Știai că, în prezent, în România, aproape 40% din salariu reprezintă contribuții sociale?
În cele ce urmează, vom afla care sunt taxele și contribuțiile obligatorii datorate de salariat, care îi revin angajatorului, cât plătește acesta la stat pentru un angajat și alte informații relevante.
După cum bine se știe, salariul brut este acea suma a venitului realizat în fiecare lună de către un angajat, sumă care se trece în contractul de muncă și din care se scad, tot lunar, taxele și contribuțiile obligatorii datorate către stat.
Odată scăzute aceste taxe, angajatul rămâne să încaseze salariul net, sumă cu care rămâne efectiv în mână.
În anul 2020, conform legislației în vigoare, angajatul și angajatorul datoreaza 3 contribuții sociale obligatorii, după cum urmează:
CAS (contribuția pentru pensie) | Îi revine de plată angajatului. ! Obligația de a vira efectiv contribuția la stat este în sarcina angajatorului. | Aceasta reprezinta 25% din salariul brut, pentru condiții normale de muncă. | Excepții: Pentru salariații din construcții cu venituri lunare brute între 3000 și 30000 de lei, contribuția CAS se reduce la 21,25%. Pentru condiții deosebite de muncă, se adaugă o contribuție suplimentară de 4% suportată de angajator. Pentru condiții speciale de muncă, se adaugă o contribuție suplimentară de 8% suportată de angajator. |
CASS (contribuția pentru sănătate) | Îi revine de plată angajatului. ! Obligația de a vira efectiv contribuția la stat este în sarcina angajatorului. | Aceasta reprezintă 10% din salariul brut. | Excepții: Conform Codului fiscal, pentru perioada 2019-2029, salariații din construcții cu venituri lunare brute între 3000 și 30000 de lei, sunt scutiți de la plata CASS. |
CAM ( contribuția asiguratorie pentru muncă) | Este datorată de angajator pentru fiecare angajat. | Aceasta reprezintă 2,25% din salariul brut. | Excepții: Sunt în discuții noi reduceri pentru angajatorii din construcții. |
Aceste contribuții sociale se declară și se virează lunar sau trimestrial (doar în anumite cazuri) către stat până în data de 25 a lunii succesive celei în care se plătesc salariile.
După achitarea contribuțiilor obligatorii la stat, angajatului i se mai oprește din salariul brut încă 10%, reprezentând impozitul pe venit.
În ceea ce îi privește pe angajații part-time, din anul 2020, aceștia au veniturile taxate cu contribuții sociale, proporțional cu valoarea reală a venitului. Anterior, conform unei prevederi din 2017, salariile erau taxate cel puțin la valoarea salariului de bază minim brut pe economie.
Angajații cu un venit lunar brut mai mic de 3600 de lei beneficiază în temeiul legii, de o deducere personală calculată în funcție de valoarea salariului și de numărul de persoane avute în întreținere. Mai exact, baza impozabilă pentru salarii se micșorează cu acea sumă calculată conform categoriei în care se încadrează salariatul.
Când ai nevoie de produse de birotică, îți recomandăm să faci cumpărăturile online pe:
Cuprins:
Așadar, cât plătește concret un angajator la stat pentru un angajat?
Bineînțeles că suma plătită și/sau virată de fiecare angajator către stat diferă în funcție de salariul angajatului. Într-un articol anterior am discutat despre salariul minim pe economie în 2020 și avand in vedere că pentru un salariat fără studii superioare, salariul minim brut este în momentul de fata de 2.230 de lei, vom lua ca punct de reper această sumă pentru a exemplifica.
Calcul raportat la 2230 lei salariu brut
Angajat:
- 25% CAS: 558 lei
- 10% CASS: 223 lei
- 10% impozit pe venit( după o deducere personală de 420 lei): 103 lei
- După plata taxelor, angajatul rămâne cu un salariu net de 1346 lei
Angajator:
- 2.25% CAM: 50 lei
- Pentru a îi putea oferi unui angajat un salariu minim net de 1.346 lei, angajatorul trebuie să plătească de fapt 2.280 de lei: salariul brut + contribuția CAM
Dintr-un salariu brut de 2.230 de lei, 25% se duce către CAS, 10% către CASS și 10% este impozit pe venit, 420 lei fiind deducerea personală pentru un salariat fără persoane în întreținere.
Am stabilit deja că aceste cote îi revin de plată angajatului, chiar dacă angajatorul se obligă să vireze efectiv banii către stat.
Pentru același salariu brut, angajatorului i se rețin 2,25% pentru CAM.
Astfel, după ce scădem din salariul brut 558 de lei pentru CAS, 223 de lei pentru CASS și 103 lei impozitul pe venit, rezultă un salariu net de 1.346 lei cu care ramane angajatul în mână.
Când ai nevoie de produse de birotică, îți recomandăm să faci cumpărăturile online pe:
În concluzie, pentru a îi putea oferi unui angajat un salariu minim net de 1.346 lei, angajatorul trebuie sa plateasca de fapt 2.280 de lei, după cum urmează: 2.230 de lei (salariul brut) + contribuția CAM care îi revine, în valoare de 50 de lei.
Citeşte şi: Care este Salariul Minim pe Economie? | Cât plătesc pentru pensie?
[…] şi: Cât plăteşte un angajator pentru un angajat? | Cât costă o diagnoză […]