ITP 2020. Cât costă inspecția tehnică periodică?

0
26

Urmează să iți expire inspecţia tehnică periodică a mașinii? Află unde se face, cât costă o verificare tehnică auto și care este termenul de valabilitate al ITP-ului în 2020!

Unde se face ITP-ul?

Inspecția tehnică periodică a autovehiculelor se poate face doar în stații autorizate de către Registrul Auto Roman (RAR) și doar de către specialiști autorizați RAR.

Va trebui să alegi o stație ITP autorizată să funcționeze pentru clasa din care face parte autovehiculul tău. 

Vehiculele sunt împărțite în 3 clase de ITP:

  • clasa I – mopedele, motocicletele, mototriciclurile, cvadriciclurile și remorcile aferente
  • clasa II – vehiculele cu MTMA (masa totală maximă autorizată) până la 3.5 t
  • clasa III – vehiculele cu MTMA (masa totală maximă autorizată) până la 3.5 t

Preț ITP în 2020

Taxa ITP diferă în funcție de service-ul pe care îl alegi pentru verificarea tehnică auto. De asemena, contează și ce tip de autoturism deții. 

Astfel, prețul ITP pentru autoturismele pe benzină este în jur de 120 de lei, iar pentru cele diesel prețul mediu este de 150 de lei.

Același tarif este valabil și pentru microbuze, autovehicule 4×4, autorulote, utilitare, mașini mixte sau specializate. Daca ești posesor de motocicletă sau moped, vei plăti între 80 și 100 de lei pentru inspecția tehnica periodica.

Cât costă inspecția tehnică periodică?

Acte necesare în 2020

Documentele de care vei avea nevoie pentru efectuarea inspecției tehnice sunt următoarele:

  • Cartea de identitate a conducătorului auto sau a persoanei care merge cu autovehiculul la inspecția tehnică 
  • Certificatul de înmatriculare al autovehiculului (talonul) 
  • Asigurarea de Răspundere Civilă Auto (R.C.A) valabilă la data la care are loc inspecția 
  • Cartea de identitate a autovehiculului (C.I.V.)

Atât timp cât se prezinta toate documentele mai sus menționate, autovehiculul poate fi dus la inspecția tehnică de către proprietarul acestuia sau de către oricare alta persoana. În situația din urma, prezența proprietarului nu este obligatorie.

Cum treci de ITP?

Conform legislației în vigoare, la fiecare verificare tehnică auto se vor lua în considerare mai multe aspecte. Printre acestea se numără seria de şasiu și seria motorului, starea generală a vehiculului din punct de vedere estetic, starea tehnică, emisiile poluante, sistemul de frânare și de direcție.

În cazul unor deficiențe minore, legea este permisivă și poți trece de inspecție. Pe de alta parte, în cazul constatării unor probleme tehnice care reprezintă riscuri majore, autovehiculul va fi respins. Într-o astfel de situație, conducătorul auto este obligat să remedieze defecțiunile și să revină pentru o reexaminare a mașinii.

Din categoria deficiențelor majore fac parte defecțiunile tehnice cu impact asupra siguranței rutiere, autovehiculului sau mediului.

Valabilitate ITP în 2020

Perioada de valabilitate a ITP-ului o vei găsi în certificatul de înmatriculare (talonul mașinii).

Termenul nu este general valabil pentru toate autovehiculele. Valabilitatea inspecției tehnice periodice poate varia în funcție de tipul și vechimea autovehiculului, precum și de destinația de utilizare. 

Având în vedere că legea prevede sancțiuni pentru proprietarii de autovehicule cu ITP-ul expirat, asigură-te că efectuezi inspecția tehnică periodică înainte de expirarea termenului de valabilitate.

Sursa foto: freepik.com

Citeste si: Cat costa un test covid | Impozit AUTO 2020 | Cat costa o asigurare de viata

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.