Cât costă o mașină electrică?

4
1830
masina electrica

Mașina electrica este consideranta din ce în ce mai mult o investiție bună pe termen lung pentru a reduce gradul de poluare. Dacă în urmă cu câțiva ani era erau considerate un accesoriu care subliniau statutul în societate, guvernele la nivel mondial au început să investească sume semnificative pentru a facilita dezvoltarea acestora, infrastructura necesară și oportunitatea de a le achiziționa.

Anual numărul de modele produse este în creștere și inevitabil odată cu creșterea numărului de mașini electrice utilizate la nivel global, și în România interesul și infrastructura crește de la an la an.  Dacă locuiești într-un oraș aglomerat, începi să te gândești mai mult la planurile de reducere a emisiilor poluante, iar cum alegerea unei mașini este o decizie importantă, vom discuta puțin despre tipurile de vehiculele electrice care pot fi găsite pe piață. Mașinile electrice: ce sunt și categoriile acestora

O mașină electrică este orice autovehicul care este propulsat de un motor care se alimentează de la o sursă electrică fie total cu emisii zero, fie parțial, având atât acumulatori electrici cât și motor cu ardere interne, denumite mașini hibride, cu emisii semnificativ mai reduse decât mașinile clasice.

În funcție de tipul de alimentare și de modul de funcționare, sunt 4 categorii principale de mașini electrice:

  • Battery Electric Vehicle (BEV) sau All-Electric Vehicle – mai exact mașina funcționează exclusiv cu unul sau mai multe motoare electrice și pot fi încărcate la stațiile de încărcare destinate special autovehiculelor electrice sau la prizele obișnuite (încărcarea făcându-se însă mai lent)
  • Plug-in Hybrid Electric Vehicle (PHEV) – aceste tipuri de autovehicule dețin atât atât motor electric cât și un motor pe benzină sau motorină, având posibilitatea de a schimba modul de funcționare folosit pentru a alterna între zero emisii folosind doar motorul electric, sau modul hibrid pentru a conservă durata de viață a bateriei.
  • Hybrid Electric Vehicle (HEV) – spre deosebire de categoria PHEV, acestea nu pot fi încărcate la o sursă electrică, ci acumulatorii electrici se reîncarcă atunci când franezi pentru că motorul electric va merge invers și acționează ca un generator (frânare regenerativă). La viteze mici mașină poate funcționa doar cu motorul electric pe distanțe relativ mici, dar odată ce accelerați, motorul pe combustibil va prelua sarcina.
  • Mild Hybrid Electric Vehicle (MHEV) – comparativ cu PHEV, acest model nu necesită același nivel de putere a bateriei, și nu atinge același nivel de îmbunătățire a consumului de combustibil, dar permite oprirea motorului în deplasare, la frânare sau la oprire, repornind cu ușurință. Că și categoria HEV, folosește frânarea regenerativă, dar nu au un mod de propulsie excusiv electric.

    Cât costă o mașină electrică?

    Prețurile pentru mașinile electrice noi sunt semnificative, având în general prețuri de pornire de la 25.000 lei pentru un Smart Fortwo cu o autonomie de 160 Km. Prețurile cresc bineînțeles, și în funcție de producător dar și de opțiunile alese pentru acestea, dar câteva exemple mai costisitoare dar foarte apreciate ca fiabilitate în România, sunt: BMW i3 la un preț de aproximativ 37.500 euro, Volkswagen e-Golf cu prețuri de aproximativ 38.000 euro și Nissan Leaf la 34.000 euro, în top 3.

    În curând, Dacia va lansa un nou model electric, considerat cel mai ieftin pe piața auto europeană, cu prețuri de pornire de la 14.000 euro. Dacia Spring va avea aspect de SUV și o autonomie medie de 160 km, iar luând în calcul subvenția de 10.000 euro acordată de statul român pentru cumpărarea unei mașini electrice, prețul final poate ajunge sub 10.000 euro.

    Printre cele mai costisitoare, dar cu un număr de cumpărători în creștere în România, sunt modelele Tesla, cu prețuri de pornire de 50.955 Euro și pot ajunge și la 110.000 euro pentru că având în vedere că în România nu există reprezentanță, pentru a deține unul din modelele produse de Tesla, clientul trebuie să plătească taxele de import care variază în funcție de modelul ales între 4.000 euro și 9.000 euro. Ținând cont de prețurile practicate de acest producător, este important de menționat că cei care aleg să opteze pentru o Tesla, nu sunt eligibili pentru ecobonus.

    În categoria mașinilor hibrid, la cea mai mare căutare sunt modelele de la Toyota, cu prețuri între 16.800 pentru modelul Yaris Hybrid și urcă la 33.000 euro pentru modelul RAV4 Hybrid. Cu prețuri ridicate dar la mare căutare sunt și Volkswagen Passat GTE la 39.000 euro, Mini Cooper S E Countryman ALL4 care pornește de la 37.000 euro pentru o configurație de bază, și BMW 225xe iPerformance cu prețul de pornire de 36.000 euro.

    De ajutor din punct de vedere financiar poate fi Programul Rabla Plus care a fost conceput pentru achiziția mașinilor electrice și hibrid oferind ecobonusuri de 45.000 lei pentru cumpărarea unui autovehicul nou electric (de tip BEV) și 20.000 lei pentru cumpărarea unei mașini electrice hibrid cu emisii mai mici de 50g/km. Dacă se cumulează Programul Rabla Plus cu Programul Rabla Clasic, cuantumul final poate ajunge la 11.300 euro pentru o mașină electrică, și 5.800 euro pentru mașinile hibrid.

    Sursa: www.afm.ro

    Dacă bugetul este mai restrâns, o varianta alternativă sunt târgurile de vânzări auto și site-urile destinate vânzării de mașini second hand unde se pot găsi mașini de vânzare de la aproximativ 5.000 euro. În medie, cele mai căutate modele au prețuri între 7.000 euro și 11.000 euro pentru modele produse între 2012 și 2014. Având în vedere că mașinile second-hand, prin definiție au fost deținute și utilizate anterior de alte persoane, este recomandat să se verifice cu atenție evenimentele rutiere (dacă au fost), consumabilele și alte aspecte care ulterior pot crea probleme dacă nu au fost întreținute cu atenție de-a lungul timpului.

    Dacă ești un fan al evoluției tehnologiei, alegerea unei mașini electrice poate fi mai atrăgătoare în afara reducerii de emisii poluante de CO2, prin conectivitatea mai extensivă cu care vin aceste mașini: de la feedback privind eficiența și siguranță, diagnostic complex, și până la aplicații care monitorizează nivelul încărcării bateriei. Luând în calcul și ecobonusul, avantajele generale sunt și financiare și practice atât pentru mediu cât și pentru bugetul de întreținere al mașinii electrice pe termen lung.

    Citeşte şi: Cât costă Apple Watch 6 | Cât costă un antrenor personal la sală

    Sursa foto: freepik.com

    4 COMENTARII

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.