Știm cu toții care este importanța prevenției în sănătate. În cazul femeilor, mai ales acelora trecute de vârsta de 30 de ani, este esențială examinarea ecografică periodică a sânului.
Ecografia de sân sau ecografia mamară este o metodă rapidă și non-invazivă prin care se pot diagnostica, preferabil din timp, eventuale afecțiuni mamare. În acest articol ne-am propus să răspundem la câteva întrebări relevante în legătură cu acest subiect, pentru a aduce lămuriri cu privire la procedura în sine, costuri, avantaje și dezavantaje.
Cuprins:
Ce presupune concret ecografia mamară?
Tehnica presupune utilizarea undelor sonore (unde mecanice de frecvență înaltă) pentru a obține imaginea detaliată a țesuturilor din interiorul sânului. După vârsta de 30 de ani, această tehnică de investigare imagistică se face anual. Unii specialiști recomandă efectuarea unui consult senologic anual chiar începând cu vârsta de 20 de ani.
Concret, pe sânii pacientei se aplică un gel special creat pentru a facilita deplasarea undelor sonore, apoi cu ajutorul unui dispozitiv (transductor sau sondă ecografică) medicul va efectua mișcări coordonate pe toată suprafață sânului evaluat, aplicând o ușoară presiune. În acest mod, imaginile țesutului mamar vor putea fi vizualizate ulterior pe ecran.
În general, procedura nu durează mai mult de 30 minute și nu este dureroasă.
Cel mult se poate simți un ușor disconfort datorat presiunii aplicate sau gelului rece. Dacă medicul consideră necesar, este posibil să insiste pe o anumită zonă.
Cât costă o ecografie mamară?
Desi costurile pot varia de la o clinică la alta, în linii mari, prețul pentru o ecografie mamară unilaterală (la un singur sân) se încadrează de regulă între 100 și 200 lei, iar pentru o pentru o ecografie mamară bilaterală (la ambii sâni) între 200 și 300 lei.
Când este indicat să faci o ecografie mamară?
După cum am menționat la începutul articolului, după o anumită vârstă, această investigație se face anual. Cu toate acestea, în cazul în care apar anumite semne, simptome sau în urma unei evaluări medicul suspectează că ar exista o formațiune tumorală sau se bazează pe un istoric de cancer mamar, se impune o ecografie a sânului. Semne sau simptome pot fi apariția unui nodul, inflamarea și/sau înroșirea zonei sau scurgeri nefirești.
Pe lângă examinarea ecografică periodică, un rol extrem de important în prevenția sau vindecarea bolilor îl joacă și autopalparea săptămânală sau lunară a sânilor și a axilei.
Care este diferența între ecografia de sân/ mamară și mamografia?
Desi denumirile sunt asemănătoare, aspect care poate crea confuzie, ecografia mamară și mamografia sunt două investigații diferite, dar nu se exclud una pe cealaltă. Mai exact, pot veni una în completarea celeilalte.
Difrențele dintre acestea sunt însă destul de mari. Iată:
Ecografia mamară este o procedură non-invazivă, non-iradiantă și nedureroasă. Investigația poate fi efectuată și în sarcină, dar și de către femeile care alăptează.
Mamografia este o investigație care se recomandă a fi realizată anual de către femeile de peste 40 de ani. Metoda presupune utilizarea unui aparat pe bază de raze X, ce-i drept, în cantități reduse comparativ cu alte radiografii, procedura în sine fiind ușor dureroasă. Durerea apare în urma compresiei sânului.
Mamografia nu este recomandată femeilor însărcinate.
Imaginile obținute în urma unei mamografii sunt mult mai precise decât cele rezultate în urma ecografiei mamare. Pe de altă parte, mamografia are limitele ei imagistice, mai ales în cazul unor sâni cu structura densă. Tocmai de aceea, există și cazuri în care medicul specialist poate solicita efectuarea ambelor investigații.
Avantaje și dezavantajele ecografiei mamare
Avantajele efectuării ecografiei mamare sunt considerabile:
- este o metodă non-invazivă și non-iradiantă
- nu este dureroasă
- atât procedura în sine, cât și rezultatele sunt rapide
- se poate repeta de câte ori este necesar
- se poate realiza la orice varstă
- se poate efectua fără probleme și în sarcină
- eficace în examinarea sânilor cu implanturi mamare
- eficace în vizualizarea leziunilor de dimensiuni reduse în cazul unor sâni denși
- șansele depistării cancerului mamar cresc atunci când ecografia mamară vine în completarea mamografiei
În ceea ce privește dezavantajele, trebuie menționat faptul că ecografia de sân, de una singură, se poate dovedi insuficientă în diagnosticarea cancerului mamar. În cazul pacientelor cu un istoric sau un risc crescut de cancer mamar, dar și acelora cu sâni densi, specialiștii recomandă utilizarea ecografiei mamare în tandem cu mamografia.
Altfel, pentru o precizie cât mai bună, se recomandă utilizarea unor aparate performante și interpretarea ecografiei mamare doar de către specialiști în domeniul imagisticii sânului.
Sursa: sfatulmedicului.ro
Sursa foto: google.com
[…] Citește și: Cât costă o epilare definitivă? | Cât costă o ecografie mamară? […]
[…] Citeşte şi: Cât costă o epilare definitivă? | Cât costă o ecografie mamară? […]