Învățăm să finalizăm cu succes diverse nivele ale sistemului de învățământ, lucrăm pentru o carieră de succes, luptăm pentru a ne asigura atât strictul necesar dar și un stil de viață confortabil, dar când vine vorba de viața personală, majoritatea ne gândim imediat la familie: soț/soție și copii.
Având în vedere că încă din copilărie, fetițele își imaginează cum ar fi să aibă propriul copil, nu este greu de înțeles de ce odată ajunse la maturitate, femeile consideră că au o viață împlinită atunci când au copii. Cu toate astea, numărul cuplurilor care întâmpină dificultăți în a ajunge la o sarcină obținută pe cale naturală, este surprinzător de mare și atunci, în dorința de a-și completa familia cu un copil, apelează la metodele existente de reproducere asistată.
Cuprins:
Ce este infertilitatea?
Cu o rată destul de ridicată de afectare a cuplurilor, infertilitatea este o problemă cu o listă de cauze variate dar care prin tratamente specifice, majoritatea pot fi tratate.
Diagnosticul de infertilitate se ia în considerare atunci când după o perioada de minim 1 an de zile în care contactul sexual dintre parteneri a fost regulat și neprotejat și nu s-a obținut o sarcină. În urma analizei de-a lungul timpului, specialiștii sunt de părere că motivele infertilității sunt feminine, masculine sau mixte (de la ambii parteneri) împărțite în egală măsură, și o mică parte din cauzele infertilității sunt necunoscute.

Cauzele infertilității
Printre cauzele frecvent întâlnite la femei sunt: lipsa ovulatiei ca o consecință a insuficienței ovariene, chisturi ovariene sau trompe uterine înfundate, endometrioză, fibrom, vârsta și altele. În cazul bărbaților, sterilitatea verificată prin testul denumit spermogramă, este definită de o lipsă a spermatozoizilor formați normal și cu o morfologie bună, în urmă consumului de alcool sau nicotină, obezitate, infecții la nivel testicular printre altele, și nu în ultimul rând, dacă nu se poate găsi o cauză clară, se iau în calcul modificări genetice.
Pentru a determina cauza infertilității, cuplurile sunt consultate și consiliate de medici specialiști care în completare, recomandă un set complet de teste pentru a verifica starea sănătății fizice și apoi recomandă tratamentul pe care îl consideră cel mai potrivit pentru îmbunătăți fertilitatea. Un astfel de tratament la care ajung să apeleze cuplurile, la recomandarea medicului, este fertilizarea in vitro.
Ce presupune fertilizarea in vitro
Deși mulți asociază automat infertilitatea cu fertilizare in vitro ca unică soluție, în realitate, mulți medici susțin că mai puțin de jumătate din cazurile de infertilitate au fost soluționate astfel, de obicei optandu-se pentru tratarea punctuală a cauzei fie prin medicația specifică unei afecțiuni medicale, fie prin vitamine recomandate creșterii fertilității.
Înainte să înaintăm cu detalii despre proces și prețuri, este important de menționat că fertilizarea in vitro nu este un tratament standard care poate fi comparat între 2 sau mai multe paciente. În funcție de afecțiunea depistată, procesul se personalizează pentru fiecare dintre cazuri și astfel, rezultatele și rapiditatea cu care apare o sarcină, diferă de la caz la caz.
Fertilizarea in vitro reprezintă procesul de creare în afara corpului uman, a embrionului. Ovocitele recoltate după stimularea hormonală a ovarelor, sunt puse într-un recipient denumit eprubetă și în contact cu spermatozoizii, sunt fecundate pentru a se obține embrionii necesari să fie introduși în uterul viitoarei mame. Pentru a rezulta o sarcină, embrionii trebuie să-și continue dezvoltarea, dar nu se poate oferi nici o garanție că această procedură va fi de succes de la prima ședință.

Pașii parcurși în fertilizarea in vitro
1. Stimularea ovariană – este un tratament medicamentos sau injectabil cu hormoni care începe la o dată stabilită de către medic, în funcție de menstruație, pentru a se obțin cât mai multe ovocite. Sunt 2 tipuri de stimulare ovariană care se recomandă – unul care durează aproximativ 2 săptămâni, și unul care durează 3-4 săptămâni, care este și cel mai frecvent utilizat.
2. Recoltarea – se face atât pentru ovocite la femei uneori folosindu-se anestezie, cât și a spermei la bărbați
3. Fertilizarea in vitro – este procesul de fecundare și formare a embrionilor în eprubetă. Ovulele fertilizate se urmăresc încă din ziua 1 și se notează evoluția acestora prin analiză aspectului și a numărului.
