Deși neplăcut, decesul face parte din experiențele prin care trecem în viață. Încercăm să trecem peste tristețea pe care o simțim și să căutăm metode prin care să ne amintim cu drag de cei pe care i-am pierdut în timp ce încet, încet revenim la o nouă rutină a vieților noastre. Cu toate astea, pe lângă tradițiile străvechi pe care le respectăm, un alt aspect important de care trebuie să ne ocupăm este succesiunea.
În lipsa unui testament al persoanei care a încetat din viață întocmit în prezența unui notar public prin care este specificat cum vor fi împărțite bunurile, succesiunea este forma legală prin care succesorii pot împarți moștenirea.
Deschiderea succesiunii
Pentru a efectua succesiunea, moștenitorii trebuie să întocmească solicitarea procedurii succesorale la un birou notarial aparținând de circumscripția judecătoriei al ultimului domiciliu persoanei decedate, și trebuie să prezinte o serie de documente notarului, printre care:
- Anexa 24 – sesizarea deschiderii procedurii succesorale notariale către biroul notarului public și se eliberează de către Serviciul de Stare Civilă din localitatea ultimului domiciliu al defunctului;
- Certificatul de deces și de căsătorie (dacă este cazul);
- Actele de stare civilă ale moștenitorilor (certificate de naștere, de căsătorie, etc);
- Certificatul fiscal;
- Acte de proprietate pentru bunurile care au aparținut decedatului (dacă este cazul);
- Sentința de divorț + documentele adiacente: convenție de separare, acte de lichidare, etc (dacă este cazul);
- Declarații de opțiune succesorală pe care moștenitorii le-au făcut înainte de deschiderea succesiunii;
- Buletinele moștenitorilor și/sau ale reprezentanților acestora împreună cu procuri autentice de reprezentare la succesiune dacă moștenitorii se pot prezenta la dezbaterea succesorală;
- 2 martori cu actele de identitate care să-l fi cunoscut pe defunct și pe moștenitorii săi;
- Orice alt înscris care conferă informații despre masa succesorală sau moștenitori ai defunctului.
Mai multe detalii aici: notar-vlad.ro/procedura-succesorala

Taxe și onorarii
Conform Codului Civil, care reglementează procedura de succesiune, bunurile mobile și/sau imobile pot fi împărțite moștenitorilor în funcție de gradul de rudenie, aceștia având la dispoziție 1 an de la decesul persoanei ale căror bunuri se iau în discuție, pentru a-și exprima opțiunea de a accepta moștenirea și 2 ani pentru a efectua succesiunea fără a plăti impozit statului.
După depășirea termenului de acceptare a moștenirii, dacă au trecut mai mult de 2 ani, intră în vigoare dezbaterea succesiunii care poate fi făcută oricând doresc moștenitorii, dar pe lângă onorariul notarului, vor trebui plătite o serie de taxe către stat însumând 1% din valoarea bunurilor.
Onorariul necesar să fie plătit notarului are o valoare care se stabilește pe baza Grilei Notarilor prevăzute de Ordinul Ministrului Justiției nr.46/C/2011 în Anexa 3 în funcție de valoarea totală a bunurilor imobile și mobile. Bineînțeles, dacă sunt mai mulți succesori, atunci suma totală va fi împărțită corespunzător.
Valoarea bunului / bunurilor moștenite | Onorariu notarial |
a) până la 6.000 lei | 2,7%, dar nu mai puțin de 150 lei/certificat de moștenitor |
b) de la 6.001 lei la 30.000 lei | 162 lei + 1,35% pentru ceea ce depășește 6.001 lei |
c) de la 30.001 lei la 60.000 lei | 486 lei + 0,6% pentru ceea ce depășește 30.001 lei |
d) peste 60.001 lei | 665 lei + 0,45% pentru ceea ce depășește 60.001 lei |
Sursa: https://notariat-tineretului.net/succesiune/taxa-succesiune-2-ani-sau-mai-multi-de-la-deces
Dacă în actele de succesiune este inclus un imobil iar moștenitorul sau moștenitorii doresc să fie trecut/trecuți în cartea funciară, tariful final va crește cu aproximativ 700-800 lei.
Având în vedere că prețurile notariale pot varia pentru efectuarea succesiunii, este recomandat să vă documentați anterior de tarifele practicate de acestea, dar pentru a facilita procesul și pentru a avea un estimat înainte de a porni procesul, se pot face calculele aproximative online, folosind un calculator taxe notariale.
În cazul în care succesorii nu pot agrea dezbaterea succesiunii la biroul notarial și se apelează la instanță, costurile vor fi calculate în funcție de numărul de moștenitori, durata procesului și alte proceduri juridice.Începând cu anul 2017 după semnarea unui acord între Agenția Națională de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) și Uniunea Națională a Notarilor Publici din România, costurile succesiunilor sunt acoperite de ANCPI pentru proprietarii de imobile din localitățile în care s-a finalizat total sau parțial procesul de cadastrare prin Programul Național de Cadastru și Carte Funciară. Profit.ro menționează că pentru anul 2019, actele de succesiune au fost obținute gratuit în aproximativ 92 de localități, iar pentru anul 2020, bugetul a fost de 1,67 milioane de lei care a acoperit 6.708 de succesiuni.
Citeste si: Cat costa un avocat pentru succesiune?
[…] Citeste si: Cat costa sa montezi o centrala termica | Cat costa succesiunea […]
[…] Citeste si: Chiria in Bucuresti, Cluj, Iasi |Cat costa sa faci succesiunea […]