Te gândești să faci un test sarcină și vrei să faci o alegere informată? În cele ce urmează vei afla cât costă un test de sarcină, cum se face, după cât timp se vede sarcina pe test dar și alte informații relevante.
Cuprins:
Când și cum se face un test sarcina acasă?
Hormonul HCG( hormonul sarcinii) începe să fie secretat în urină și poate fi depistat cu ajutorul unui test făcut acasă, la aproximativ 2 săptămâni( 12-14 zile) de la concepție.
Astfel, un test de sarcină ultrasensibil va putea depista o sarcină, detectând prezenta hormonului HCG în urină, chiar și cu câteva zile înainte de data la care ar fi trebuit să apară următoarea menstruație.
Pentru un plus de siguranță, medicii specialiști recomandă ca testul de sarcină să fie realizat dimineața, folosind prima urină după somnul de noapte, deoarece nivelul de HCG din urină va fi mai ridicat decât în oricare alt moment al zilei.
După cât timp se vede sarcina pe test?
Hormonul HCG trebuie să ajungă la un nivel de minim 10 mIU/m sau chiar 25 mIU/ml pentru a putea fi perceptibil.
Deci, iată, dacă dorești să faci un test de sarcină cât mai devreme posibil, după cum am menționat mai sus, va trebui să achiziționezi un test cu o sensibilitate ridicată. De regulă, precizia unor astfel de teste este de asemenea ridicată. Cu toate acestea, există și cazuri particulare, în care testul poate fi fals pozitiv sau fals negativ. Dacă suspectezi că acesta ar putea fi și cazul tău, poți repeta testul la interval de câteva zile.
Un alt aspect de luat în calcul ar fi că pot exista și alte motive pentru care menstruația întârzie. Problemele hormonale, alimentația dar și stresul sunt cauze frecvente.
Cât costă un test de sarcină în România?
În farmacii se găsesc mai multe tipuri de teste iar prețurile variază de la 2-5 lei până la aproximativ 35 de lei, în funcție de caracteristicile și acuratețea rezultatului dar și de locul de unde este achiziționat.
Tipuri de teste
Deja am stabilit că există teste cu o sensibilitate mai mare sau mai mică de detectare a prezenței hormonului HCG în urină. Testele de sarcină se găsesc însă și în forme diferite. Mai exact, vei putea alege intre trei tipuri de test: test de sarcină tip bandă, test de sarcină tip casetă sau test de sarcină tip stilou.
De asemenea, se pot diferenția în funcție de caracteristici de performanță, precum depistarea unei sarcini extrauterine cu câteva zile înainte de întârzierea menstrei. Cu ajutorul unui test de sarcină digital poți afla și cât de avansată este sarcina.
Cum se utilizează un test de sarcină
În ceea ce privește modul de folosire, sunt două tipuri de teste pe care le poți utiliza cu ușurință la domiciliu. Există acel tip de test cu orificiu pe care trebuie picurată urina și genul de test care trebuie introdus timp de câteva secunde într-un recipient steril unde a fost colectată în prealabil urina.
Înainte de a începe demersul, citește cu atenție prospectul și instrucțiunile de utilizare, pentru că fiecare test are particularitățile lui. Verifică de asemenea ca testul de sarcină să nu fie expirat, altfel este foarte posibil ca acest lucru să afecteze precizia rezultatului.
Interpretarea rezultatelor
După ce ai urmat instrucțiunile, va trebui să aștepți rezultatul. Interpretarea acestuia poate să difere de la un test la altul. Majoritatea testelor au pe cutie sau pe ambalaj, imagini reprezentative sau instrucțiuni care te vor ajuta să iți dai seama daca ai un rezultat pozitiv sau unul negativ. Atunci când rezultatul pozitiv este evidențiat printr-o liniuță sau printr-un simbol, există posibilitatea ca acea linie să fie mai mult sau mai puțin pronunțată. În funcție de concentrația de HCG din urină, linia poate fi mai ștearsă sau mai accentuată, însă atât timp cât aceasta există, rezultatul va fi interpretat ca fiind pozitiv.
Un test de sarcină pozitiv înseamnă că ești însărcinată, iar un test de sarcină negativ înseamnă că sarcina nu a fost depistată. După cum am precizat mai sus, uneori este necesar să repeți testul la interval de câteva zile dacă dorești să confirmi rezultatul inițial sau dacă suspectezi că primul rezultat nu a fost veridic.
Pot exista situații în care testul este fals-negativ și printre motivele pentru care nu depistează sarcina se regăsesc următoarele: fie nu a fost realizat conform instrucțiunilor, fie a fost făcut înainte de vreme, folosind un test cu o sensibilitate mai mică sau într-un moment în care urina era diluata.
Teste de sarcina fals-pozitive pot deopotrivă să apară la femeile care urmează tratamente hormonale speciale, suferă de anumite afecțiuni ginecologice sau se află în perimenopauză.
În concluzie, un test de sarcină efectuat la domiciliu poate depista nivelul de HCG din urină și astfel poate confirma sau infirma o sarcina. Cu toate acestea, dacă testul este pozitiv, următorul pas ar trebui să fie confirmarea acestui rezultat de către un medic ginecolog. Numai într-un cabinet ginecologic vei putea primi informații suplimentare referitor la evoluția sarcinii.
Sunt și cazuri speciale care impun o vizită la medicul specialist sau chiar analize suplimentare. Dacă ai obținut rezultate contradictorii la repetarea testului, te confrunți cu dureri menstruale, infertilitate sau ai suferit în trecut avorturi spontane sunt șanse ca ginecologul să considere oportun să iți preleveze probe de sânge. Alteori, sarcina trebuie monitorizată îndeaproape încă din stadiul incipient și susținută pentru a putea progresa.
Citeste si: Sarcina, cele mai importante investigatii si cat costa
[…] și: Test de sarcină: Cât costă, când și cum se face | Cât costă nașterea la un spital privat? | Cât costă fertilizarea in […]
[…] și: Test de sarcină: Cât costă, când și cum se face | Cât costă un divorț la […]
[…] și: Cât costă un test de sarcină? | Cât costă o asigurare de […]