Fiecare autor creează ceva unic și frumos prin transpunerea ideilor sau a imaginației într-un format care de decenii este apreciat de avizii cititori.
Dar după tot efortul depus pentru a transmite un mesaj, o poveste, și manuscrisul este finalizat, apare marea întrebare: “cât costă publicarea unei cărți?” Pentru a ne face o idee, trebuie să trecem puțin și prin opțiunile disponibile pentru publicare.
Cuprins:
Publicarea unei cărți pe cont propriu
Publicarea unei carti pe cont propriu este una din cele mai căutate metode atunci când autorul vrea să-și lanseze cartea online, în format electronic, și este varianta cea mai puțin costisitoare din punct de vedere al banilor, dar necesită cel mai ridicat nivel de implicare din partea scriitorului.
Dacă vrei într-adevăr ca prețul final să fie de 0 lei, este necesar să înveți să lucrezi pe platforme online pentru a prelucra coperta și să formatezi cartea, care necesită un grad ridicat de atenție, răbdare și timp pentru a te asigura că nu sunt greșeli, că este aranjat în pagină după anumite stiluri, iar la final, că este în formatul dorit de cărți online PDF, mobi, etc.
O altă variantă de cost redus este platforma Fiverr, unde poți apela la liber profesioniști din întreaga lume pentru o copertă de carte electronică, plătind chiar și 5 euro.
Un ultim aspect, este promovarea cărții, cu o importanță extrem de ridicată, pentru că fiind într-o eră a tehnologiei, când online sunt o multitudine de cărți disponibile și informații, potențialul cititor trebuie convins că merită să achiziționeze opera publicată.
Având în vedere că mulți autori în ziua de azi optează pentru o lansare a cărții online și au succes, denotă că răbdarea, determinarea și deschiderea către a învăța lucruri noi pentru a ajunge la rezultatul final dorit, merită.
Înainte de a publica o carte îţi recomandăm să studiezi cât mai mult despre cărţi şi cum şi-au spus alţi autori povestea lor printr-o carte. Noi folosim site-ul Cărtureşti pentru a ne comanda cărţile dorite, dar poți alege și alte magazine online.
Poți comanda cărți online de pe:
Tipărirea cărților
Acum că este scrisă cartea și este la forma ei finală, pe lângă publicarea online ai posibilitatea de a colabora cu o editură sau o companie de servicii tipografice pentru a o tipări, unde poți alege din opțiunile oferite ca dimensiune, tipul copertei, tipul de hârtie, numărul de pagini color și alb-negru și numărul de exemplare dorite.
Editurile care oferă posibilitatea de a tipări cărțile fără alte opțiuni de promovare sau distribuire, de obicei, au o limită minimă de exemplare pe care o impun, pe când la o tipografie numărul îl stabilește autorul. Prețurile sunt influențate de caracteristicile alese, dar prin comparație, tipografiile sunt cele mai convenabile, cu prețuri pornind de la 3 lei/bucata pentru cărțile cu un număr de 100 de pagini și opțiunile basic, pe când la o editură, prețurile de pornire sunt de aproximativ 14 lei și scad pe măsură ce numărul exemplarelor tipărite crește. Cum nu toate editurile sau tipografiile au afișate prețurile pe site-uri, se poate face o estimare la cele găsite de noi, cum ar fi Total Publishing, advicemedia.ro sau ROTIPO.
Suntem siguri că te interesează și acest subiect: Cât costă serviciile unui avocat și cum îl aleg?
Publicarea unei cărţi – varianta tradițională
Când spunem publicarea tradițională, ne referim la colaborarea cu o editură și toate serviciile pe care le oferă acestea – de la alocarea codului ISBN, editare, publicare, promovare, tipărire și altele care pot fi incluse. Acestea bineînțeles, pot fi negociate sau alese în funcție de nevoie, având în vedere că în pachetul de servicii pe care îl oferă editurile se află atât publicarea cărților în format fizic, cât și în format electronic: ebook, audiobook, dvd, iar costurile suportate de autor, sunt nesemnificative.
Economia de timp și energie a autorului se reduce considerabil comparativ cu varianta anterioară de publicare, prin încheierea unui contract în care sunt trecute drepturile și obligațiile fiecăruia. Între acestea sunt menționate comisionul pe care îl reține editura după ce au fost plătite comisioanele distribuitorilor (aproximativ 30%*), procentul primit în urma vânzărilor prin o potențială colaborare cu o librărie online (aproximativ 10% din prețul net afișat**), și dreptul de a traduce, stoca sau prelucra cartea, printre altele.
Citeşte şi Top 6 paşi pentru publicarea unei cărţi!
*Sursa: publicama.ro/contract-autor | **Sursa: publicama.ro/drepturi-de-autor/
În concluzie, răspunsul este: cât este fiecare dispus să plătească. Poate să fie aproape gratis sau poate să urce la câteva mii de lei.
Sunt avantaje și dezavantaje pentru ambele variante. Editurile vin cu prestigiul dar procentul care revine autorului este destul de mic pentru un exemplar. Publicarea pe cont propriu poate aduce venituri mai mari, dar necesită timp și implicare. Oricare variantă ai alege, cântărește ambele și alege ceea ce este potrivit pentru rezultatul dorit.
Poți comanda cărți online de pe:
Sursa foto: freepik.com
Citește și: Cât costă să îmi fac un website? | Cât costă să deschizi o firmă?
[…] Citește și: Cât costă publicarea unei cărți în 2020? […]
[…] și: Cât costă publicarea unei cărți în 2021? | Cel mai bun laptop de gaming în […]
Mulțumesc pentru articol!