Ce este și cât costă un detartraj dentar profesionist?

4
1925
Ce este și cât costă un detartraj dentar profesionist

Vizitele la stomatolog sunt deseori privite ca o corvoadă însă, fără îndoială, sunt o necesitate. Există oare o modalitate prin care este posibil să limităm aceste vizite și în același timp, să ne păstrăm o bună sănătate orală? Răspunsul este „da” și secretul este prevenția dentară printr-un detartraj dentar profesionist.

Printre procedurile stomatologice de prevenție dentară pe care ți le va propune un dentist bun, vei regăsi și detartrajul.

Ce este si ce presupune mai exact această procedură stomatologică?

Detartrajul este procesul prin care medicul stomatolog îndepărtează placa bacteriană și tartrul acumulate pe suprafața dinților, în mod special în acele zone greu accesibile printr-o simplă periere a dinților. Acest proces ar trebui să dureze în jur de 30 de minute dar se poate prelungi în funcție de tratamentele suplimentare aplicate.

Este bine de știut că, de regulă, un detartraj realizat în mod corect nu provoacă durere și nu afectează gingiile sau smalțul dinților. Nu produce nici efecte secundare. Vei resimți cel mult un ușor disconfort în timpul procedurii. În cazul în care depunerile de tartru sunt semnificative, te poți aștepta să ai și o sensibilitate dentară după procesul de îndepărtare, însă pentru o scurtă perioadă de timp.

Tartrul dentar se poate îndepărta prin detartraj manual sau prin detartraj cu ultrasunete

Detartrajul manual se efectuează folosind un instrument de detartraj tip gheara. Detartrajul cu ultrasunete se poate realiza, după cum îi spune și numele, utilizând un dispozitiv special cu ultrasunete. 

Datorită vibrațiilor generate de aparatul cu ultrasunete, desprinderea depunerilor de tartru se produce ușor și fără a modifica structura dentară. Fiind o metodă mai eficace, aceasta este și cea mai des întâlnită variantă de realizare a detartrajului în cabinetele si clinicile de stomatologie.

Odată finalizată această manoperă, medicul specialist efectuează de obicei un periaj dentar pentru a curăța și a îndepărta placa dentară rămasă după detartraj. 

În ultimă fază, pentru o igienizare completă și indepărtarea petelor de pe dinți, se mai poate opta și pentru procedura de air-flow dentar. Această tehnică implică utilizarea unui dispozitiv special cu presiune care eliberează pe suprafața dentara un jet puternic de aer, apă și particule de bicarbonat de sodiu. 

Dacă situația o impune, medicul stomatolog poate de asemenea să aplice pe suprafaţa dinților și o soluție de fluorizare.

detartraj dentar profesionist

Când este cazul să efectuezi un detartraj dentar profesionist?

Ar trebui să știm cu toții că atât igiena orală cât și alimentația sunt factori esențiali de care trebuie să ținem cont pentru a avea o dantură sănătoasă. Altfel, o igienă orală deficitară și un consum exagerat de alimente bogate în zahăr și carbohidrați vor favoriza apariția problemelor dentare.

Există, din păcate, și boli dentare care debutează și pot chiar evolua fără a provoca dureri importante. Tartrul deseori ascunde carii în stadiu incipient. Un detartraj poate stopa evoluția negativă a anumitor probleme dentare, însă nu ar trebui să așteptăm până în momentul în care avem deja dureri, dinții sunt deteriorați și au apărut carii. 

După cum am precizat mai sus, un periaj corect, efectuat acasă, nu este suficient pentru a curăța dinții în profunzime. Este inevitabil ca în spațiile interdentare unde este dificil accesul cu o periuță de dinți, să se formeze placă bacteriană și ulterior tartru dentar. 

În timp se vor crea depuneri tot mai mari de tartru, vor apărea sângerări și dinții vor fi din ce în ce mai sensibili, astfel va crește și riscul apariției unor afecțiuni dentare cum ar fi gingivita sau paradontoza.

Pentru a evita o asemenea evoluție, specialiștii recomandă efectuarea unui control stomatologic, precum și un detartraj profesionist de 2 ori pe an. 

Sunt și cazuri particulare în care ingienizarea dentară se impune chiar mai des. Medicul stomatolog va lua în considerare aspecte precum vârsta, ph-ul și compoziția salivei pacientului dar și stilul de viață și obiceiurile alimentare ale acestuia. 

Fumatul este un obicei care dăunează sănătății dentare, favorizând depunerea de tartru.

Cât costă un detartraj profesionist?

De regulă, în clinicile stomatologice, prețurile pentru igienizare și profilaxie (detartraj cu ultrasunete și air-flow) sunt ori individuale ori se poate alege un pachet complet cu un preț fix dar redus.

Costurile sunt extrem de variate, în funcție de orașul în care locuiești dar și de aparatura utilizată în cabinetul stomatologic.

Astfel, prețul pentru un detartraj poate începe de la 100 de lei și ajunge chiar până la 400 de lei în orașele mai mari. Daca alegi să efectuezi la pachet și procedurile suplimentare menționate mai sus, și anume periaj profesional, air-flow și tratament de fluorizare vei plăti între 200 și 300 de lei.

Separat, tratamentul cu dispozitiv air-flow te va costa în jur de 100 de lei. Același preț este valabil și pentru tratamentul de fluorizare.

Care sunt avantajele unui tratament de detartraj dentar?

Pe lângă prevenirea problemelor dentare și stoparea evoluției afecțiunilor deja existente, această procedură stomatologică poate avea și un rol estetic. Odată ce depunerile de tartru vor fi eliminate, dinții își vor recăpăta culoarea naturală și luminozitatea. Tratamentul cu dispozitiv air-flow poate servi chiar ca o ușoară albire dentară. 

Respirația urât mirositoare care poate apărea din cauza plăcii bacteriene va dispărea iar dinții și gingiile tale își vor redobândi prospețimea. 

Un alt avantaj al acestui tratament este faptul că nu este dureros nici în timpul procedurii, nici ulterior, spre deosebire de alte intervenții dentare mai complexe. 

Unul din motivele pentru care multe persoane evită să meargă la timp la stomatolog, o reprezintă temerile în ceea ce privește prețurile ridicate. Într-adevăr, intervențiile necesare pentru a scăpa de eventualele probleme dentare pot fi destul de costisitoare. Însă aceste situații pot fi evitate tocmai prin respectarea intervalului de timp la care efectuăm vizitele stomatologice periodice.

Mergând la controale periodice în cabinetul stomatologic și efectuând tratamentul de detartraj cu ultrasunete la momentul potrivit, ne putem păstra sănătatea orală pentru mai mult timp, reducând totodată și costurile care ar apărea în cazul în care neglijăm acest aspect.

Sursa foto: freepik.com

Citește și: Cât costă un tratament cu Remdesivir? | Cât costă o consultație la psiholog?

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.