Acasă Timp liber Cât costă să amenajezi o piscină?

Cât costă să amenajezi o piscină?

1
2848
Cât costă să amenajezi o piscină?

Ştim cu toţii că vara aceasta este una atipică din punct de vedere al distracţiei, aşa că dacă vrei să simţi cum este să fii într-o vacanţă continuă chiar la tine acasă, nu mai sta pe gânduri şi transformă-ţi curtea într-o oază de relaxare – o piscina.

Dacă dispui de o curte cu un spaţiu generos, profită de timpul liber pentru a te îndeletnici cu tot felul de activităţi care să îţi aducă satisfacţie. Fie că vrei să îţi amenajezi o terasă exterioară, fie că alegi să îţi umpli curtea cu plante exotice ori preferi să îţi amenajezi un grătar de grădină, te încurajăm să îţi duci planul la bun sfârşit. 

Însă ce te faci atunci când deja te-ai ocupat de toate acestea şi totuşi lipseşte elementul surpriză pentru a avea parte de o vară fenomenală? Iată un pont bun care deja devine un trend şi în România – poţi să construieşti o piscină de care să te bucuri împreună cu familia şi prietenii tăi. 

Ştim că poate suna ca un proiect care necesită investiţii băneşti şi de timp considerabile, însă realitatea stă cu totul altfel, mai ales când iei în considerare rezultatul.

Modele de piscine 

În primul rând, va trebui să te orientezi către ce model de piscină ai dori să îţi amenajezi. Poţi alege să îţi construieşti piscină subterană, piscină supraterană sau chiar să cumperi o piscină gonflabilă. În plus, poţi opta pentru varianta de piscină în aer liber sau piscină acoperită.

Cheltuieli cu amenajarea piscinei

Care sunt costurile de construcţie pentru o piscină în curte? Dar cheltuielile de întreţinere? Mai jos expunem costurile pentru fiecare tip de piscină în parte, pentru a îţi face o idee cât mai clară despre bugetul necesar unei astfel de investiţii.

1. Piscina gonflabilă

În funcţie de preferinţele personale, dar şi de buget, costurile pot fi mai reduse sau mai ridicate. Desigur că piscina gonflabilă este cea mai accesibilă din punct de vedere al costurilor. Achiziţia de piscine gonflabile are preţuri cuprinse între 150 de lei şi 2000 de lei. Piscina gonflabilă pentru copii este o soluţie la îndemâna tuturor părinţilor şi o variantă mai sigură atunci când aceştia sunt foarte mici. 

Cu toate acestea, piscina gonflabilă pentru adulţi are numeroase dezavantaje, cum ar fi: uzura rapidă atunci când se strânge şi se repune în funcţiune de la an la an şi se poate sparge foarte rapid. În plus, chiar dacă este disponibilă şi în dimensiuni mai mari, nu are o stabilitate grozavă, dar nici un confort deosebit, mai ales când pui la cale un party în familie sau alături de prieteni.

Sursa: compari.ro

Cât costă să amenajezi o piscină?

2. Piscina supraterană

Piscina supraterană poate fi considerată o piscină medie atunci când ne gândim la costurile pe care le implică, fiind principalul său avantaj. Materialele din care poate fi construită sunt variate: oţel galvanizat, fibră de sticlă sau lemn şi poate fi conturată sub orice formă geometrică îţi doreşti. 

De altfel, acest tip de piscină poate fi montat cu uşurinţă chiar de către tine şi nu ai neapărat nevoie de o firmă specializată în construcţii de piscine. Preţul de achiziţie variază între 700 de lei şi 20.000 de lei, în funcţie de capacitate, material şi durabilitate. Aceste piscine se pot executa şi la comandă dacă modelul dorit este unul distinct şi mai ales dacă ai o pasiune pentru cele rustice din lemn atent meşteşugărite. 

În plus, trebuie să te asiguri că dispui de un spaţiu bine nivelat sau să te ocupi de nivelarea lui anterior montării piscinei. De cele mai multe ori, nivelarea terenului se face cu nisip, iar investiţia nu ar costa mai mult de 700 de euro (pentru o piscină cu capacitate mare).

Şi această piscină este preferată de părinţi pentru copiii mai mari, fiind spaţioasă, confortabilă şi durabilă. Poate fi o variantă perfectă pentru o piscină în curte.

Surse: piscine24.ro | calorserv.ro

3. Piscina subterană

Piscina subterană este ultima variantă, cea mai costisitoare, însă şi cea mai populară şi spectaculoasă dintre cele trei. Pentru amenajarea unei astfel de piscine, ai cu siguranţă nevoie de ajutorul unor constructori – atât pentru proiectare în sine, cât şi pentru montare. 

Ca şi în cazul piscinei supraterane, poţi alege materialul din care să fie construită structura piscinei: beton, polistiren sau metal. De cele mai multe ori, acest tip de piscină are o durabilitate extinsă, pot fi construite în diverse forme şi dimensiuni, astfel încât să se încadreze perfect în curte şi nu trebuie te îngrijorezi în privinţa stabilităţii. Desigur că cel mai important factor de care va depinde piscina este întreţinerea ulterioară periodică.

