Cu o populaţie de aproape două milioane de locuitori, având cel mai mare sistem de transport public din țară, Bucureștiul este principalul centru industrial și comercial și totodată cel mai prosper oraș din România, din perspectivă economică.
Acestea sunt o parte dintre motivele pentru care cei mai mulți studenți aleg în continuare capitala pentru a-și efectua studiile universitare.
Fie că ești student în București, intenționezi să te muți din alt oraș sau ești pur și simplu curios din fire, în articolul de astăzi vei afla cât costă o garsonieră în capitală, cum a afectat pandemia piața imobiliară, precum și alte informații utile oricui vrea să se mute în cel mai mare oraș din țară.
Cuprins:
Efectele pandemiei asupra pieței imobiliare
Cu toate că situația generată de pandemie a influențat negativ economia globală iar disponibilitatea financiară a tuturor a avut mult de suferit din cauza instaurarii stării de urgență, se pare că specialiștii în domeniul imobiliar sunt optimiști.
Deși, comparativ cu aceeași perioadă din 2019, efectele pandemiei de COVID-19 s-au observat anul acesta în scăderea cererii de cumpărare privitor la anumite categorii de proprietăți, iată că prețul mediu pe metru pătrat este în continuare mai ridicat față de aceeași perioadă din anii precedenți.
Chiar dacă viitorul este incert iar specialistii în imobiliare preconizează că schimbările pieței vor fi într-adevăr constante și efectele se vor vedea oricum mai tarziu, tot ei susțin că cel mai probabil repercusiunile nu vor fi majore, ba chiar va exista o dorinta de optimizare atât în ceea ce-i privește pe dezvoltatori cât și pe cumpărători.
Conform datelor furnizate de imobiliare.ro in luna octombrie a acestui an, în ceea ce privește contractele de vânzare, în capitală s-a înregistrat o creștere de 53% față de luna septembrie.
Și în comparație cu același interval de anul trecut, aparent în București vânzările de imobile au înregistrat o creștere de circa 9%.
Cât costă o garsonieră în București?
Depășit doar de Cluj Napoca, Bucureștiul se află în topul oraşelor cu cele mai costisitoare garsoniere, indiferent că vorbim despre o locuință nouă sau una cu vechime.
Ca în orice alt oraș, și în capitală, prețul unei garsoniere este, desigur, influențat de mai mulți factori. În stabilirea costului final, cel mai mult cântărește zona în care este amplasată garsoniera, apoi vechimea proprietății dar și a locuinței, dotările și confortul acesteia. Așadar, diferența de preț între două garsoniere situate în cartiere diferite din București poate fi considerabilă.
În ceea ce privește prețul mediu pe metru pătrat pentru o garsonieră de cumpărat în București, conform indicelui imobiliare.ro acesta era, în luna octombrie a acestui an, de 1.167 Euro/mp pentru o garsonieră nouă și de 1.430 Euro/mp pentru una veche.
Astfel, pentru o garsonieră de 30 de metri pătrați în București ar trebui sa scoți din buzunar în jur de 35.000€. Prețul acesta este, bineinteles, orientativ.
În scădere cu 45 Euro/mp față de luna septembrie a acestui an, prețul mediu pentru un apartament nou cu o cameră era mai mic și în perioada similară a anului trecut. În octombrie 2019 era mai mic cu 75 Euro/mp, ceea ce înseamnă o scădere de 6,0% a prețului cerut de proprietari.
Dacă în luna octombrie a anului trecut ai fi vrut să iți cumperi o garsonieră veche în București, ai fi plătit mai puțin cu 18 Euro/mp decât ai avea de plătit în prezent, ceea ce înseamnă că prețul mediu a crescut cu un procent de 1,3% comparativ cu anul 2019. Din septembrie până în octombrie 2020 prețul mediu a scăzut însă cu 3 Euro/mp(-0,2%).
Cum variază prețul mediu/mp în București, în funcție de zonă?
După cum am menționat și la începutul articolului, amplasarea locuinței reprezintă un factor semnificativ în stabilirea prețului unei garsoniere. Variante există și în capitală, pentru orice tip de buget, dar în funcție de posibilitățile financiare de care dispui va trebui să te orientezi către zona potrivită.
Un proprietar al unei garsoniere situată într-o zonă exclusivistă a capitalei, va cere un preț mai piperat pentru aceasta comparativ cu prețul cerut de o persoană care deține o garsonieră în Rahova sau Berceni.
Vei observa în cele ce urmează că prețul mediu pe metru pătrat al unei locuințe într-un cartier apreciat din București se diferențiază enorm față de media valabilă la nivel de oraș.
Tot imobiliare.ro a realizat recent un top al cartierelor din București în care se găsesc cele mai costisitoare apartamente iar zona Kiseleff – Aviatorilor se află în fruntea clasamentului. Comparativ cu trimestrul trecut, s-ar părea că prețul unui apartament în acest cartier a scăzut cu 2,7% ajungand la 2.960 Euro/mp util în prezent.
Prin comparație, prețul cerut de un proprietar de apartament într-o zonă centrală a capitalei cum este Tineretului- Timpuri Noi ar fi de 1.640 Euro/mp.
În jur de 1000 Euro/mp util poate solicita, în schimb, un proprietar al unui apartament situat într-un cartier de la periferia Bucureștiului cum ar fi Rahova, Berceni sau Colentina.
Surse: imobiliare.ro | businessmagazin.ro | economica.net
Sursa foto: gettyimages.com
Citește și: Cât costă debranșarea de la RADET? | Cât costă încălzirea unui apartament pe timp de iarnă?