Cum faci bani din YouTube? Dar cât?

0
1831
Cum faci bani din YouTube?

Dragul și molipsitorul YouTube a ajuns în sfărșit pe masa noastră de subiecte principale. Trendul este ascendent deja de ani de zile, tot mai mulți utilizatori aleg să devină parte creativă din YouTube pentru că se pare, platforma se dovedește a fi un foarte bun adaos la veniturile lunare ale oricui. Deci, cum faci bani din Youtube?

Există deja mii de cazuri de persoane din România care trăiesc exclusiv din activitatea de pe YouTube, lucru care ne-a făcut să ne întrebăm cum faci bani din YouTube, cât durează să poți să generezi suficienți bani din YouTube pentru a te întreține, dar și care sunt sumele generate de creatori de conținut din România și străinătate.

Monetizarea unui canal de YouTube

Monetizarea canalului de YouTube părea un lucru la care vei avea acces destul de greu acum 10 ani, a devenit o normalitate, iar acum când platforma este plină de creatori de conținut, devine din nou puțin complicat să monetizezi un canal de YouTube. Monetizarea unui canal de YouTube presupune începutul colaborării dintre creator de conținut și YouTube care îl va plăti pe acesta pentru engagementul produs de canalul respectiv.

Cea mai comună formă de plată este cea care provine din vizualizarea reclamelor. Dacă pe videoclipurile tale vor apărea reclame, vei fi plătit pentru că utilizatorii care ți-au vizionat clipul au văzut reclama respectivă. Acum trebuie să ai peste 1000 de abonați și peste 4000 de ore de vizualizare pe lună pentru a putea fi monetizat.

Poate fi greu de crezut, dar monetizarea unui canal de YouTube este una dintre cele mai slabe metode prin care poți face bani pe această platformă. Uite câteva metode principale de monetizare pe care le folosesc cei mai mari creatori de conținut din lume:

Cum faci bani din Youtube – Marketingul afiliat

Dacă există orice produs care se poate vinde online, atunci există posibilitatea ca acel produs să poată fi promovat, iar de acolo apar și comisioanele. Marketingul afiliat are multe forme, dar principiul de bază este simplu: Canalul tău promovează un produs, dacă din promovarea ta a fost realizată o vânzare, vei primi un comision. Și aici încep banii să se adune, dar și strategiile de marketing.

Cu cât ai un canal de YouTube mai mare, cu atât vei realiza comisioane mai mari, iar companiile vor dori să lucreze cu tine deci vei livra conținut variat audienței tale. Prin marketing afiliat pot fi promovate tot felul de produse începând de la Lifestyle, îngrijire, tech, casă și grădină, software, bitcoin sau chiar imobiliare.

Cum faci bani din YouTube?

Merch și produse personalizate

Nu îți recomand să te bazezi pe metoda aceasta, cel puțin la început. Produsele personalizate cu brand-ul canalului tău au nevoie de tracțiunea canalului și de o audiență destul de mare. Ai nevoie ca oamenii că te aprecieze suficient de mult încât să îți poată cumpăra produsele branduite.

De obicei obiectele de merchandise pot fi tricouri, hanorace, căni sau orice alte obiecte ce pot fi personalizate. Această metodă de monetizare nu este recomandată la canalele cu un număr mai mic de 50.000 de abonați care sunt și fidelizați.

Câți bani faci din Youtube – Patreon

Există mai multe platforme asemănătoare cu cea de la Patreon, dar o vom folosi ca etalon în acest articol. Patreon a fost creată special pentru a susține creatorii de conținut. În calitate de creator pe YouTube, poți invita audiența să te susțină printr-un abonament pe Patreon care presupune ca aceștia să îți plătească o sumă de bani în fiecare lună în funcție de pachetul de susținere pe care aceștia îl aleg.

Dar lucrurile nu sunt atât de simple pentru că cei mai mulți creatori de content au ales să ofere content exclusiv și pe Patreon, deci dacă vrei ca profilul tău de Patreon să aibă tracțiune, trebuie să oferi ceva pentru susținătorii de acolo. Pachetele pot să înceapă de la câțiva dolari, dar pot ajunge și la câteva sute.

Câți bani faci pe 1000 de vizualizări

Adsense sau mai exact Google Adsense este programul care stă la baza monetizării oricărui canal de YouTube, iar acesta plătește creatorul de content la mia de vizualizări.

Nu te gândi că dacă Selly face o anumită sumă la 1000 de vizualizări, același lucru se va întâmpla și în cazul tăiu. Mai mult decât atât, plata per 1000 de vizualizări diferă în funcție de content, timpul de vizualizare sau chiar locația geografică a audienței care vede clipurile.

Cum faci bani din YouTube?

Câți bani faci din YouTube? Un salariu?

Puțin probabil să reușești să câștigi un salariu doar din vizualizări. O statistică de la jumătatea anului 2020 oferea cifre legate de cât de multe vizualizări ar trebui să ai pe lună, în România, pentru a putea genera un salariu minim pe economie(2230 RON la vremea aceea) doar din vizualizări.

Deoarece publicul are o putere de cumpărare foarte mică în România, canalul tău ar trebui să genereze peste 2.5 milioane de afișări pentru a putea genera un salariu minim pe economie. Deci zecile de mii de euro despre care vezi că se scrie generate de influenceri români, provin din parteneriate și contracte de promovare. Ceea ce ne duce și la următorul subiect.

Contractele de promovare pentru brand-uri

Influencing-ul este doar despre marketing și promovare. A primit acest nume agreat de unii și total refuzat de alții, dar la bază stă principiul influențării audienței spre a cumpăra sau aprecia un anumit produs.

De cele mai multe ori, un brand va veni spre tine dacă va considera că prin colaborarea cu tine va putea ajunge la audiența care poate cumpăra produsul pe care aceștia îl comercializează. Produsele de casă și grădină sunt promovate de canale de YouTube sau influenceri de Lifestyle.

Produsele din domeniul auto sunt promovate de canale bazate pe content auto, iar regula se aplică pentru toate domeniile.

Pașii spre monetizare pe scurt:

  • Să nu încalci regulile impuse de YouTube și Adsense.
  • Să respecți regulile dreptului de autor.
  • Să creezi content dintr-o țară în care parteneriatul cu YouTube să fie posibil. În România se poate.
  • Să ai un număr de abonați mai mare de 1000.
  • 4000 de ore de vizionare în fiecare an.
  • Să ai un cont activ de adsense.

Concluzie


Cum faci bani din YouTube? Vei fi plătit fie din reclame fie folosind una dintre metodele de mai sus. Platforma alege să ofere creatorilor de conținut 55% din câștigurile generate de reclame. Deci dacă pe un clip postat de tine au fost afișate reclame în valoare de 2 dolari, tu vei primi 1.1 dolari, iar YouTube 0.90 dolari. Această sumă crește odată cu numărul de vizualizări.

Citeşte şi: Cel mai bun laptop de Gaming | Top 20 cele mai bune seriale pe HBO Go

Sursa foto: freepik.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.