BCA: Cât costă un palet?

0
1805
palet BCA

Alegerea materialului de construcție potrivit este unul dintre factorii cheie pentru clădirile durabile iar a fi conștient de cantitatea de materii prime utilizate în produsele pentru construcții este un concept cheie atunci când se încearcă proiectarea eficientă, având ca scop reducerea energiei totale incorporate a materialelor. 

Betonul celular autoclavizat sau așa cum este mai cunoscut BCA, este un exemplu de material de construcție care urmărește să reducă cerințele generale de materie primă, menținând în același timp cât mai multe dintre proprietățile structurale și funcționale ale produsului original. 

Ce este betonul celular autoclavizat (BCA) și cum este fabricat?

Betonul celular autoclavizat (BCA) a fost dezvoltat în Suedia în 1924. În Europa, BCA-ul a devenit de atunci unul dintre cele mai utilizate materiale de construcție și este, de asemenea, folosit din ce în ce mai des în multe alte țări. Ca material de construcție ușor, ferm, foarte izolant și durabil, este produs în multe densități și clase de rezistență.

Betonul celular oferă o gamă largă de posibilități de a crește calitatea construcției, reducând în același timp costurile pe șantier. 

Ușor și destul de eficient din punct de vedere energetic, este produs prin adăugarea unui agent de spumă la un amestec de nisip, var, ciment, gips/anhidrit, apă și aluminiu într-o matriță, apoi tăierea blocurilor sau panourile din „tortul” rezultat și „gătirea” cu abur (autoclavare). Gazul folosit pentru a „spuma” betonul în timpul fabricării este hidrogenul format din reacția pastei de aluminiu cu elementele alcaline din ciment.

Proprietățile BCA-ului

Conductivitate termică

Bulele din interiorul betonului celular autoclavizat sunt cele care îi conferă calitățile sale de izolare termică. Deoarece aerul este un conductor slab de căldură, căldura care călătorește prin BCA nu este transmisă, împiedicând efectiv să ajungă pe cealaltă parte. Acest lucru, în combinație cu grosimea blocului de beton în sine, precum și orice alte straturi de protecție suplimentară, cum ar fi o fațadă de cărămidă, asigură o izolare termică excelentă.

Betonul celular autoclavizat oferă în general o cifră de valoare R foarte respectabilă ca un singur strat de blocuri, deși, evident, blocuri mai groase și orice straturi suplimentare se vor adăuga la valoarea R generală.

Izolare fonică

Pungile mici de aer din acest material de construcții ajută, de asemenea, la prevenirea transmiterii sunetului. Valorile exacte Rw vor depinde de alți factori, cum ar fi alte straturi sau materiale care acoperă BCA-ul, dar este, în general, foarte eficient la blocarea frecvențelor joase și medii și poate fi îmbunătățită și mai mult cu adăugarea de izolare fonică adăugată. Trebuie avut grijă să vă asigurați că toate golurile sunt sigilate corespunzător, pentru a bloca orice pasaje prin care ar putea trece sunetul.

Câte bucăți de BCA sunt într-un palet?

Blocurile de beton celular autoclavizat puse la vânzare sunt legate, marcate și depozitate pe paleți de lemn pentru un transport mai ușor. Numărul de bucăți puse pe un palet depinde de dimensiunile acestora care impactează de asemenea și suprafața ce poate fi acoperită utilizând paletul respectiv. De aceea e bine să calculați câți paleți aveți nevoie pentru suprafața dorită și câte bucați de BCA sunt într-un palet.

Să luăm câteva exemple. Pentru un palet de BCA de 10, cel mai des întâlnit este un număr de 120 de bucăți ce pot acoperi o suprafață de 18 metri pătrați. Un palet de 15 are de obicei 100 de bucăți, și poate acoperi o suprafață de 15.6 metri pătrați iar un palet de 20 are 70 de bucăți ce acoperă 10.51 metri pătrați. Pentru paletul de BCA cu dimensiune mai mare, de 30, pot fi găsite ambalate 50 de bucăți pentru 7.5 metri pătrați.

Cât costă un palet de BCA?

Deși unele magazine de specialitate stabilesc prețurile afișate per bucată inclusă în palet cea mai convenabilă variantă pentru cel care urmează să cumpăre este prețul total al paletulu pentru a exclude calulele suplimentare.

Așadar, când vorbim de prețuri pe bucată, acestea pot fi între următoarele sume menționate în continuare, care variază în funcție de producător și de retailer:

  • 8 – 12 lei pentru BCA de 10 
  • 12 – 18 lei pentru BCA de 15
  • 16 – 23 lei pentru BCA de 20
  • 17 – 25 pentru BCA de 25
  • 22 – 29 pentru BCA de 30

În cazul paleților, prețurile ce pot fi găsite la retaileri sunt de aproximativ:

  • 600 – 1400 lei pentru BCA de 10 
  • 800 – 1400 lei pentru BCA de 15
  • 900 – 1400 lei pentru BCA de 20, 25 sau 30

Bineînțeles, și în cazul paleților de BCA prețurile menționate variază în funcție de producător și de retailerul ales.

Beneficiile betonului celular autoclavizat (BCA)

Unele dintre cele mai populare beneficii ale utilizării betonului celular autoclavizat includ:

Gamă largă de dimensiuni: produsele din beton celular pot fi fabricate în multe dimensiuni diferite, de la blocuri standard până la plăci mari armate

Izolare termică excelentă: betonul celular autoclavizat are o conductivitate termică extrem de scăzută, rezultând un grad ridicat de eficiență termică. Acest lucru înseamnă un potențial de economii considerabil la costurile de încălzire și răcire

Extrem de ușor: cântărește cu aproximativ 50% mai puțin decât materialele de construcție comparabile

Rezistență ridicată la compresiune: blocul de BCA este un produs solid și, prin urmare, extrem de rezistent. Întreaga suprafață este inclusă în calculul analizei structurale

Precizie dimensională ridicată: Datorită preciziei sale dimensionale, este extrem de ușor de prelucrat, deoarece nu este necesar mortar gros

Izolare fonică ridicată: Izolație fonică ridicată datorită structurii poroase a betonului aerat

Rezistență ridicată la foc: are o rezistență la foc extrem de mare de cel puțin 4 ore și mai mult

Rezistent la termite: Termitele sau alte insecte nu pot deteriora betonul gazos

Ușor de manevrat: Datorită raportului excelent dimensiune/greutate, construcția cu beton celular se realizează foarte rapid

Surse: www.google.com | www.freepik.com 

Citește și: Cât costă o casă la roșu? | Cât costă o asigurare de locuință?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.