Cât te costă un coș de cumpărături? Cât te costă să trăiești în România?

5
2225
Cât te costă să trăiești în România?

Să trăiești înseamnă să supraviețuiești sau să ai un trai decent? Mulți dintre noi cred că ne întrebăm acest lucru de fiecare dată când în presă se discută despre salariul minim pe economie din România. Și totuși, care este realitatea și cât costă un cos de cumparaturi în România?

Înainte sa parcurgem ce înseamnă nivelul de trai în România, și să nu va gândiți la o aproximare a luxului pe care poate îl dorim, este necesar să trecem puțin prin veniturile românilor.

Salarii România 2021

În ultimii ani se tot discută despre creșterea salariului minim în România pentru a crește bunăstarea individuală și a reduce diferența dintre salariile din România și media salariilor statelor Europene. Cu toate astea, aproximativ 25% din angajații români, primesc lunar un salariu minim pe economie, luând în considerare și diferențierea salariilor minime pentru angajați, în funcție de pregătirea profesională.

Așadar, în 2021, salariul minim but în România pornește de la 2.300 lei, iar în urma taxelor plătite către stat în valoare de 45%, angajatul rămâne cu un salariu net de 1.386 lei.

Deși salariul minim pe economie poate fi desconsiderat de multe ori ca fiind o excepție, în ciuda procentului pe care îl reprezintă, putem să luăm în calcul salariul mediu calculat de Institutul Național de Statistica, și apoi sa trecem la cât costă efectiv să trăiești în orașele din România.

La începutul anului 2021, salariul mediu brut în România ajungea la 5.804 lei, potrivit INS, aflat în creștere față de 2020. Astfel, câștigul salarial net mediu, era de 3.561 lei.

Dar este suficient?

Cât te costă să trăiești în România?

Costul vieții în România conform autorităților-Cât te costă un coș de cumpărături?

Surprinzător, în urmă cu 20 de ani a fost ultima dată când a fost acceptat oficial un “coș minim de consum lunar” pentru o gospodărie de nivel mediu, în urma unor analize efectuate și acceptate de către guvern.  

Actualizat în 2019, de către Syndex România și publicat de Cartel Alfa, în urma unui studiu desfășurat, coșul de consum lunar include alimentația, rata unei locuințe sau chirie, cheltuieli de întreținere și dotare a locuinței, transport, educație, utilități, sănătate, îmbrăcăminte, igienă și curățenie și cu puțină speranță, recreere și fond de economii.

Conform acestui studiu, INS aproximează că pentru o familie de referință din România (doi adulți și doi copii), valoarea coșului minim de consum este de 6.726 lei pe lună, iar pentru gospodării de alte dimensiuni:

  • pentru o familie de doi adulți și un copil este de 5.551 lei pe lună
  • pentru o familie de doi adulți fără copii este de 4.146 lei pe lună
  • pentru o persoană adultă este de 2.552 lei pe lună

Fiecare categorie inclusă în coșul de consum merită studiată și analizată, dar două dintre ele sunt cele mai costisitoare când ne gândim la costurile lunare: chiria sau rata unei locuințe si alimentația.

Costuri pentru alimentație-Cât te costă un coș de cumpărături?

Pornind de la calculele prezentate mai sus, pentru un adult s-a alocat suma de 473 lei pe lună pentru alimentație, unde alimentele cuprinse sunt cele de bază, în contextul în care românii preferă de cele mai multe ori sa gătească pentru a manca acasă. Făcând un calcul rapid, s-ar traduce că o persoana își asigura trei mese pe zi cu 15,76 lei pe zi sau 11,70 lei pe zi, dacă face parte dintr-o familie cu 4 membri.

Dacă la alimentele de bază, standard, din supermarket-uri prețurile variază destul de puțin când le luăm în considerare individual, pentru o masă luată în oraș chiar și ocazional, diferențele se simt.

