Cel mai bun antivirus – Criterii de selecție și recomandări

0
1504
Cel mai bun antivirus - Criterii de selecție și recomandări

Încet dar sigur, accesul la internet s-a transformat într-o necesitate pentru majoritatea dintre noi, iar acest lucru s-a tradus într-o creștere semnificativă a criminalității cibernetice. Măsura cea mai la îndemână pentru protecția calculatorului tău de atacuri cibernetice este instalarea unui program antivirus bun. Dacă nu ai cunoștințe tehnice și nu știi de unde să începi căutarea, te sfătuim să citești mai departe.

Vei afla cum funcționează mai exact un antivirus, ce aspecte ar trebui să iei în calcul pentru a alege cel mai bun antivirus potrivit sistemului de operare de care beneficiezi și vei putea studia recomandările noastre. Să începem.

Cum funcționează de fapt un antivirus?

În primul rând, un antivirus ar trebui să detecteze și să îndepărteze din calculator orice program malițios și prin urmare periculos pentru sistem. Programele malițioase sunt de mai multe tipuri, însă orice astfel de program poartă denumirea generică de “malware”. În categoria aceasta nu intră doar virușii ci și programe spion, viermi informatici, cai troieni, programe keylogger și multe alte aplicații nocive.

Mai concret, antivirusul poate detecta un malware analizând fișierele din calculator pentru a depista o eventuală breșă de securitate, dar și monitorizând comportamentul programelor instalate pentru a identifica acțiuni suspecte, modificări în sistemul de operare.

Pentru ca programul antivirus să aibă o eficiență cât mai ridicată, specialiștii recomandă să se efectueze regulat update-uri în baza de date a acestuia. Cu toate acestea, este bine de știut că oricâte funcții avansate ar avea un program antivirus, dacă vorbim despre un virus nou despre care nu există informații în baza de date, sunt șanse mari ca acesta să nu fie detectat.

Cum alegi cel mai bun antivirus?

Având în vedere multitudinea de oferte în ceea ce privește programele antivirus, pentru a face cea mai potrivită alegere, te sfătuim să iei în calcul următoarele aspecte:

Compatibilitatea cu sistemul de operare

Va trebui să te orientezi, firește, în funcție de sistemul de operare care rulează pe calculatorul tău: Windows, Apple sau Linux. Variante de antivirus există pentru toate pe piață, deși dintre cele 3, se pare că sistemul de operare Linux prezintă un risc mult mai mic de atacuri cu malware.

Numărul de utilizatori pentru care ai nevoie de protecție

Deții un singur device de pe care navighezi pe Internet? Atunci nu este necesar să achiziționezi un antivirus dedicat mai multor utilizatori, mai ales în contextul în care prețul pentru o astfel de licență este ușor mai ridicat decât una destinată unui singur utilizator. Dacă totuși ai nevoie de protecție pentru mai multe dispozitive, poate ai un laptop, un calculator și o tabletă, evident că te-ar avantaja să alegi un program multi-user.

Complexitatea funcțiilor

Ai nevoie de un program cu funcții de bază, cum ar fi scanarea în vederea identificării virușilor din baza de date, recunoașterii virușilor noi și monitorizarea constantă a programelor? Atunci este posibil ca un antivirus gratuit sau unul cu un cost redus să fie suficient de bun pentru tine.

Pe de altă parte, anumite programe antivirus vin la pachet cu funcții foarte interesante și care se pot dovedi extrem de utile pentru anumiți utilizatori. Câteva exemple de funcții mai complexe care ar putea fi de interes:

  • Funcția anti-spam
  • Protecţie Anti-Phishing
  • Funcția Control parental
  • Filtre de conținut
  • Asistență tehnică
  • Data recovery (spațiu virtual de stocare a datelor)

Costul programului antivirus

După cum precizam mai sus, dacă tu consideri că nu ai neapărat nevoie de funcții complexe și mai mult decât atât, te bucuri de un sistem cu un soft anti-malware preinstalat, atunci poți să te bazezi pe protecția oferită de acesta.

