Acasă Curiozităţi Cât costă un tratament cu Remdesivir?

Cât costă un tratament cu Remdesivir?

4
3457
Cât costă un tratament cu Remdesivir?

Pentru cei care nu știu deja, Remdesivir este un analog nucleozidic, un medicament care s-a dovedit a avea un efect de antiviral cu spectru larg asupra patogenilor virali cum ar fi Ebola dar și SARS-CoV-2, virusul care declanșează boala COVID-19.

Acest medicament a fost dezvoltat de compania bio-farmaceutică americană Gilead Sciences după 10 ani de cercetări, inițial fiind destinat tratamentului hepatitei C. Între 2013 și 2014 i s-a descoperit potențialul de antiviral cu spectru larg. Ulterior, cercetătorii au constatat că ar avea efecte împotriva sindromului respirator acut sever (SARS).

Având în vedere că tratamentul cu Remdesivir se anunța promițător, în luna mai 2020, Agenţia americană pentru alimente şi medicamente (FDA) a autorizat în regim de urgenţă utilizarea acestuia în Statele Unite pentru tratarea pacienților spitalizați cu COVID-19, în stare foarte gravă.

Cât costă tratamentul anti-COVID cu Remdesivir?

Aceasta este una dintre întrebările care, probabil, se află pe buzele tuturor în perioada aceasta.

În luna iunie a acestui an, Gilead Sciences a stabilit prețul de 390 de dolari pentru o doză de Remdesivir, preț aplicat pentru companiile guvernamentale din țările dezvoltate. Un pacient infectat cu noul coronavirus are de regulă nevoie de 6 astfel de doze, administrate pe durata a 5 zile.

În timp ce SUA a achiziționat ulterior, prin contractul cu Gilead Sciences cea mai mare parte a stocurilor de Remedesivir pentru câteva luni, mai multe țări europene au intrat în criză de tratament, din cauza indisponibilității antiviralului.

Cât costă un tratament cu Remdesivir?

Ce noutăți aduce luna octombrie?

Având în vedere situația epidemiologică actuală, lucrurile au evoluat rapid, luna aceasta aducând mari schimbări în ceea ce privește controversatul medicament.

Comisia Europeană a semnat la începutul lunii un contract cu Gilead Sciences pentru doze noi

de Remdesivir, iar joia aceasta, 22 octombrie, FDA a aprobat definitiv antiviralul pentru tratamentul pacienţilor spitalizați cu COVID-19. Remdesivir este astfel, primul medicament autorizat oficial în SUA pentru tratamentul pacienților infectați cu coronavirus. 

Medicamentul va putea fi utilizat pentru tratarea formelor grave de COVID-19 la pacienții adulți și pacienții pediatrici cu vârsta de 12 ani și peste, care cântăresc cel puțin 40 de kg și au nevoie de spitalizare.

Cât este de eficient Remdesivir împotriva noului coronavirus?

În timp ce Remdesivir se află încă în faza de testare a eficientei împotriva noului coronavirus, rezultatele studiilor realizate cu privire la eficacitatea acestuia sunt contradictorii.

Dacă în luna aprilie, Institutul Național de Alergii si Boli Infecțioase din Statele Unite a eliberat un studiu conform căruia Remdesivir ar accelera recuperarea pacienților spitalizaţi cu forme avansate de COVID-19, la începutul acestei luni, au fost de asemenea făcute publice rezultatele unui nou studiu publicat în New England Journal of Medicine.

Conform acestui studiu clinic efectuat pe un eșantion de 1062 de pacienți, timpul mediu de recuperare a fost mai mic pentru acei pacienți tratați cu Remdesivir.

Iată însă ca la scurt timp de la publicarea acestuia, a apărut un altul, de data aceasta un studiu extensiv realizat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Studiul Solidarity concluzionează că antiviralul Remdesivir nu și-a demonstrat eficienta impotriva COVID-19.

OMS susține că medicamentele testate, și anume Remdesivir, Lopinavir, Interferon și Hidroxiclorochina nu par să aibă efecte importante privind rata mortalității, avansarea bolii sau durata de spitalizare a pacienților spitalizați cu COVID-19. Efectele acestor medicamente, spun ei, s-au dovedit a fi reduse sau chiar inexistente.

Cu toate acestea, Gilead Sciences a răspuns printr-o declaratie oficiala, făcând referire la faptul că datele studiului condus de Organizaţia Mondială a Sănătăţii vin în contradicție cu studiile americane anterioare. Producătorul de medicamente și-a declarat îngrijorarea cu privire la rigurozitatea examinării datelor provenite din studiul Solidarity.

Cum vor evolua lucrurile, ramane de vazut. Până în momentul de față, compania susține în continuare beneficiile deja demonstrate în urma studiilor menționate și a depus eforturi pentru a își extinde capacitatea de producție a antiviralului.

Cât costă un tratament cu Remdesivir?

Capacitate de producție a controversatului medicament s-a dovedit a avea și Ungaria, care a început acum 5 luni demersurile pentru dezvoltarea unei linii proprii de Remdesivir. Conform Reuters, compania farmaceutică ungară Gedeon Richter a produs deja doze suficiente pentru a trata 3000 de pacienți care suferă de forme grave de COVID-19.

Procesul de producție a fost finanțat de guvernul ungar care deține 5,25% dintre acțiunile Richter. Guvernul Ungariei a luat legătura cu compania farmaceutică încă din timpul primului val al pandemiei, în vederea explorării ideii de a produce local medicamentul. Ungaria a devenit astfel, prima țară europeană care produce Remdesivir.

Deși există o fabrică Gedeon Richter și în România, la Târgu Mureș, se pare că nici Richter, dar nici ale fabrici din țară nu dețin tehnologia necesară producției unui astfel de medicament. Este vorba despre tehnologia “cold chain”. Pe de altă parte, nu ar fi suficient să beneficiem de această tehnologie pentru a produce antiviralul. Pentru a urma exemplul Ungariei în vederea dezvoltării unei linii proprii de Remdesivir, țara noastră ar avea nevoie de o licența de producție de la Gilead Sciences.

Surse: bloomberg.com | fda.gov

Sursa foto: freepik.com

Citește și: Cât costă un test de Coronavirus (Covid-19)? | Cât plătesc pe asigurarea de sănătate?

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.