Asigurările auto sunt o formă de produs de asigurare foarte folosit în România, dar și în restul continentului. Fiecare autoturism sau autoutilitară are obligativitatea de a fi asigurată. A nu se crea o confuzie între o asigurare RCA obligatorie și o asigurare CASCO ce respectă condițiile facultative, lucru care nu o face obligatorie ci lasă loc de alegere.
De data aceasta vorbim despre cât costă o asigurare CASCO, ce diferențe există între CASCO și alte asigurări, dacă merită să ai o astfel de asigurare și unde te poți asigura. Să începem!
Ce înseamnă asigurarea CASCO?
CASCO, provenit din varianta englezească CASualty and COllision este o asigurare ce poate fi obținută numai la alegere conform căreia compania de asigurări va achita orice tip de daune suferite de vehiculul asigurat. Chiar dacă aceste daune au fost provocate de proprietar sau de către cineva din exterior. Despăgubirile se aplică pentru daune totale sau parțiale, pentru furturi, accidente, avarii, iar lista poate continua.
Diferența dintre CASCO și RCA
CASCO și RCA sunt două tipuri de asigurări diferite. RCA-ul sau asigurarea de Răspundere Civilă este obligatorie și poatea asigura daune materiale sau vătămări corporale care vizează alte persoane, dacă accidentul a fost produs din vina celui care plătește asigurarea. Spus altfel, RCA-ul este necesar pentru ca tu să nu plătești reparațiile mașinii celui pe care l-ai lovit în trafic sau vătămările corporale suferite de acesta.
CASCO oferă despăgubire pentru daunele pe care tu le-ai provocat propriului vehicul. De aceea există o vorbă populară care este folosită de șoferii care conduc foarte relaxat și nu se feresc de accidente minore. “Lasă că am CASCO”. Așa cum am anunțat și anterior, CASCO despăgubește tot felul de accidente sau daune. De la inundarea vehiculului până la incendierea lui.
Uite aici o listă orientativă pentru toate reparațiile ce pot fi efectuate pe CASCO:
- Daune provocate de furturi: Anumite componente sau piese de autovehicul furate sau daune provocate de o tentativă de furt
- Fenomene naturale: Daune și pagube produse de avalanșe, cutremure, inundații, incendii, alunecări de teren, fulgere, furtuni, ploi cu grindină.
- Vandalism: Chiar și o oglindă ruptă pe timpul nopții sau o pană de cauciuc intenționată pot fi pagube despăgubite de CASCO
- Avarii rezultate din accidente: Majoritatea accidentelor de orice natură. De la alunecări, izbituri, incendii, răsturnări pe sau în afara carosabilului, până la lovituri din trafic de orice natură.

Cât costă o asigurare CASCO în 2022?
Prețul unei asigurări CASCO nu are un preț fix, dar cu ajutorul informațiilor oferite celor de la wall-street.ro am reușit să estimăm câteva costuri pentru câteva vehicule, calculele fiind realizate la un preț standard de 10.000 de euro, respectiv, 20.000 euro.
Înainte de a trece la prețuri, trebuie să precizăm că plata taxei de CASCO poate să difere extrem de mult de la un caz la altul, de aceea pentru această asigurare se iau în calcul foarte multe aspecte. Prețul autovehiculului, dacă este nou sau Second Hand și în funcție de câte preferințe ai de la asigurator sau de câte lucruri să acopere asigurarea, prețul poate fi mai mic sau mai mare.
Taxa CASCO poate fi influențată și de tipul de autovehicul (autocar, camion, autoturism simplu), industria unde este utilizat, taxi, închirieri, transport de persoane, transport de substanțe periculoase, etc.
Exemplu de calcul pentru o asigurare CASCO
Pentru un autovehicul de 10.000 euro
Dacă autovehiculul este nou, se află la primul proprietar și va rula estimativ 15.000 de kilometri pe an, prețul pentru CASCO este de 447 euro, sumă ce poate fi plătită în 4 rate.
Dacă autovehiculul nu este nou și este Second Hand, cu aceeași valoare de 10.000 euro, taxa pentru CASCO pe un an va fi de 992 de euro, sumă ce poate fi plătită în 4 rate.
Pentru un autovehicul de 20.000 euro
Dacă autovehiculul este nou și se află la primul proprietar, cu o estimare de rulare de 15.000 de km/an, prețul asigurării CASCO va fi de aproximativ 950 euro pe an, sumă ce poate fi plătită în 4 rate.
Dacă autovehiculul se află la al doilea proprietar și nu este nou, taxa va crește până la 1990 de euro pe an, în 4 rate.
Ce este Fransiza?
La semnarea contractului de asigurare CASCO, ți se va vorbi despre taxa de fransiză. Aceasta este o taxă standard care diferă de la o firmă de asigurare la alta sau poate fi negociata atunci când se încheie contractul de asigurare. Fransiza este o taxă ce trebuie plătită de către asigurat în momentul producerii daunelor.
Achitarea unei taxe de fransiză reduce taxa de asigurare, lucru care nu este decât binevenit pentru orice asigurat. La producerea unei daune, fie vei plăti o taxă fixă sau un procent din suma asigurată sau din daună. Dacă fransiza este stabilită la un procent de 1% din suma asigurată, la producerea daunei, asiguratul va trebui să plătească acești 1%. În cazul unui autovehicul de 10.000 de euro, taxa de fransiză este de 100 euro.
A nu se confunda termenul de Fransiză cu cel de Franciză care presupune un contract folosit atunci când se transmite un drept de proprietate.

Cum este calculată valoarea autovehiculului la asigurare?
Dacă mergi la asigurarea CASCO cu un autovehicul nou, lucrurile sunt simple, valoarea de achiziție va fi și valoarea asigurată. În termeni de specialitate, aceasta se numește și “valoare de nou”. Dacă autovehiculul nu este nou, se va scădea din suma de achiziție, ceea ce se numește “valoare de uzură”.
Valoarea de uzură poate fi calculată în baza unor bareme sau cataloage pe care care fiecare asigurator le folosește în scop propriu și le concepe personalizat. Asta înseamnă că valoarea de uzură poate avea valori diferite dacă asiguratorii sunt agenții diferite.
Concluzie
Cât costă o asigurare CASCO? Depinde cât de mult îți permiți. Asigurarea CASCO ar putea fi recomandată autovehiculelor de valoare mare care se află la primul proprietar și care au fost achiziționate noi. Avantajele unei astfel de asigurări scad pe măsură ce autovehiculul se învechește.
Dacă ai și alte întrebări pentru noi legate de cât costă o asigurare CASCO, te invităm în secțiunea de comentarii.
Citeşte şi: Cât costă rovinieta pe un an în 2021? | Cât câştigă un curier Glovo?
[…] Citeşte şi: Cât costă o mașină electrică? | Cât costă o asigurare CASCO? […]
[…] și: Cât costă o asigurare CASCO? | Cât plătesc pe asigurarea de […]
Cat costa o asigurare casco la masina hibrid din 2010
[…] catplatesc.ro […]
Estimativ ,cat ar costa o asigurare casco pentru o rulota de 50 000 de euro cu motor de 2200.