsi detalii despre costurile la care te poți aștepta dacă dorești să îți pui aparat dentar, ce tipuri de aparate dentare sunt disponibile și alte astfel de informații.

Cât costă un aparat dentar în 2021

Am stabilit că nu există un preț general valabil pentru aparatul dentar, totuși iți poți face un calcul estimativ privitor la costurile la care ai putea ajunge, ținând cont de câteva aspecte importante:

Tariful pentru stabilirea diagnosticului și planului de tratament

 Cu ajutorul aparatelor dentare pot fi tratate numeroase afecțiuni ortodontice de ordin funcțional sau estetic. Doar în urma unei consultații în cabinetul unui medic specialist în ortodonție, vei putea primi un diagnostic corect. Astfel, va trebui să iți alegi un medic în care să ai încredere. În funcție de diagnostic, medicul ortodont va crea un plan de tratament potrivit pentru tine. 

În acest stadiu se vor efectua măsurători, fotografii și cel mai probabil va trebui să faci și radiografii dentare. De cele mai multe ori se percep prețuri separate pentru fiecare astfel de procedură. 

Odată definitivat planul de tratament, urmează etapa de montare și reglare a aparatului.

Aparatul Dentar: Costuri, Tipuri de Aparate, Avantaje și Dezavantaje

Costurile consultațiilor periodice

Procesul de corectare a danturii este lent, iar după montarea propriu-zisa, este nevoie de examinare constantă și adaptare în funcție de rezultate. Tocmai de aceea, de regulă un tratament ortodontic de succes durează cel puțin un an de zile. În tot acest timp, se efectuează consultații periodice. De obicei, acestea se efectuează o dată la două luni sau în funcție de situație. 

Amânarea vizitelor periodice la cabinetul medicului specialist poate avea consecințe negative asupra danturii tale iar rezultatele tratamentului nu vor mai fi aceleași. Același lucru este valabil în cazul în care nu respecți instrucțiunile primite de la medic în ceea ce privește purtarea și îngrijirea aparatului dentar.

Din aceste motive dar și din altele care depind de particularitățile și circumstanțele fiecărui caz în parte, se întâmplă deseori să se prelungească durata tratamentului.

Costurile profilaxiei dentare

Pe toată durata tratamentului ortodontic este foarte importantă igiena dentară. Este recomandat ca aceasta să fie mai riguroasă decât în mod obișnuit, altfel sunt șanse mari să apară carii sau gingivita. De asemenea se recomandă să se folosească periuțe create special să faciliteze periajul suprafețelor greu accesibile, ață dentară specială pentru aparate dentare și un irigator bucal. 

Există și cazuri în care purtarea îndelungată a aparatului dentar provoacă iritații. Dacă te afli in această situație, poți aplica o ceară de protecție, specială pentru aparate dentare.

Acestor costuri li se vor adăuga și costurile procedurilor de profilaxie profesională. Un purtător de aparat dentar va avea cel mai probabil nevoie să apeleze mai des la periaj profesional, detartraj și fluorizare în cabinetul medicului specialist. 

Prețul concret al aparatului dentar

Ține cont de faptul că de cele mai multe ori este necesară fixarea a două dispozitive, câte unul pentru fiecare arcadă. Astfel, prețul unui aparat ortodontic pe o singură arcadă se va dubla. Apoi prețul depinde și de tipul de aparat dentar pentru care optezi. Tot mai mulți medici oferă clienților posibilitatea achiziționării unui aparat dentar în rate. Totuși, nu este general valabil, astfel încât va trebui să te interesezi de la bun început dacă ai această opțiune.

Aparatul Dentar: Costuri, Tipuri de Aparate, Avantaje și Dezavantaje

Tipuri de aparate dentare

Tipul de aparat dentar potrivit se alege împreună cu medicul ortodont, în funcție de complexitatea afecțiunilor ortodontice, de buget dar și de stilul de viață și confortul de care pacientul dorește să beneficieze în timpul purtării. 

Fiecare cabinet dispune de diferite tipuri de aparate dentare. Astfel, în funcție de cabinetul sau clinica pe care o alegi, vei putea beneficia de oferte variate. În principiu, pe piață sunt disponibile suficiente modele de aparate dentare fixe și mobile.

