Acasă Auto ITP 2022. Cât costă inspecția tehnică periodică?

ITP 2022. Cât costă inspecția tehnică periodică?

3
1374

Urmează să iți expire inspecţia tehnică periodică a mașinii? Află unde se face, cât costă o verificare tehnică auto și care este termenul de valabilitate al ITP-ului în 2022!

Unde se face ITP-ul?

 Inspecția tehnică periodică a autovehiculelor se poate face doar în stații autorizate de către Registrul Auto Roman (RAR) și doar de către specialiști autorizați RAR.

Va trebui să alegi o stație ITP autorizată să funcționeze pentru clasa din care face parte autovehiculul tău. 

Vehiculele sunt împărțite în 3 clase de ITP:

– clasa I – mopedele, motocicletele, mototriciclurile, cvadriciclurile și remorcile aferente

– clasa II – vehiculele cu MTMA (masa totală maximă autorizată) până la 3,5 t

– clasa III – vehiculele cu MTMA (masa totală maximă autorizată) până la 3,5 t

Preț ITP în 2022 / Cât costă ITP în 2022

Taxa ITP diferă în funcție de service-ul pe care îl alegi pentru verificarea tehnică auto. De asemena, contează și ce tip de autoturism deții. Astfel, prețul ITP pentru autoturismele pe benzină este în jur de 120 de lei, iar pentru cele diesel prețul mediu este de 150 de lei.

Același tarif este valabil și pentru microbuze, autovehicule 4×4, autorulote, utilitare, mașini mixte sau specializate. Daca ești posesor de motocicletă sau moped, vei plăti între 80 și 100 de lei pentru inspecția tehnica periodica.

Cât costă inspecția tehnică periodică?

Acte necesare ITP în 2022

Documentele de care vei avea nevoie pentru efectuarea inspecției tehnice sunt următoarele:

  • Cartea de identitate a conducătorului auto sau a persoanei care merge cu autovehiculul la inspecția tehnică 
  • Certificatul de înmatriculare al autovehiculului (talonul) 
  • Asigurarea de Răspundere Civilă Auto (R.C.A) valabilă la data la care are loc inspecția. Poți să iți faci AICI asigurarea
  • Cartea de identitate a autovehiculului (C.I.V.)

Atât timp cât se prezinta toate documentele mai sus menționate, autovehiculul poate fi dus la inspecția tehnică de către proprietarul acestuia sau de către oricare alta persoana. În situația din urma, prezența proprietarului nu este obligatorie.

Cum treci de ITP?

Conform legislației în vigoare, la fiecare verificare tehnică auto se vor lua în considerare mai multe aspecte. Printre acestea se numără seria de şasiu și seria motorului, starea generală a vehiculului din punct de vedere estetic, starea tehnică, emisiile poluante, sistemul de frânare și de direcție.

În cazul unor deficiențe minore, legea este permisivă și poți trece de inspecție. Pe de alta parte, în cazul constatării unor probleme tehnice care reprezintă riscuri majore, autovehiculul va fi respins. Într-o astfel de situație, conducătorul auto este obligat să remedieze defecțiunile și să revină pentru o reexaminare a mașinii.

Din categoria deficiențelor majore fac parte defecțiunile tehnice cu impact asupra siguranței rutiere, autovehiculului sau mediului.

Dacă ești interesat să îți faci și asigurare auto RCA, te invităm să îți faci singur asigurarea obţinând oferte de la brokerii de mai jos. Sunt o variantă mult mai ieftină şi mai rapidă faţă de alţi brokeri clasici.

De asemenea dacă ai nevoie să îți faci un control medical la oftalmolog și să îți faci o nouă pereche de ochelari noi îţi recomandăm magazinul online LENSA.

Valabilitate ITP în 2022

Perioada de valabilitate a ITP-ului o vei găsi în certificatul de înmatriculare (talonul mașinii).

Termenul nu este general valabil pentru toate autovehiculele. Valabilitatea inspecției tehnice periodice poate varia în funcție de tipul și vechimea autovehiculului, precum și de destinația de utilizare. 

Având în vedere că legea prevede sancțiuni pentru proprietarii de autovehicule cu ITP-ul expirat, asigură-te că efectuezi inspecția tehnică periodică înainte de expirarea termenului de valabilitate.

Înainte să îți faci ITP-ul ai nevoie să îți faci o verificare la anvelope. Dacă observi că acestea sunt uzate sau trebuie schimbate pentru noul sezon îţi recomandăm anvelope-oferte, unde îți poți găsi anvelopele tale noi.

În încheiere îți facem un scurt rezumat al partenerilor sponsorizați din acest articol cu care lucrăm noi de multă vreme. Dacă ai nevoie și tu de aceste produse sau servicii poți accesa direct pe link-urile lor.

Sursa foto: freepik.com

Citeşte şi: Cât costă un test Covid? | Cât costă impozitul auto? | Cât costă o asigurare de viaţă?

3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.