Piscina subterană (sau îngropată) cu structură metalică este cea mai durabilă şi prezintă o garanţie de rezistenţă de până la 25 de ani.

Preţul pentru o astfel de piscină depăşeşte 10.000 de euro pentru dimensiunea standard de 8×4 metri, însă costurile depind foarte mult de: dimensiune, firma de construcţii de piscine aleasă, calitatea executării lucrărilor pentru a asigura rezistenţa pe termen lung.

Preţul pentru o piscină cu structură de polistiren începe de la 2000 de euro.

Piscina cu structură din beton este varianta cea mai comună dintre cele trei tipuri şi prezintă avantajul de a putea fi construită sub orice formă şi dimensiuni vă doriţi. Investiţia începe de la peste 10.000 de euro.

Toate aceste preţuri nu includ şi excavarea, materialele de construcţie, echipamentele de filtrare sau alte accesorii de piscină.

Cât costă excavarea?

Excavarea terenului pentru construcţia piscinelor are un preţ de 150-200 lei pe oră, iar debarasarea pământului excavat are un cost mediu de 250 de lei/m3. Desigur, puteţi găsi preţuri şi mai mici, dar şi mai mari, în funcţie de firma sau specialiştii la care apelaţi, dar şi de accesibilitatea terenului. 

Echipamente piscină

Echipamentul de filtrare a apei este un element de nelipsit pentru o piscină, iar preţul acestuia începe de la 800 de lei pentru piscine mai mici, şi depăşeşte 3000 de lei pentru piscine voluminoase.

Sursa: hydrospa.ro

Foarte important este şi sistemul de recirculare a apei. Vei avea nevoie de o pompă de recirculare pentru a evita formarea cu uşurinţă a bacteriilor, dar şi de unul sau două skimmere, în funcţie de mărimea piscinei. 

O pompă de recirculare a apei se poate achiziţiona la un preţ care variază între 800 de lei şi 10.000 de lei.

Sursa: hydrospa.ro/pompe-piscina

Preţul unui skimmer variază între 350 de lei şi 1000 de lei.

Sursa: hydrospa.ro/skimmere-piscina

În plus, ai nevoie de duze de refulare şi de aspirare, dar şi de sifoane de pardoseală. Duzele au preţuri cuprinse între 30 de lei şi 1000 de lei, iar sifonul are un preţ cuprins între 100 de lei şi 2000 de lei. 

Nici sistemul de tratare a apei nu trebie să lipsească, fiind un aspect esenţial pentru siguranţa ta şi a celorlalţi care vor folosi piscina. Te poţi bucura de o piscină igienizată corespunzător, fără a-ţi mai face griji în această privinţă. Un astfel de sistem îl puteţi găsi începând cu preţul de 5000 de lei.

Sursa: magazinul-de-piscine.ro

De asemenea, pentru piscinele din beton te poţi gândi la finisaje aspectuoase din gresie sau mozaic, ultima sugestie fiind aspectuoasă şi rezistentă în timp. Nu uita nici de finisajul cu borduri pentru conturul piscinei, dar şi pentru spaţiul dimprejur cu dale, dacă doreşti.

Accesorii piscină pentru un plus de distracţie

  • Pulverizator de apă
  • Tunuri de apă
  • Tobogan
  • Sistem de înot contracurent
  • Duş solar
  • Fotolii gonflabile
piscina
Cât costă să amenajezi o piscină?

Întreţinere piscină

Pe lângă toate cheltuielile cu achiziţiile şi construcţia, trebuie să iei un calcul şi întreţinerea lunară a piscinei (curăţare, substanţe de întreţinere). Poţi apela la specialişti sau te poţi ocupa personal, dar în ambele cazuri va trebui să mai pui deoparte 100-200 de euro pe lună.

Cât te costă de fapt o piscină?

În sfârşit, în funcţie de bugetul pe care doreşti să îl aloci acestei investiţii, poţi constata că există variante accesibile pentru toate buzunarele. Te poţi rezuma la o piscină gonflabilă de câteva sute de lei sau poţi alege varianta medie ca preţ de piscină supraterană, asta dacă momentan piscina construită subterană excede calculele tale. 

Varianta cea mai ieftină este piscina gonflabilă şi te poţi încadra sub 1000 de lei, în timp ce pentru o piscină supraterană poţi cheltui între 700 de lei şi 20.000 de lei. Pe de altă parte, pentru piscina îngropată, trebuie să te pregăteşti pentru un cost mediu de 15.000 de euro, dacă vrei să beneficiezi de toate avantajele acesteia.

 Poţi consulta mai multe oferte înainte de a te decide, compară preţurile, pune totul pe o foaie şi cântăreşte bine încadrarea în bugetul pe care ţi l-ai stabilit.

Sursa foto: freepik.com

Citeste si: Cat costa realizarea unui pasaport | Cat costa o vacanta in Grecia

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.