Cât plătești pentru un angajat la stat?

0
3350
Cât plătești pentru un angajat la stat?

Indiferent dacă ești persoană fizică sau juridică, dacă ai o firmă sau nu, dacă ai mai multe firme sau nu și indiferent de forma juridică, fii sigur că vei plăti taxe la stat. Pentru a stabili suma exactă ce trebuie plătită de un angajator pentru un singur angajat, există mai mulți factori ce pot influența valoarea taxelor. Începând de la salariul pe care îl oferi angajatului și până la valoarea salariului minim pe economie din perioada în care se calculează taxele.

Despre toate acestea vom vorbi în articolul de astăzi, iar la final vom avea o idee clară despre cât plătești la stat pentru un angajat, cât plătește un angajator la stat pentru un angajat cu 4 ore sau cu 8 ore și cum influențează salariul minim aceste taxe. Citește în continuare!

Care sunt contribuțiile pe care le plătești la stat pentru un angajat

Pentru a evita orice urmă de confuzie, vom stabili de la început că salariul pe care îl primește un angajat este privit diferit de cele două tabere. Pe deoparte este salariul net care este văzut de angajat și care este interesat de cât de mare sau mic va fi acesta, iar de cealaltă parte este salariul brut văzut și plătit de angajator.

Diferența majoră dintre cele două este că salariul net este reprezentat de suma fixă de bani pe care angajatul o primește de la angajator după ce acesta a plătit deja toate taxele la stat.

Salariul brut este mereu trecută în contractul de muncă semnat între angajat și angajator, iar suma va fi mereu cea totală cu tot cu taxele ce trebuiesc plătite la stat.

În prezent, în 2022, salariul minim brut pe economie este 2550 RON, iar cel net este de 1.524 RON. Diferența dintre salariul brut și salariul net este reprezentată de taxele obligatorii ce trebuie plătite către stat.

Când ai nevoie de produse de birotică, îți recomandăm să faci cumpărăturile online pe:

Care sunt taxele plătite de angajat și angajator?

Diferența dintre cei 2300 RON de la salariul brut și cei 1386 RON de la salariul minim este de 966 RON. Acești 966 RON sunt reprezentați de Asigurările sociale CAS 25%, Asigurările Sociale de Sănătate CASS 10%, Impozitul pe venit 10% și Contribuțiile obligatorii pentru Muncă 2.25%.

Taxele plătite de angajat sunt: CAS, CASS, Impozitul pe Venit – 914 RON

Taxele plătite de angajator sunt: Contribuțiile Asiguratorii pentru muncă. – 52 RON

Aceste este un scurt calcul făcut pentru exemplul în care angajatul primește salariul minim pe economie. Dacă salariul ar fi mai mare, taxele vor și ele mai mari. Dacă ai nevoie să calculezi și tu salariul minim pe anul acesta sau ești interesat de procentele taxelor obligatorii, poți încerca acest calculator: Calculator salarii

Cât plătești pentru un angajat la stat?

Cât plătește un angajator la stat pentru un angajat cu 4 ore

Articolul 106 din codul Muncii reglementează faptul că indiferent de norma de lucru pe care o are angajatorul, acesta se bucură de același set de drepturi ca și un angajat cu normă de 8 ore. Absolut toți angajații beneficiază de:

  • dreptul la repaus zilnic și săptămânal
  • dreptul la demnitate în muncă
  • dreptul la salarizare pentru munca depusă
  • dreptul la informare și consultare
  • dreptul la protecție în caz de concediere
  • dreptul la negociere colectivă și individuală
  • dreptul la egalitate de șanse și de tratament
  • dreptul la acces la formarea profesională.

Lista mai poate continua pentru câteva exemple, dar și acelea sunt valabile pentru orice angajat, indiferent de numărul de ore lucrate.

Ce obligații are angajatorul și cât plătește un angajator la stat pentru un angajat cu 4 ore?

