Oricât de dureros ar suna sintagma „extracție dentară”, nu sunt puține situațiile în care o astfel de intervenție este necesară. Dacă te afli chiar tu într-o asemenea situație și ai întrebări și curiozități legate de subiect, atunci acest articol vine la fix.
Cuprins:
Când și de ce se apelează la extracție dentară?
Poate nu este o noutate pentru tine faptul că organismul nostru are capacitatea extraordinară de a se autoregenera. Majoritatea țesuturilor, oaselor și organelor noastre trec la anumite intervale de timp printr-un proces de regenerare celulară, adică se pot repara și reînnoi. O structură aparte o au dinții. Având în vedere faptul că în smalţul dinţilor nu există celule vii, procesul de regenerare nu poate avea loc. Smalțul dentar ne protejează de carii, așadar eroziunea acestuia ne poate pune în pericol dantura.
Desigur, problemele dentare pot fi prevenite printr-o igienă orală corectă, detartraj dentar profesionist realizat la intervale regulate de timp, obiceiuri alimentare sănătoase și efectuarea controalelor periodice la dentist. Cu toate acestea, sunt cazuri în care intervenția de extracție dentară este inevitabilă.
Poate fi vorba despre un dinte a cărui rădăcină este deja compromisă, boala parodontală, un molar de minte cu o creștere defectuoasă sau despre dinți prea înghesuiți.
Când ai nevoie de produse de igienă dentară îți recomandăm să faci cumpărăturile online pe:
Ce presupune extracția dentară?
Stabilirea unui diagnostic este primul pas în tratarea oricărei afecțiuni stomatologice. Și tocmai pentru a putea stabili un diagnostic corect dar și un plan de tratament potrivit situației, medicul dentist recomandă deseori pacientului să efectueze o radiografie.
Îndeosebi în cazul în care se impune o extracție, va trebui examinată întâi de toate radiografia dentară. Intervenția propriu-zisă este precedată de o igienizare a cavității orale și de administrarea unui anestezic care, în general, se aplică în zona cu pricina. Este bine de știut, totuși, că există și cazuri particulare în care se recurge la anestezia generală.
Atenție! Anumite persoane pot prezenta hipersensibilități sau chiar alergii la anestezicul administrat. Printre cele mai des folosite substanțe anestezice se numără Lidocaina, Mepivacaina și Articaina, iar acestea se suplimentează adesea cu adrenalina.
De cele mai multe ori, extracția este realizată de către un medic stomatolog, însă în funcție de complexitatea operației, poate fi de asemenea realizată de către un chirurg.
Extracția se efectuează cu instrumente specifice, corect dezinfectate în prealabil. Sângerarea temporară este un proces normal și se ține sub control cu ajutorul compreselor sterile aplicate local. Dacă este necesar ca dintele să fie extras chirurgical, se vor folosi fire de sutură.
Cât costă o extracție dentară?
Probabil știi deja că tarifele practicate sunt din start diferite de la un cabinet de stomatologie la altul, în funcție de locația cabinetului, experiența medicilor și calitatea aparatelor și serviciilor oferite. Costul final al unei extracții dentare este însă dictat și de aspecte precum complexitatea planului de tratament propus de medic, tipul extracției și tipul intervenției.
În general, costul unei extracții dentare pornește de la 100 lei și poate ajunge până la 500 lei.
Cu cât este mai complicată procedura, cu atât este mai mare tariful. De asemenea, o extracție dentară chirurgicală este, bineînțeles, mai costisitoare decât o extracție dentară simplă.
Tipuri de extracții dentare, în ordinea crescătoare a complexității lor:
Extracție monoradicular – Această intervenție presupune extracția unui dinte cu o singură rădăcină și este, în principiu, o intervenție ușoară care merge repede.
Extracție pluriradicular – Este o procedură mai dificilă care presupune extracția unui dinte cu mai multe rădăcini.
Extracție molar de minte– Această procedură poate fi necesară în cazul în care molarul de minte erupe greșit, afectează poziția celorlalți dinți sau este cariat.
Extracție molar de minte semiinclus – Extracția se impune atunci când molarul de minte erupe parțial, o parte din acesta aflandu-se încă sub gingie, uneori chiar în os.
Extracție molar de minte inclus – Atunci când molarul de minte nu poate erupe de unul singur, pot apărea complicații și tocmai de aceea se recomandă extracția acestuia. În marea majoritate a cazurilor, radiografia este cea care evidențiază situația.
Când ai nevoie de produse de igienă dentară îți recomandăm să faci cumpărăturile online pe:
Procesul de recuperare
Pentru ca procesul de recuperare să fie cât mai rapid, specialiștii recomandă respectarea indicațiilor generale: este interzis să mănânci și/sau să bei în primele 2 ore după extracție. În ziua intervenției este indicat să nu iți clătești gura și să nu te speli pe dinți. De asemenea este interzis fumatul, consumul de băuturi alcoolice, băuturi calde și alimente solide.
Dacă s-a prescris un tratament, acesta nu trebuie întrerupt fără consultarea în prealabil a medicului dentist. După ce trece efectul anesteziei se poate simți un disconfort local sau chiar o durere ușoară. Dacă totuși aceasta este puternică sau persistă câteva ore de la intervenție, dacă este însoțită și de sângerare, eventual febră, frisoane, amețeli sau probleme respiratorii, trebuie neapărat contactat medicul stomatolog.
Contraindicații
Pentru a evita apariția complicațiilor, o bună comunicare cu dentistul înainte și după orice procedură stomatologică este extrem de importantă.
Există câteva situații în care nu este recomandat să se realizeze extracția dentară și le vom enumera în cele ce urmează:
- Inflamații acute de natură dentară/ stomatite/ anumite parodontite
- Tumori benigne sau maligne de origine dentară
- Boli hematologice
- Boli cardiovasculare
- Boli endocrine/ tulburări tiroidiene
- Anumite tulburări hepatice
- Infecția HIV/SIDA
- În primul trimestru și în ultima lună de sarcină, extracțiile dentare sunt contraindicate.
- În timpul tratamentelor cu anumite tipuri de medicamente cum ar fi: corticosteroizii, anticoagulantele, radioterapia si citostaticele.
Când ai nevoie de produse de igienă dentară îți recomandăm să faci cumpărăturile online pe:
Surse: newsmed.ro | dentistul.info
Sursa foto: freepik.com
Citește și: Cât costă o epilare definitivă? | Cât costă o ecografie mamară?
[…] si: Ce presupune și cât costă o extracție dentară? Cât costă o operație de nas (rinoplastie)? Cât costă ecografia […]