4. Embriotransferul – este o procedura nedureroasă de transferare a ovulelor prin colul uterin, în uter
5. Monitorizarea după embriotransfer – se așteaptă aproximativ 2 săptămâni până când se poate face un test de sarcina, sau poate fi confirmat sau infirmat rezultatul prin investigații de laborator.
Cât costă analizele anterioare fertilizării in vitro?
Așa cum spuneam anterior, pentru ca un medic să ajungă la certitudinea că fertilizarea in vitro este cea mai potrivită cale de acțiune, este necesar un set de analize care din punct de vedere financiar, reprezintă un cost adițional procedurii propriu-zise. Printre testele de sânge, investigațiile ecografice, imagistice și interdisciplinare (urologie, endocrinologie, etc) medicul va recomanda și o analiză psihologică a ambilor parteneri pentru a evalua capacitatea acestora de a depăși eventualele rezultate negative și dacă este nevoie, să recomande modalitatea terapeutică necesară.
Citește și: Cât costă o ședință la psiholog/psihoterapeut?
Prețurile menționate mai jos, variază în funcție de medicul la care apelați, gradul lui/ei de specializare și clinica din care face parte (după caz):
- Prețuri analize principale pentru diagnosticarea infertilității la femei:
- Pachet de analize de sânge – între 700 lei și 1000 lei
- Consultație endocrinologie – între 200 și 350 lei
- Ecografie tiroidă – între 100 și 270 lei
- Consultație ginecologie – între 200 și 350 lei
- Ecografie transvaginala – între 100 și 270 lei
- Prețuri analize principale pentru diagnosticarea infertilității la bărbații:
- Consultație medic specialist – între 200 și 350 lei
- Testosteron seric – aproximativ 50 lei
- Spermograma – între 150 și 170 lei
- Preț evaluare psihologică a cuplului – între 100 și 300 lei
Cât costă fertilizarea in vitro?
Având în vedere necesitatea personalizării tratamentului în funcție de cauza care duce la infertilitate, nu se poate spune un preț fix. Cu toate astea, o procedură costă de obicei, în România, între 2000 și 3500 de euro.
De multe ori, nu este suficient doar o singură procedură pentru rezultarea unei sarcini, de aceea se poate face și 3-4 fertilizări in vitro, consecutive. Dacă nici după acestea, nu s-a rezultat o sarcină, este recomandat refacerea analizelor și eventual suplimentate la indicațiile medicului pentru a vedea dacă nu a rămas ceva nedepistat.
Tratamentul de fertilizare in vitro nu are un număr limită maxim, de aceea poate fi repetat fără nici o problemă, dar atunci când sunt repetate rezultatele negative, este recomandat să se ceară și o a doua părere.
Având în vedere că per total, costurile cu analizele și o procedura de fertilizare in vitro pot ajunge la o sumă de 4000 – 5000 euro, cuplurile pot deconta o parte din sumă prin Programul Național de Fertilizare in Vitro finanțat de Ministerul Sănătății. Suma pe care o pot primi este de 1.200 euro, iar dacă dacă au și domiciliul în București, prin programul „O Șansă Pentru Cuplurile Infertile” inițiat de Primăria Capitalei, pot primi în plus suma de 13.800 lei (aproximativ 2.800 euro).
Diferă sarcina naturală de o sarcina în urmă fertilizării in vitro?
Răspunsul specialiștilor este că nu! Fie că se alege fertilizarea in vitro sau inseminare intrauterină (inseminare artificială) – o procedură similară cu fertilizarea in vitro doar că spermatozoizii sunt introduși de către medic, direct în uter în momentul ovulației, sarcina evoluează la fel ca o sarcina obținută pe cale naturală, iar ulterior, copilul se dezvoltă normal. Este foarte important, indiferent de metodă, ca medicul să aibă o imagine cât mai completă asupra istoricului medical pentru a putea monitoriza și preveni eventualele complicații care pot apărea dacă sunt probleme de sănătate anterioare.
Atunci când se apelează la metode de reproducere asistată, costurile nu sunt doar financiare, sunt și fizice și emoționale. Cu toate astea, femeile care au urmat aceste proceduri susțin că au acordat mai multă atenție metodelor de destresare, de gestionare a emoțiilor și de eliminare a îndoielilor pe parcursul tratamentului. De aceea este recomandat atât pentru viitoarea mama dar și pentru cuplu, să consulte un psiholog, în perioada tratamentului sau în funcție de situație, când se simte nevoia de a discuta cu un specialist care poate ajuta depășirea perioadelor mai dificile.
Sursa:http://fiv.assmb.ro/regulament.pdf
Sursa: www.sant.ro
Citește și: Cât costă o asigurare de viață?