Cât costă un divorț la notar în 2022?

7
2244

Decizia de a divorța aduce cu sine numeroase încercări de ordin emoțional, legal și financiar. Spre deosebire de alte țări în care jumătate din căsătoriile încheiate sfârșesc printr-un divorț la notar cu copii, în România numărul cuplurilor care optează pentru desfacerea căsătoriei este mai mic.

Așa cum ne arată studiul realizat de către institutul Frames, românii decid să își unească destinele după vârsta de 30 de ani. Astfel, se formează cuplurile solide, mature, mai puțin dispuse să se despartă din cauza unor probleme mărunte.

Totuși, când conviețuirea în doi devine insuportabilă, iar atmosfera de acasă are efect negativ asupra copiilor, un divorț la notar se dovedește a fi soluția potrivită.

Dacă te afli în această situație, este normal să te întrebi…

Care este prețul pentru un divorț la notar în 2022?

Conform legislației în vigoare, există un prag minim de 500 lei la care se adaugă și TVA-ul. În cazul în care sunt implicați copii care nu au ajuns la vârsta majoratului, valoarea acestei taxe crește deoarece trebuie încheiată și convenția privind minorul sau minorii, după caz.

Îți amintim că fiecare birou notarial are dreptul să își stabilească propriile prețuri pentru serviciile oferite clienților săi. La ora actuală, nu este stabilit prin lege un prag maxim cu privire la taxa pentru divorț. Prin urmare, suma de 500 lei este una orientativă. Astfel, dacă sunt implicați și minori, poți ajunge să plătești până la 1500 lei. Totuși, practica cea mai des întâlnită este aceea de divorț la notar la preț confidențial.

Dacă ai nevoie de mai multe informații despre divorț îți recomandăm următoarele cărți:

Ce este inclus în taxa de divorț 2022?

Banii pe care îi achiți unui birou notarial pentru a demara și finaliza procedura de divorț amiabil acoperă:

  • onorariul cuvenit notarului
  • taxă necesară pentru a putea înregistra cererea ta de divorț în cadrul Registrului Național Notarial de Evidență a Cererilor de Divorț, pe scurt R.N.N.E.C.D.; aceasta variază de la un birou la altul, dar prețul aproximativ este de 60 lei
  • legalizarea actelor necesare pentru divorț

În ceea ce privește achitarea taxei, va trebui să ajungi la un acord cu soțul sau soția ta.

divort

Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru divorț la notar?

Este important să știi că un divorț la notar cu copil minor sau fără, se poate realiza doar dacă ambii parteneri sunt dispuși să se despartă pe cale amiabilă.

Știm că îți dorești să îți protejezi cât mai mult copiii de această încercare grea, dar dacă au vârste de peste 10 ani trebuie să se prezinte în fața notarului pentru audiere.

Dacă tu și partenerul tău / partenera ta nu reușiți să cădeți de acord cu privire la partajul bunurilor sau la custodia copiilor, atunci va trebui să vă îndreptați către o instanță de judecată. Tot la tribunal se soluționează și cazurile de divorț fără acordul unuia dintre soți.

Dacă ai nevoie de mai multe informații despre divorț îți recomandăm următoarele cărți:

Până în februarie 2020, procedura de divorț se putea realiza și în cadrul unei firme de mediere. Acum, acest lucru nu mai este posibil, dar tot poți apela la un mediator pentru problemele mai sensibile sau mai greu de gestionat, cum sunt cele financiare.

Divorțul la tribunal poate dura până la doi ani, în timp ce desfacerea căsătoriei pe cale amiabilă în fața notarului consumă mai puține resurse de timp și bani. După ce completezi, depui și ți se înregistrează cererea de divorț, trebuie să aștepți 30 de zile până la emiterea certificatului prin care se atestă separarea oficială a partenerilor.

În această perioadă, încă mai poți reanaliza situația căsniciei tale, astfel încât să fii sigur/ă că pasul făcut este cel corect.

Pentru desfacerea căsătorie de către un notar, trebuie să apelezi la un birou aflat în aria de acoperire a tribunalului care va recunoscut căsătoria sau a celui în care aveți ultima reședință în comun.

Apelând la un birou notarial pentru această procedură delicată, viața ta privată va fi mai puțin expusă decât în fața unei instanței judecătorești. Mai adaugă pe listă și faptul că nu mai ai nevoie de un avocat pentru divorț.

Citeste si: Cât te costa un coș de cumpărături în Romania

Ce acte sunt necesare pentru a intenta un divorț în 2022?

Odată hotărârea de separare luată, trebuie să te prezinți la biroul notarial cu o serie de acte necesare pentru divorț.

