Deși în ultimii ani era un trend în creștere, acum, după ce pandemia a venit la pachet cu restricții și ne-a forțat să reevaluam ideea de vacanță clasică la hotel, ideea de a deține o rulotă sau o autorulotă a devenit din ce în ce mai atractivă pentru români.
Oferind intimitate, libertate și mai ales facilitează distanțarea socială, o astfel de variantă elimină limitarea planificărilor cu luni înainte pentru a găsi disponibilitatea dorită și căutarea mijloacelor de transport cu care să se ajungă la destinație, folosirea unor vehicule recreaționale cum sunt rulotele și autorulotele, sunt preferatele pasionaților de călătorii spontane și cu un buget redus.
Dar până la beneficiile călătoriilor propriu-zise, să discutăm despre prețurile unei rulote sau autorulote.
Una din metodele populare pentru o excursie cu rulota sau autorulota este închirierea acesteia, dar cum în România deocamdată piața este destul de limitată, revenim la nevoia de a face rezervare chiar și cu câteva luni înainte. Deci, dacă preferați să dețineți o rulotă sau o autorulotă în favoarea închirierii, investiția inițială este un aspect destul de important.
Cuprins:
Rulota
Fiind un vehicul tractat, unul din avantajele pe care le oferă este mobilitatea după campare dar ocupă un spațiu mai mare, ceea ce poate îngreuna parcarea și conducerea automobilului. Un alt avantaj preferat de amatorii acestor vehicule recreaționale, este prețul.
Dacă nu vă deranjează ca rulota să fi fost deținută și utilizată anterior de un alt proprietar, sau bugetul este mai limitat, pe site-urile dedicate pentru autoturisme second hand cum este Autovit.ro, AUTOLINE.ro sau carzz.ro, se pot găsi rulote ieftine cu prețuri pornind de la 1.000 de euro, și ajung până la aproximativ 25.000 euro pentru modele mai noi, cu puțini kilometri parcurși.
În general, o rulotă de vânzare second hand, de până în 2 ani vechime și dotată cu pat, aragaz și frigider, se vinde un preț între 8.000 și 10.000 euro.
Pentru rulote noi, prețul de pornire este de aproximativ 10.000 euro și poate crește până la 30.000 euro fără TVA dacă se optează pentru pachete cu dotări opționale conform Weinsberg.
Pe lângă prețul de achiziție, rulota este foarte des preferată și datorită costurilor mai reduse pentru taxe, impozite și asigurări pentru că nu se plătește taxa de mediu iar impozitul este de aproximativ 50 lei.
Autorulota
O locuință pe roți – așa s-ar putea sumariza definiția autorulotei. Fiind mai compactă comparativ cu o rulotă, este și mai ușor de condus, poate fi parcată oriunde cu un grad de acces mai ridicat față de rulote, iar accesul la utilități fără a coborî din mașină în timpul mersului este un plus pentru pasageri. Cu toate astea, o autorulotă este considerată mai bună cu cât și numărul de dotări este mai mare astfel încât să acomodeze atât excursiile montane cât și cele de pe litoral dar bineînțeles, pachetele cu dotări suplimentare pot adăuga și până la 10.000 de euro la prețul final al autorulotei. Un dezavantaj principal al autorulotei comparativ cu rulotă ar fi atât costurile de achiziție dar și pentru taxe și impozite.
Second hand, se poate găsi autorulotă de vânzare pornind de la 3.500 euro pentru modele mai vechi pe Publi24, pe când modelele mai noi pornesc de la aproximativ 35.000 euro pe Autovit.ro sau haff.ro și urcă până la aproximativ 55.000 euro. Având în vedere costurile de întreținere și taxele către stat dar și calitatea dotărilor, specialiștii recomandă alegerea modelelor relativ mai noi (cu anul de producție după 2010) atunci când se optează pentru varianta second-hand, pentru a evita riscul apariției unor defecțiuni costisitoare în timpul concediilor.
Surprinzător, autorulotele noi, au prețuri de pornire tot de la aproximativ 30.000 de euro dar depinde foarte mult de reprezentanța aleasă, numărul de locuri, design și dotări. De exemplu, XGO Autorulote au spre vânzare autorulote între 32.000 euro și 40.000 euro pe când alte reprezentanțe practică prețuri de la 50.000 euro conform haff.ro și multicamper.ro și pot urca la peste 100.000 euro pentru modelele de lux.
De unde cumperi: România sau străinătate?
Am vorbit despre prețurile practicate în România, și atunci când se vrea o achiziție mai rapidă este varianta cea mai la îndemână, dar când vine vorba de mașini second hand dar și de autorulote și rulote second hand, unii doritori preferă să își asume un cost suplimentar și să se deplaseze într-o țară precum Germania sau chiar Italia, datorită grijii pe care o acordă proprietarii automobilelor deținute dar și a calității drumurilor din aceste țări care ajută la menținerea calității acestor vehicule pe termen lung.
Fie că merg direct la târguri specializate de vânzare de mașini second hand, fie că aleg anunțuri publicate direct de proprietari pe site-uri renumite ca mobile.de, cei care au optat pentru a cumpăra din străinătate susțin că pe lângă faptul ca este posibil sa faci o achiziție la un preț mai convenabil, sunt și mai multe opțiuni comparativ cu România.
Rulotă sau autorulotă?
Depinde de bugetul disponibil și de preferințele fiecăruia. Fiecare dintre cele două vehicule recreaționale are avantaje și dezavantaje atât ca ușurință de utilizare dar și din punct de vedere al dotărilor și al prețurilor, de aceea este bine să cântăriți ambele variante, și să alegeți ceea ce se potrivește mai bine pentru nevoile voastre. Nu excludeți apelarea la un consultant care să vă ajute în luarea deciziei sau puteți apela la diverse forumuri online pentru a discuta cu pasionați de călătorii folosind rulota și autorulota pentru a afla dedesubturile experienței lor.
Nu uitați să verificați instalațiile din interior și funcționalitatea utilităților înainte de cumpărare, și nu rămâne decât să vă bucurați de experiențe inedite!
Diversitatea nu lipsește, dar o vacanță cu o rulotă sau o autorulotă poate scoate la iveală locuri noi, priveliști unice și te scoate din stereotipuri pentru a te bucura de natură!
Citeste si: In vacanta cu rulota inchiriata
[…] Citeşte şi: Cât costă licența de transport marfă? | Cât costă să cumperi o rulotă sau o autorulotă? […]
[…] Citește și: Cât costă o mașină electrică? | Cât costă să cumperi o rulotă sau o autorulotă? […]
[…] Citește și: Cât costă o asigurare de viață? | Cât costă să cumperi o autorulotă? […]