Windows Defender, mai nou cunoscut sub denumirea de Microsoft Defender Antivirus este un astfel de program gratuit care asigură periodic actualizări speciale de securitate și lansează  funcții noi.

Softul vine la pachet cu sistemul de operare Windows 10, dar se regăsește și în sistemele Windows 7 și Windows 8.1.

Există, bineînțeles, și alte programe antivirus gratuite potrivite pentru Windows care ar putea veni în completarea unui soft preinstalat. Branduri mari precum Bitdefender, Avira, Kaspersky, Avast oferă variante de luat în considerare.

Nu putem totuși nega avantajele de care se bucura cei care optează pentru un antivirus cu licență. O asemenea licență este de regulă activă pe durata unui an de zile, contra unui cost mai mult decât rezonabil.

Cât despre funcțiile avansate la care făceam referire, acestea pot fi realmente de interes pentru acei utilizatori care lucrează cu informații confidențiale sau efectuează în mod regulat operațiuni financiare importante. Prin urmare, în cazul regretabil în care ar avea loc un atac cibernetic, un antivirus bun ar putea recupera fișiere și date indispensabile.

Recomandările noastre

În deplină cunoștință de cauză poți acum să treci la studierea acelor programe antivirus care îndeplinesc caracteristicile căutate de tine. Te sfătuim să începi cu recomandările noastre:

Bitdefender Antivirus Total Security 2021 – 1 an, 5 utilizatori

  • Număr utilizatori: 5
  • Compatibil cu: Windows, macOS, Android, iOS
  • Funcții: Antivirus, Anti-phishing, Protecția datelor, Antispam, Anti-Ransomware
  • Memorie RAM: 2 GB
  • Asistență tehnică
  • Produs românesc, premiat la nivel internațional

Îl mai găsiți aici sau în varianta pentru 3 dispozitive, aici.

Norton Security Deluxe 1 an, 5 utilizatori

  • Număr utilizatori: 5
  • Compatibil cu: Windows 7, Windows 8, Windows 8.1, Windows Vista, Windows XP, Android, iOS, Mac OS
  • Funcții: Antispyware, Antimalware

Antivirus Kaspersky Internet Security, 1 an, 3 utilizatori

  • Număr utilizatori: 3
  • Compatibil cu: Windows 7, Windows 8, Windows 8.1, Windows 10, Android, iOS
  • Memorie RAM: Windows: 1GB
  • Funcții: Antivirus, Antispyware, Antimalware, Anti-phishing, Control parental, Protectie date, Antispam, Anti-Ransomware

Antivirus ESET NOD32 Internet Security, 1 an, 1 PC

  • Număr utilizatori: 1
  • Compatibil cu: Windows 7, Windows 8, Windows 10
  • Funcții: Antivirus, Antispyware, Antimalware, Anti-phishing, Anti Ransomware

În încheiere, iată câteva exemple de bune practici pentru a te proteja cât mai bine de potențiale atacuri malware:

  • Încearcă să nu accesezi site-uri care nu par a fi de încredere
  • Nu accesa linkuri și nu descărca fișiere atașate email-urilor primite de la utilizatori necunoscuți
  • Nu uita să faci periodic actualizările necesare pentru ca antivirusului pe care îl folosești să funcționeze la eficacitate maximă
  • Nu descărca aplicații sau programe din surse îndoielnice
  • Folosește parole diferite și cât mai complexe pentru fiecare program/ aplicație în parte

Dacă informațiile din acest articol ți-au fost utile, lasă-ne un comentariu în căsuța de mai jos, iar dacă ai sugestii în legătură cu alegerea celui mai bun program antivirus, nu ezita să le împărtășești cu noi.

Le poţi cumpăra pe toate de pe eMAG.

Surse: scientia.ro | antivirusbun.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.