Având în vedere nevoia fiecăruia de a socializa, lipsa de timp a angajaților să gătească sau simpla dorința de diversitate, s-a constatat că aproximativ 80% din români, au ales sa meargă la un restaurant pentru a mânca, în ultimele 6 luni din anul 2019 în ciuda faptului că și prețurile, în general, sunt în creștere din cauza inflației.

Pentru a prezenta date mai clare, vom lua în considerare unele din cele mai mari orașe din România și care sunt costurile pentru o masă pentru 2 persoane, cu trei feluri de mâncare, din categoria medie a prețurilor:

  • Restaurante București: 100 – 250 lei, cu o medie de 150 lei
  • Restaurante Cluj Napoca: 100 – 200 lei, cu o medie de 130 lei
  • Restaurante Timișoara: 80 – 170 lei, cu o medie de 105 lei
  • Restaurante Iași: 70 – 240 lei, cu o medie 100 lei
  • Restaurante Constanța: 100 – 300 lei, cu o medie de 150 lei
  • Restaurante Brașov: 80 – 180 lei ,cu o medie de 105 lei

Într-o situație ideală, fiecare dintre noi am lua din mâncarea gătită acasă la pachet pentru serviciu, dar nu întotdeauna este posibil. Fie că este vorba de o lipsă a unui spațiu propice de depozitare peste zi, fie al tipului de mâncare gătită când ne gândim că mulți angajați din ziua de azi lucrează în open-space, sau pur și simplu lipsa de timp pentru a găti, costurile pentru alimentație cresc peste valoarea estimată anterior.

În România, sistemul de învățământ public este gratuit, ceea ce este un avantaj pentru cei care încă mai studiază sau au copii, dar părinții sunt cei responsabili cu asigurarea mâncării pentru copii, care poate fi apreciată între 150 lei și 350 lei pe lună.

Este adevărat că fiecare dintre noi consumăm diferit și adaptat la stilul de viață pe care îl alegem, dar în medie, un adult în România cheltuie pe mâncare cel puțin o treime din venit, unde nu includem costurile viciilor (alcool și tutun), în funcție și de orașul în care locuiește.

Locuința

Prețurile din piața imobiliară sunt într-o permanentă evoluție, ceea ce determină ca procesul de a cumpăra o locuință sa fie destul de dificil, având în vedere atât salariile dar și costurile celorlalte necesități, mai ales dacă se dorește să fie achitat integral încă de la semnarea contractului. De aceea, o mare parte din locuitorii care nu au posibilitatea de a achiziționa o locuință, se orientează spre un apartament în chirie.

Conform studiului efectuat anterior, o familie cu 2 adulți și 2 copii alocă pentru plata chiriei pentru locuință 1.781 lei pe luna, echivalentul al 367,81 Euro.

In România, prețul plătit pentru a închiria un apartament cu două camere în unul din orașele principale care sunt și centre universitare, depășește jumătate din salariul mediu net la nivel național. București, România rămâne în frunte cu prețurile cele mai ridicate, făcându-i concurență Cluj-Napoca și urmat de Timișoara, cu o evoluție surprinzătoare în ultimii ani.

Nivelul prețurilor medii pentru închirierea unei garsoniere pornesc de la:

  • București: 270 Euro
  • Cluj: 260 Euro
  • Timișoara: 210 Euro
  • Iași: 200 Euro
  • Constanţa: 160 Euro
  • Brașov: 200 Euro

Nivelul prețurilor medii pentru închirierea unui apartament cu 2 camere pornesc de la:

  • București: 350 Euro
  • Cluj: 390 Euro
  • Timișoara: 320 Euro
  • Iași: 300 Euro
  • Constanţa: 250 Euro
  • Brașov:  330 Euro

Unul dintre cele mai populare site-uri de imobiliare din România, pe care se pot găsi atât chirii cât și locuințe care pot fi achiziționate în funcție de prețul pe mp, este imobiliare.ro.