Aparat dentar metalic 

Acest tip de aparat se numără printre cele mai des întâlnite și folosite dispozitive, mai ales în rândul adolescenților. Se poate purta, însă, la orice vârstă. Poate trata aproape orice tip de afecțiune ortodontică și este o variantă convenabilă daca sunteți în căutarea unui aparat dentar pentru copii. Dispozitivul acesta poate fi personalizat cu elastice colorate speciale pentru aparatele dentare. 

Pe lângă eficiența dovedită, avantajul acestui aparat este prețul relativ mic, comparativ cu alte tipuri de aparate. 

Pentru anumite persoane, un dezavantaj al acestui tip de aparat ar putea fi aspectul estetic, având în vedere că este destul de vizibil.

Aparat dentar ceramic 

Acest tip de aparat este conceput din brakeți din ceramică, după cum îi spune și numele. Pot fi transparenți sau de culoarea dinților, motiv pentru care aparatul dentar ceramic este mai aspectuos decât cel metalic. Mai puțin avantajos este prețul ridicat dar și faptul că acest tip de aparat nu este la fel de rezistent ca cel metalic.

Aparat dentar safir 

Este alegerea potrivită pentru pacienții care își doresc un dispozitiv aproape invizibil. Deși este mai fragil decât aparatul metalic, este foarte eficient și mult mai confortabil. Cu toate acestea, la fel ca și în cazul aparatelor dentare ceramice, prețul unui astfel de aparat fix este destul de mare. 

Aparat dentar lingual

 Dispozitivul se aplică doar pe partea interioară a dinților, astfel este aproape insesizabil și ușor de tolerat de pacient. Rezultatele tratamentului se văd destul de repede, pe de altă parte, și pentru acest tip de aparat este necesar să dispui de un buget mai ridicat.

Aparat dentar tip gutieră 

Acest aparat dentar transparent nu are brakeți sau fire metalice, ci este format din două gutiere create după amprentele dentare ale pacientului. Spre deosebire de un aparat dentar fix, gutiera poate fi îndepărtată în orice moment. La fel de convenabil este faptul că datorită mobilității acestui aparat, igiena se poate realiza cu o mai mare ușurință.

Aparat dentar mobil 

De cele mai multe ori, acest tip de aparat este recomandat pentru copii, dar poate fi purtat și de către adulții care se confruntă cu probleme dentare minore. Este destinat corectării afecțiunilor ușoare, astfel încât, pentru situații ortodontice de complexitate ridicată, cel mai probabil, medicul ortodont va recomanda alt gen de aparat. Avantajul principal este că dispozitivul este mobil, deci poate fi înlăturat cu ușurință.

Aparat de contenție 

Etapa finală a tratamentului ortodontic presupune fixarea și menținerea efectelor obținute în urma purtării aparatului dentar fix. Acest lucru se realizează cu ajutorul unui aparat de contenție. În funcție de fiecare situație în parte se stabilește și aici, un interval de timp în care trebuie purtat acest tip de aparat, pentru a beneficia de rezultate optime.

După cum probabil ai intuit deja, dacă decizi să iți pui un aparat dentar va trebui să cântărești foarte bine avantajele și dezavantajele acestei decizii.

Desigur, îmbunătățirea aspectului danturii din punct de vedere estetic și funcțional este un mare beneficiu, mai ales în cazul unor probleme ortodontice majore. Pe de altă parte, nu poate fi ignorat caracterul imprevizibil al întregului proces. În ce sens?

Va trebui să iei în calcul că este foarte posibil ca tratamentul ortodontic să dureze mai mult decât s-a preconizat la început. După cum ai putut observa, sunt mulți factori care pot influența în mod semnificativ procesul de corectare a danturii. Sunt aspecte care depind de tine și altele pe care nu le poți controla în aceeași măsură.

Automat, prelungirea duratei tratamentului implică și costuri adăugate. 

Luând în considerare plusurile și minusurile în ceea ce te privește, vei ști la ce să te aștepți și te vei putea pregăti în mod corespunzător.

Sursa: blog.oralix.ro

Sursa foto: freepik.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.