Vei avea nevoie de:

  • cerere de divorț
  • carte de identitate valabilă (atât în cazul tău, cât și a soțului tău / soției tale)
  • certificatele voastre de naștere
  • certificatul de naștere al minorului / minorilor concepuți în cadrul prezentei relații
  • certificatul care atestă încheierea căsătoriei
  • raportul anchetei realizate de către asistentul social în cazul în care este vorba de un divorț la notar cu copil minor; notarul este cel care solicită demararea anchetei sociale pentru a verifica dacă drepturile copiilor sunt respectate și mediul în care vor crește este conform declarațiilor părinților; dacă din această anchetă rezultă că interesele copiilor nu sunt pe primul loc, procedura de divorț la notar încetează, iar cazul este preluat de către instanță
  • înțelegerea redactată și semnată de ambii parteneri cu privire la numele pe care îl va purta soția după desfacerea căsătoriei, tutela asupra minorilor, locul de reședință al acestora (conform legislației în vigoare, copiii trebuie să locuiască la o singură adresă), programul de vizite și gradul de implicare al ambilor părinți în educația acestora, pensia alimentară

Evident, vei prezentat toate documentele în forma lor originală și copie legalizată. Ancheta socială nu te costă nimic, ea fiind realizată fără percepere de taxă de către Autoritatea Tutelară a primăriei în raza căreia este cuprinsă reședința comună a cuplului.

Care sunt pașii de urmat pentru un divorț la notar din străinătate?

Conform articolului 376 din Noul Cod Civil, ambii soți trebuie să fie prezenți în fața notarului sau al ofițerului stării civile atunci când depun cererea de divorț pe cale amiabilă. Dacă locuiești sau lucrezi în afara României și nu poți fi prezent/ă la data stabilită, atunci ai nevoie de un mandatar care să fie în posesia unei procuri notariale valabile.

Dacă ai nevoie de mai multe informații despre divorț îți recomandăm următoarele cărți:

Urmează apoi depunerea actelor, unde din nou nu este obligatoriu să fii de față. Totuși, trebuie să îți planifici o călătorie în țară deoarece ambii soți trebuie să se prezinte personal la biroul notarial sau la oficiul stării civile la 30 de zile după depunerea cererii de divorț. În acest fel, autoritatea competentă se asigură că membrii cuplului persistă în hotărârea lor de a se despărți pe cale legală.

Există însă o serie de birouri notariale care oferă alternative legale pentru românii aflați în străinătate și care nu pot ajunge în țară la data stabilită pentru pronunțarea divorțului.

Situația devine mai complicată în cazul familiilor stabilite peste hotare cu minori în întreținere. Dacă îți dorești ca ai tăi copii să locuiască în altă țară, atunci nu poți opta pentru divorț la notar cu copil minor. Aceste cazuri complexe sunt rezolvate de către instanțele de judecată.

Te întrebi de ce?

Îți răspundem noi. Autoritățile tutelare din România nu au dreptul să efectueze anchete sociale la domiciliul cetățenilor români stabiliți pe teritoriul altui stat.

Cum se finalizează un divorț la biroul notarial?

Notarul este cel care stabilește data pentru cea de-a doua vizită la biroul său, care se va finaliza cu desfacerea căsătoriei. Prezența în fața notarului se face la exact 30 de zile de la intentarea acțiunii de divorț. Acest termen nu este negociabil, iar dacă unul din parteneri este absent, notarul este obligat prin lege să înceteze orice acțiune de separare. Niciuna din taxele achitate nu îți vor fi restituite, mai ales dacă cererea este respinsă din cauza ta sau a partenerului.

În cadrul acestei întâlniri notarul va finaliza procedura de divorț, ambii parteneri primind câte un exemplar al certificatului care atestă desfacerea căsătoriei. Certificatul eliberat de notar nu conține referiri la vreo culpă deoarece se consideră că niciunul din parteneri nu se face, în mod special, vinovat de încheierea căsătoriei.

Chiar dacă un divorț la notar în 2022 nu presupune multe bătăi de cap, ideal este să apelezi la biroul cu cea mai bună reputație, care deși poate avea prețurile un pic mai ridicate, îți oferă servicii ireproșabile.

Dacă ai nevoie de mai multe informații despre divorț îți recomandăm următoarele cărți:

Surse: codulcivil.ro | coltuc.ro | framesmedia.ro | lege.ro

Sursa foto: freepik.com

7 COMENTARII

  1. Divorțul poate fi cerut pe cale administrativă, notarială sau judiciară, cu mențiunea ca soții nu pot alege calea administrativă dacă au copii minori născuți din căsătorie, din afara acesteia sau adoptați, dar pot demara procedura de divorț la notar sau la instanța de judecată competentă. Este adevărat ca o opțiune viabila, având inclusiv costuri reduse, este prin biroul notarial, insa sunt situații și când părțile nu se înțeleg. Sau sunt situații când deși se înțeleg, interesul unuia dintre soți ar trebui sa fie ca desfacerea căsătoriei sa fie pronunțată de catre instanta din culpa exclusiva.

    In Romania procedura este greoaie. Motivele de divort sunt strict si limitativ prevazute de lege, in numar de patru, iar daca nu te incadrezi in niciunul, nu poti desface casatoria.

  2. Bună.. As dori sa divorțez prin intermediul unui notar problema fiind ca eu sunt în străinătate mai exact trăiesc în Germania muncesc și nu am gimp sa vin în tara pentru a fiborta de soț fata în fata care sunt procedurile și taxa?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.