Este important să menționăm că un factor care are o influență considerabilă asupra prețurilor apartamentelor sau al chiriilor, este distanța de centrul orașului și față de mijloacele de transport în comun. Pentru cei care aleg transportul în comun, costurile variază în funcție de oraș dacă aleg să achiziționeze un bilet lunar. Pe primul loc în top, cu cel mai mare preț pentru abonamentul lunar se află Cluj Napoca (138 lei), urmat de Constanța (125 lei), apoi București (120 lei), Timișoara( 93 lei), Brașov (2.5 lei) și Iași (80 lei).

Citește și: Cât costă o zi de spitalizare în România? sau Cât costă un divorț la notar în 2021?

Topul orașelor după nivelul de trai în România

De multe ori suntem tentați sa vedem aspectele mai puțin plăcute, dar România este încă în dezvoltare. Până acum câțiva ani, am fost obișnuiți ca București, capitala României, să fie în frunte când se vorbea de dezvoltare și de nivelul de trai, dar în ultimii ani a fost surclasat de Cluj Napoca și ulterior de Timișoara.

Deși Cluj-Napoca este mai nou considerat „Silicon Valley de România”, conform centrului Numbeo, care ia în considerare aspecte cum ar fi costul vieții, prețurile raportate la venituri, puterea de cumpărare și altele, pentru a compara orașele la nivel mondial, Timișoara a urcat pe primul loc în clasamentul pe România.

Rezumându-ne doar la nivel European, doar 4 orașe din România se află în topul orașelor analizate conform nivelului de trai.

Top orașe nivel trai România

  • Timișoara – locul 37
  • Cluj-Napoca – locul 46
  • Iași – locul 59
  • București – locul 69

Și totuși, cât costă să trăiești în orașele din România?

Da, cheltuielile variază de la o lună la alta în funcție de necesități și preferințe. În realitate, în urma datelor acumulate și analizate de Numbeo pentru orașele universitare din România, în 2021 sumele pentru un trai decent, sunt considerabil mai mari față de studiile din 2020 având în vedere că prețul chiriei sau al ratei la bancă nu este inclus.

București

  • Familie de 4 persoane: 8.032,50 lei
  • Un singur adult: 2.270,77 lei

Constanța:

  • Familie de 4 persoane: 7.674,41 lei
  • Un singur adult: 2.179,10 lei

Brașov:

  • Familie de 4 persoane: 7.144,50 lei
  • Un singur adult: 2,075.84 lei

Cluj Napoca:

  • Familie de 4 persoane: 7.274,93 lei
  • Un singur adult: 2.078,04 lei

Timișoara:

  • Familie de 4 persoane: 6.884,66 lei
  • Un singur adult: 1.996,89 lei

Iași:

  • Familie de 4 persoane: 7.038,90 lei
  • Un singur adult: 2.068,39 lei

Surprinzător? Nu prea, dacă luăm în considerare evoluția prețurilor și a factorilor care influențează acestea. Autoritățile nu par sa fie de aceeași părere, și în plus consideră că o familie ar putea chiar să și economisească. Cu toate acestea, nu trebuie să uităm că cifrele prezentate de noi sunt concentrate pentru marile orașe universitare și media pe țară este puțin diferită când luăm în considerare România ca un tot unitar.

Să locuiești în unul din orașele menționate în cadrul articolului, poate fi o provocare din cauza cheltuielilor care pot apărea, dar chiar și acestea pot fi reduse semnificativ prin, spre exemplu, a opta spre o locuință mai departe de centrul orașului, a fi mai selectiv în legătură cu frecvența cu care se mănâncă la restaurant sau a profita mai mult de evenimentele culturale gratuite pe care le oferă.

Credem că majoritatea locuitorilor ai unui oraș universitar din România poate confirma că nu va fi timp să vă plictisiți pentru ca întotdeauna vor fi evenimente noi sau o atracție nouă care merită explorată, dar și oportunitățile de carieră care sunt variate și pot acomoda nevoile fiecăruia pentru un stil de viață decent.

Sursa foto: freepik.com

Sursa: calculator-salarii.ro | insse.ro | syndex.ro | numbeo.com

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.