În situația în care angajatul dorește să depună o cerere prin care acestuia să îi fie schimbat regimul de lucru de la 4 ore la 8 ore sau de la 8 ore la 4 ore, angajatorul este obligat să le ia în considerare. O altă obligație este să informeze toți angajații referitor la apariția unor noi posturi cu regimuri de muncă diferite.

O a treia obligație a unui angajator este să ofere posibilitatea pe cât posibil ca angajații să poată ocupa posturi din toate regimurile de muncă disponibile.

Cât plătește un angajator la stat pentru un angajat cu 4 ore?

Principala regulă de calcul pentru un salariu oferit unui angajat în regim de 4 ore este că se calculează proporțional cu salariul minim pe economie valabil în perioada angajării. De exemplu: Dacă pentru un program full-time de 8 ore, salariul minim net ar fi de 2000 RON, iar cel brut de 3000 RON, pentru un angajat în regim part-time, salariul minim net devine 1000 RON, iar cel brut 1500 RON.

Salariul se calculează în funcție de orele lucrate, în raport cu salariul minim pe economie calculat la full-time. Cu cât orele de lucru cresc, cu atât se va calcula plata pe oră în funcție de valoarea acesteia la un salariu full-time.

Același lucru este valabil și dacă orele de lucru scad sau cresc și mai mult. Dacă angajatul ar fi muncit doar două ore pe zi, salariul minim brut pe economie nu ar putea fi mai mic de 500 RON. Automat, un angajator plătește la stat pentru un angajat cu 4 ore, jumătate din taxele pe care le-ar fi plătit pentru un angajat cu 8 ore.

Când ai nevoie de produse de birotică, îți recomandăm să faci cumpărăturile online pe:

Cum poate un angajator să reducă din taxele la stat?

În ultima perioadă, mai exact în ultimii ani, tot mai multe companii și firme cu mulți angajați aleg să nu mai semneze contracte de angajare ci să acorde sume mai mari de bani persoanelor care își deschid propriile firme, astfel actul dintre angajat și angajator devine un contract de prestări servicii. De ce este mai avantajos pentru angajator, dar și pentru firma noului angajat?

Exemplu clar: Dacă pentru un angajat cu salariu net de 4000 RON, angajatorul ar fi trebuit să plătească 7000 în total cu tot cu taxele la stat. Astfel, dacă este întocmit un contract de prestări servicii, angajatul este mai mulțumit dacă mărește salariul angajatului la 5000 RON și este scutit de plata altor taxe. Deci este în câștig cu 2000 RON.

De cealaltă parte, noua firmă a angajatului este scutită de taxele și impozitele aferente unui salariu.

Cât plătești pentru un angajat la stat?

Concluzie

Pentru un angajat cu salariu minim pe economie, angajatorul trebuie să scoată din contul firmei 2300 RON. Din acești 2300 RON, 25% adică 575 RON sunt asigurări sociale(CAS), 10% adică 230 RON Asigurări sociale de sănătate(CASS), Impozit pe venit adică 109 RON și 2.25% adică 52 RON Contribuțiile asiguratorii pentru Muncă. Restul de 1386 RON este salariul net ce revine în mână angajatului.

Cât plătește un angajator la stat pentru un angajat cu 4 ore? Salariu brut de 2300 RON

În mod practic, angajatorul scoate din buzunar doar 26 RON pentru taxe la stat. Cei 427 RON datorați de angajator la stat provin tot de la angajator.

Cât plătește un angajator la stat pentru un angajat cu 8 ore?  Salariu brut de 2300 RON

Angajatorul scoate din buzunar 52 RON, sumă ce merge direct către stat. CAS, CASS și IV sunt taxe plătite de angajat, dar care provin tot de la angajator.

Când ai nevoie de produse de birotică, îți recomandăm să faci cumpărăturile online pe:

Surse: calculator-salarii.ro | truehr.ro | legislatiamuncii.manager.ro

Sursa foto: freepik.com

Citește și: Cât câştigă un curier Glovo? | Cât plătesc impozit pe chirie?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.